Sporten som vi alla älskar är fortfarande ung och det krävs inte mycket för att tänka sig en annan verklighet där saker och ting utspelade sig på ett helt annorlunda vis. Kolla in de 5 mest spektakulär  ”Tänk om”-situationerna här nedan.

Conor McGregors knock och ”The Maulers” domslut

Det är ibland roligt att leka med tanken och föreställa sig hur ikoniska scenarion hade kunnat utspela sig på ett helt annat sätt än vad de gjorde. Nedan har undertecknad listat fem ”Tänk om”-scenarion, där både UFC och sporten i sin helhet hade kunnat utvecklats på ett helt annorlunda vis.

Tänk om Dana White aldrig hade köpt UFC

Bröderna Lorenzo Fertitta och Frank Fertitta köpte UFC tillsammans med barndomsvännen Dana White, år 2001. Organisationen köptes för den, i sammanhanget, blygsamma summan 2 miljoner amerikanska dollar. De tre vännerna lade ner mycket tid, energi och pengar för att göra sporten säkrare. Man lade fokus på marknadsföring och sporten blev någonting annat. I och med lanseringen av reality-serien The Ultimate Fighter möttes sporten av en bredare publik.

Att sporten inte hade funnits så som vi känner den idag om White inte hade köpt organisationen är en självklarhet, men hade människor ens sysslat med MMA överhuvudtaget? Undertecknad är tveksam.

Tänk om Ronda Rousey aldrig hade kontaktat Dana White

I november, 2012, bekräftade Dana White att den olympiska judomedaljören Ronda Rousey hade skrivit kontrakt med UFC. Innan den händelsen var White ointresserad av att anordna kvinnliga matcher inom organisationen och det var inte på tal om att införa kvinnliga viktklasser. Vid ett tillfälle hade White till och med sagt att kvinnor ”aldrig” skulle få fightas i organisationen.

White beslutade att ge Rousey en chans inne i buren helt och hållet baserat på amerikanskans karisma. Han hade inte ens sett någon av hennes matcher vid tillfället, enligt egen utsago.

Hur långt hade kvinnlig MMA kommit idag, om inte Rousey beslutat sig för att kontakta UFC-presidenten? Hade kvinnor ens varit en del av UFC år 2023? Kvinnlig MMA har tagit sig mil framåt sedan 2012, men hur mycket av det är egentligen Rouseys förtjänst? Hon gav kvinnliga fighter en möjlighet att verkligen sikta långsiktigt på sporten och många av sportens yngre tjejer fick möjligtvis se deras första fight mellan två kvinnor i just UFC.

Tänk om Alexander ”The Mauler” Gustafsson hade vunnit över Jon Jones

Den 21 september 2013 är en ikonisk dag för svensk MMA. Den kunde dock blivit ännu mer legendarisk. För första gången någonsin utmanade en svensk fighter om ett bälte i UFC. Alexander ”The Mauler” Gustafsson ställdes mot Jon Jones i en drabbning för organisationens bälte inom lätt tungvikt.

Jones tog hem en kontroversiell domslutsvinst och fortsatte därefter sin segersvit. ”The Mauler” har gått 3-6 sedan dess. Två av dessa matcher har gått för det ovannämnda bältet, men han har aldrig varit riktigt nära en mästartitel igen.

Av alla ”Tänk om”-händelser som listas här känns resultatet i den första matchen mellan Gustafsson och Jones som mest troligt. Om en annan poängdomare hade fått i uppgift att poängsätta fighten hade resultatet troligtvis sett annorlunda ut.

Ett svenskt bälte hade såklart varit otroligt ur svenska ögon mätt. Hade ”The Mauler” fortsatt på den linjen och plockat hem flera segrar som titelhållare? Hade vi haft PPV-event på svensk mark? Framför allt tror jag vi hade fått se en fullkomlig explosion av intresse för MMA och kampsport i Sverige. Ett intresse som än idag avspeglats gällande aktiva fighters och mindre event på svensk mark.

Undertecknad hade även varit intresserad av hur Jones hade reagerat på en förlust där och då. Hade han lagt av med droger och alkohol för att faktiskt gå in helhjärtat för sporten? Det gör mig sorgsen att en av våra främsta utövare någonsin troligtvis aldrig nådde upp till sin fulla potential.

Tänk om Conor McGregor aldrig hade knockat José Aldo

I samband med UFC 194, som ägde rum i december 2015, lyckade Conor McGregor avsluta den dåvarande fjäderviktsmästaren José Aldo inom loppet av 13 sekunder. McGregor var på väg att bli ett stort namn, men inte den megakändis han är idag. Aldo, i sin tur, hade tagit hem 18 raka vinster och i samband med sju av dessa vinster hade organisationens fjäderviktsbälte stått på spel.

Vad hade hänt om McGregor aldrig hade fått in den där träffen? Vad hade hänt om Aldo tagit hem en dominant vinst över irländaren istället? Hade vi fått se några av de största PPV-kortet i organisationens historia som följde efter vinsten? Hade Aldo fått den respekt som han förtjänar och nämnts i alla diskussioner rörande den främsta fightern någonsin?

MMA-historien förändrades den galan och vi fick se en tydlig vinnare av konsekvenserna som följde.

Tänk om Khabib Nurmagomedov och Tony Ferguson hade mötts när de båda var som bäst?

Matchen som aldrig blev av. Khabib Nurmagomedov stod obesegrad i sin professionella karriär och Tony Ferguson hade radat upp ett dussintal raka vinster i UFCs lättviktsdivision. Matchen bokades in och blåstes av vid fem olika tillfällen. Från skador och misslyckade invägningar till sladdar som låg i vägen och en världspandemi.

Vad hade då hänt om den ovannämnda matchen faktiskt hade ägt rum? Nurmagomedov hade antagligen vunnit enkelt. Det är min övertygelse i alla fall. Eller så hade Ferguson skrällt och tagit Nurmagomedovs nolla ifrån honom. Fansen berövades oavsett från matchen i sig. Uppladdningen, ingångsmarschen och spänningen innan en fight drar igång. Det är lätt att vara efterklok och säga att fighten antagligen inte hade varit så mycket att hänga i julgranen. Vi ville hursomhelst se den där och då.

Kimuras Topp 5-serie:

Sveriges 5 mest underskattade kampsportare 

The post De 5 mest spektakulära ”Tänk om”-händelserna i MMA appeared first on MMA & UFC NYHETER – SVERIGE.

Dela