Varje år dyker det upp nya talanger inom sporten som spås en lysande framtid av både sig själva, fans och media. Ibland går det hela vägen för utövarna, men allt som oftast spårar dessa hajptåg ur.

5 UFC-fighters som inte levde upp till förväntningarna

På den nedanstående listan återfinns fem namn som, av olika anledningar, inte levde upp till förväntningarna. Vissa kraschade i ett tidigt skede, medan andra byggdes upp till superhjältar innan verkligheten väl kom ikapp. Utan inbördes ordning.

Ronda Rousey

Kan en fighter med sex raka titelförsvar i UFC kallas för ett hajptåg? I det här fallet kan man absolut göra det. Först och främst behöver vi tänka tillbaka till hur människor faktiskt pratade om Ronda Rousey under hennes tid som bälteshållare. Vi kan exempelvis minnas tillbaka till när Joe Rogan benämnda Rousey som den största (kvinnliga?) idrottsutövaren i mänsklighetens historia. Rogan hävdade att det aldrig skulle finnas någon mer kvinna på den ”superhjälte”-nivå Rousey befann sig.

You know we always like to use that term ’once in a lifetime’… Once in a lifetime does not apply to Ronda Rousey. It’s once ever, in human history. There’s never been a woman like her. Her ability to, not just beat great fighters, but destory them. She’s like a superhero. I mean she really is a freak of existence.

Rogan hävdade även att Rousey skulle kunna besegra hälften av utövarna i UFCs bantamviktsdivision. Att kvinnliga utövare skulle kunna ta sig an manliga fighters på lika villkor är en debatt som är helt död idag.

Vid ett tillfälle berättade UFC-presidenten Dana White att Rousey var den ”främsta idrottaren han någonsin arbetat tillsammans med”.

Rousey gick från superhjältinna till pensionerad inom loppet av två matcher. Hennes ground game var mil ifrån hennes motståndare på den tiden, men det visade sig att hon inte hade något försvar överhuvudtaget när det kom till fighters som hade en grundläggande förståelse för striking. Holly Holm är inte känd som någon avslutare, men hon kunde dominera Rousey totalt i deras match. Amanda Nunes hade en av hennes lättaste titelmatcher i karriären mot amerikanskan.

Om Rousey hade lämnat sporten inför matchen mot Holm hade hon möjligtvis nämnts i diskussioner om vem som är den främsta fightern någonsin. Nu finns hon inte ens med på kartan.

Sage Northcutt

I samband med det första avsnittet av Dana White: Lookin’ for a Fight fick UFC-presidenten upp ögonen för den då 19-åriga Sage Northcutt. Amerikanen hade utseende som en quarterback i en High school-film och förmåga att avsluta motståndarna inne i buren med sin karatestil. I sin första match för organisationen hittade han avslutet redan under minuten in i matchens första rond.

Amerikanens avslutningsförmåga och unga ålder började direkt skapa diskussioner om hur långt ”Super” Northcutt egentligen skulle kunna nå. De höga förväntningarna satte dock käppar i hjulet för den unga fightern. Faktum är att det gick helt okej för amerikanen under sin tid i UFC. Han stötte på patrull när det kom till kamp på kanvasen och blev avslutad via submission av både Bryan Barberena och Mickey Gall. Man får säga att det är långt ifrån skamfyllt att förlora mot, i alla fall, den förstnämnda motståndaren. Därefter radade amerikanen upp tre raka vinster, innan White ansåg att hans mästarvisioner inte skulle förverkligas när det kom till Northcutt. UFC släppte den unga talangen, men var öppna för att ta tillbaka honom i framtiden.

Northcutt gick till ONE Championship och fick sitt ansikte, bokstavligen talat, sönderslaget i sin första match för organisationen. Därefter fick amerikanen sitta på sidlinjen under en period av närmare fyra år. Bland annat på grund av de skador han ådrog sig i sin första match. Northcutt återvände dock i maj, och tog hem en snabb vinst via submission mot Ahmed Mujtaba.

27-åringen har kanske en andra vind framför sig i karriären?

Paige VanZant

2013 skrev Paige VanZant kontrakt med UFC i samband med att organisationen lanserade stråviktsklassen. VanZant fick mycket uppmärksamhet tidigt och hade vid ett tillfälle flest avslut i den nystartade divisionen. VanZant tillhörde även den exklusiva skara av fighters som fick individuella kontrakt med Reebook. På samma lista återfanns namn som Jon Jones, Conor McGregor och den ovannämnda Rousey.

Nivån i divisionen höjdes dock snabbt och ganska snart stod det klart att det aldrig skulle bli någon mästarinna av VanZant. Efter tre inledande vinster gick hon 2-4 i organisationen, innan hon sökte lyckan på annat håll. Sedan dess har amerikanskan testat på bare-knuckle boxing och även där har hon haft det tufft. VanZant, har förlorat två raka matcher i BKFC, varav den senaste ägde rum 2021.

Darren Till

Liverpoolsonen Till inledde sin karriär med 17 raka matcher utan förlust. Han gick 5-0-1 i UFC innan belönades men en titelmatch i organisationens welterviktsdivision. Den dåvarande mästaren Tyron Woodley hade dock inga svårigheter med att övermanna Till och avslutet kom via en submission i matchens andra rond.

Sedan dess har engelsmannen haft det minst sagt tufft. Engelsmannen har gått 1-4-0 i organisationen och har dessutom dragit sig ur från tre inbokade drabbningar på grund av skada.

Till valde att lämna UFC i mars, tidigare i år. Bland annat så att han ska kunna stoppa i sig substanser som anti-dopingbyrån USADA inte tillåter. Någonting som han berättade om under en intervju med ESPN.

I want to get some injections in my knee and really take care of my knees. Some of the stuff I want to inject into my knee, am I going to pass some of these [UFC anti-doping drug] tests? There are a lot of hurdles. Maybe I’ll get [knee] surgery.

Engelsmannen har planer på att återvända till UFC i framtiden.

Ben Askren

2018 ägde en historisk affär rum. UFC bytte till sig ONE Championships Ben Askren mot den tidigare P4P-ettan Demetrious ”Mighty Mouse” Johnson. Askren hade dominerat i den sistnämna organisationen och stod med ett totalt matchfacit på 18-0-1. Askren hade även varit welterviktsmästare i Bellator MMA. ”Mighty Mouse” i sin tur var en av UFCs mest dominanta bälteshållare någonsin.

Askren inledde sin tid i UFC med en vinst. Amerikanen besegrade Robbie Lawler med en bulldog choke. Den sistnämnda hävdade dock att han inte klappade alls. Därefter gick det ut för UFCs nytillskott.

Askren ställdes Jorge Masvidal och blev avslutad via ett flygande knä efter fem sekunder. Varken innan eller efter har en UFC-fighter blivit avslutad lika snabbt. Därefter blev Askren totaldominerad Demian Maia och valde sedan att lägga handskarna på kanvasen.

Kimuras Topp 5-serie:

Sveriges 5 mest underskattade kampsportare 
De 5 mest spektakulära ”Tänk om”-händelserna inom MMA

The post 5 stycken hajptåg i UFC som spårade ur totalt appeared first on MMA & UFC NYHETER – SVERIGE.

Dela