Obs: Fightern på bilden har inget med artikeln att göra.

The Mixed Martial Arts Fighter Association (MMAFA) redovisade för statligt drivna Association of Boxing Commissions. På mötet visade det statistik för ojämlikheten i UFC.

Lönerna sjunker

MMAFA är en icke-vinstdrivande organisation startat av tränare, fighters och annat folk med koppling till sporten. Deras mål är att förbättra villkoren för utövare av MMA. Grundaren är advokaten Rob Maysey.

I onsdags hölls ett möte för Association of Boxing Commissions (en Boxning och MMA-organisation som anordnar tävlingar och registerföring. Inte olikt de uppgifter Svenska MMA-förbundet ägnar sig åt) där MMAFA hade en presentation där de redovisade UFC och den andel av intkter som faktiskt går till fighters. 2015 tjänade UFC 609 miljoner dollar där 19% av intäkterna gick till att betala fighters. I fjol tjänade de 1.104 miljarder dollar, men gav enbart 13% av detta till fighters.

MMAFA menar att UFC exploiterar sina anställda, detta i paritet till den dominans de har över marknaden. Rapporter menar att Eddie Hearn’s (boxingpromoter) Matchroom Boxing gick med 14 miljoner dollar i vinst 2022, detta medans UFC gick med 387 miljoner dollar (cirka 4.1 miljarder svenska kronor) i vinst samma år.

Tjänat mer än alla fighters genom tiderna sammanlagt

En del av presentationen ägnades åt fördelningen av pengar i UFC. De lyfte då fram att de högt uppsatta i organisationen, mer specifikt Dana White, Ari Emmanuel och Fertitabröderna tillsammans tjänat mer pengar än alla som någonsin slagits för UFC sammanlagt.

Lyfter fram fenomenet ”matchmaking”

Unikt för kampsport bestämmer man individuellt i proffs-MMA och boxning vem som möter vem. Olikt andra sporter där matcher avgörs via lottning, utslagning eller fasta scheman. Detta menar MMAFA kan använda som en skrämseltaktik för att hämnas på fighters folk i styrelsen har personliga problem med.

De hade handplockat några specifika incidenter från organisationens historia för att stärka sin tes. Bland annat när Gray Maynard påstod att Joe Silva (huvudansvarig för UFC’s matchmaking) uppmanade honom att bryta armen av Roger Huerta. Huerta hade under tiden av händelsen en ansträngd relation med UFC. Man avslutade detta segmentet med ett citat av Silva själv.

If you don’t like the first opponent I give you, you sure as shit aren’t going to like the second.

MMAFA’s mål

Avslutningsvis klargjorde MMAFA deras mål och syftet med presentationen. Några av deras stora frågor är förbättrade villkor för fighters, mindre restriktiva kontrakt och spridning av kunskap samt information för folk anställda av en MMA-organisation.

Denna artikeln är baserad på Bloody Elbows om samma ämne. Via länken kan ni även få tillgång till hela MMAFA’s powerpoint presentation. 

The post Amerikanskt MMA-förbund presenterade chockerande siffror om UFC’s fighterlöner appeared first on MMA & UFC NYHETER – SVERIGE.

Dela