Sverige bojkottar VM i boxning men trots detta har två svenska boxare valt att trotsa förbundet och åka till mästerskapet i Uzbekistan och dessa kritiseras nu hårt på hemmaplan.

Svenska boxningsbröder åker till VM utan förbundets tillåtelse

Internationella boxningsförbundet (IBA) har blivit allt mer kontroversiellt genom åren på grund av sitt odemokratiska styre vilket lett till att boxningen riskerar att bli utesluten från de olympiska spelen.

Som ett försök att rädda sporten har Sverige och ett antal andra länder i västvärlden valt att starta ett alternativt förbund, World Boxing, och att bojkotta boxningens världsmästerskap i Tasjkent, Uzbekistan.

Det kontroversiella förbundet har dock valt att betala resorna till mästerskapet i ett drag att bryta bojkotten vilket nu de två svenska tvillingsyskonen Adel och Adam Belalia valt att nappa på. Hässelbysönerna bor dock inte längre i Sverige men representerar ändå fortfarande nationen. 25-åringarna är inte heller de enda boxarna från bojkottande länder som valt att åka till VM.

I och med detta har svenska boxningsförbundet valt att markera för IBA, som leds av ryske Umar Kremlev, att SBF inte är ansvariga för brödernas agerande. Man har också valt att ifrågasätta varför boxare som inte har licenser i Sverige får vara med och representera landet i officiella sammanhang.

Grundandet av World Boxing har hittills dock fått IBA att bryta sponsoravtalet med ryska energijätten Gazprom och startat en kommitté med det huvudsakliga ändamålet att rädda boxningens plats i OS. Den svenske ordföranden Per Axel Sjöholm säger dock till Expressen att IBA utöver detta inte ändrat på något:

Ingenting har förändrats mer än att Gazpromavtalet är uppsagt. Iba bryr sig fortfarande inte om demokratiska spelregler, det har man tydligt visat när man inte brytt sig om exempelvis beslut i Cas (idrottens skiljedomstol).

Sjöholm optimistisk om OS

Den internationella olympiska kommittén (IOK) har hittills bestämt att IBA inte får arrangera OS-kvalen. Sjöholm är också rätt säker på att IOK inte kommer att välja att nu se World Boxing som IBA:s legitima arvtagare. Det svenska boxningsförbundet har dock ännu inte valt att lämna IBA då det ännu inte är bestämt vilka som kommer arrangera OS-boxningen i  framtiden.

Det är OS som gäller för oss, OS-kopplingen är det viktigaste.

Det återstår att se hur det går för bröderna Belalia.

The post Bröder trotsar boxningsförbundets bojkott appeared first on MMA & UFC NYHETER – SVERIGE.

Dela