Kimura har fått en längre intervju med Alexander Gustafsson som är Sveriges främste MMA fighter genom tiderna. En intervju där han berättar om den framgångsrika karriären och framtiden som fighter.

Alexander Gustafsson lever ett familjeliv

Alexander ”The Mauler” Gustafsson har utmanat om UFC:s mästarbälte i lätt tungvikt totalt tre gånger. Senaste åren så har inte The Mauler varit lika aktiv som fighter. I en intervju av Kimuras Simon Tingberg  på en virtuell pressträff som anordnas av Cryptosports Betting berättar han att han lever ett familjeliv och driver kampsportsklubben Allstars Training Center.

Ja var ska man börja någonstans. Två barn och villa utanför Stockholm. Driver gym i Sundbyberg, Allstars Training Center vilket ni känner till. Jag åker in dit. Jag kör ganska lätta pass idag, inget avancerat. Långt ifrån matchträning överhuvudtaget. Jag håller det lätt och simpelt. Jag håller även lite pass för proffsen. Medverkar lite i driften utav gymmet då jag själv är en utav ägarna. Ja det är väl så mina dagar ser ut faktiskt.

Förutom Gustafsson så tränar också UFC fighters som Volkan Özdemir och Josefine Lindgren Knutsson på Allstars.

Skickade Jon Jones till sjukhuset

Med sina framgångar i UFC så är det svårt att förneka att Gustafsson är den främste MMA fightern Sverige har haft. Svensken är främst känd för sina titelmatcher mot legenderna Jon Jones och Daniel Cormier. Där han gav dom båda mästarna karriärernas tuffaste matcher. Att bli kallad Sveriges främste MMA fighter är något The Mauler uppskattar att höra säger han.

Nej men det är ju kul att höra. Det värmer alltid att få höra det. Det var två tuffa matcher. Första matchen mot Jon Jones. Det var tufft från bådas håll. Vi båda hamnade ju på sjukan med lite krämpor.

På frågan om Jon Jones var den som skadade sig mest efter deras första möte så går inte den svenske stjärnan närmare in på det. Han betonar istället att det var en tuff match för dom båda.

Ja han hade väl vissa issiues efter matchen. Men det hade väl jag med för den delen. Men det var en tuff match. Varje fem ronders match oavsett om det är titelmatch eller bara en vanlig huvudmatch tar på kroppen. Bara träningslägret fram till det var ju tufft liksom.

Alexander Gustafsson har ett samlat record på 18-8 genom sin karriär.

Vem var tuffast Jon Jones eller Daniel Cormier ?

Både Jon Jones och Daniel Cormier har skördat stora framgångar inom sporten MMA. Dom båda har i intervjuer sagt att deras respektive möte mot The Mauler varit deras tuffaste match i karriären. På frågan vem av dom som svensken själv tycker varit tuffast så menar han på att det lutar åt Jones.

Nej men jag skulle väl säga. Båda är tuffa på sina sätt. DC är som en tank som bara har en växel liksom. Han är en tuff person. Tuff på alla sätt. Så det var självklart en tuff match. Han lyckades ju cutta mig i ansiktet. Det var fem tuffa ronder helt klart. Men i det långa loppet så säger jag väll ändå Jon Jones som varit det tuffaste motståndet för mig. Jag mötte ju honom en gång till 2018. Blev stoppad. Så han är ju den han är liksom. Han är tuff !

Alexander ställdes mot Jones första gången i en titelmatch under 2013 och förlorade ett kontroversiellt enhälligt domslut. Under 2015 så utmanade han dåvarande mästaren Cormier och förlorade ett jämnt delat domslut. Gustafsson och Jones möttes i ett returmöte om bältet under 2018 och då förlorade svensken genom TKO i den tredje ronden.

Alexander Gustafsson gav Jon Jones karriärens tuffaste match 2013

Alexander Gustafsson gick ett fem ronders krig mot Daniel Cormier under 2015

Har ältat förlusterna i många år

Som nämnt så var Gustafsson nära att besegra både Jones och Cormier. Han berättar att han borde ha satt ett annat tempo mot framförallt Jones på frågan om han kunde ha gjort något annorlunda.

Ja absolut. Det där har man ju ältat i bra många år. Ja absolut mot Jon Jones om jag hade kunnat hålla samma tempo. Haft en renare och bättre teknik i dom sista ronderna. Hållit uppe bättre än vad jag gjorde på slutet. Han vann ju sista ronden med en nedtagning. Man ska ju avsluta starkt och det är ju där jag misslyckats. Jag har inte avslutat starkt. Framförallt inte när man mött en sådan pass dominant mästare som både Jon Jones och DC var.

Trots Jon Jones framgångar i buren så har dennes karriär också varit omtalad med flera skandaler och bland annat varit avstängd för doping.

Det hettade till rejält mellan Jon Jones och Alexander Gustafsson inför deras returmöte 2018

Håller det enkelt

Alexander har inte gått match sedan sommaren 2022. Han tränar dock aktivt även om det är långt ifrån någon matchträning betonar han.

Ja formen är väl, man kan säga att jag har en hög lägsta form. Jag tränar på visserligen men det är absolut inte som jag har tränat tidigare. Ingen matchträning. Jag har inget specifikt mål med träningen just nu utan jag tränar på. Det känns bra men jag håller det på ganska enkel nivå.

Gustafsson tränade tidigare i perioder på Alliance i San Diego men har senaste åren hållit till på Allstars Training Center i Stockholm.

Alexander Gustafsson tillsammans med träningskamraten och tidigare motståndaren Phil Davis från Alliance

Om att gå match igen – ”Möter vem som helst”

Vid årsskiftet 2023 så berättade The Mauler i en intervju med Kimura att han var sugen på en comeback. Under veckan så gick också hans manager ut med att vi skulle få se Gustafsson i buren snart igen. Gustafsson själv berättar att ingen match är klar.

Nej jag har ingenting klart.

UFC-stjärnan betonar dock att han är fortsatt öppen för framtida matcher.

Jag är absolut öppen för det och har inte stängt någon dörr när det kommer till mitt matchande eller tävlande. Jag håller det öppet. Blir det så blir det.

På frågan om han har någon motståndare i åtanke så är svaret att han möter vem som helst när han är redo.

Nej inte i dagsläget. Jag är någonstans i mitt liv och i min karriär där jag känner att om jag är hungrig och vill gå match så möter jag vem som helst. Jag har inga specifika förfrågningar utan vi tar det ifrån det erbjudande som man får.

Gustafsson har genom sin karriär besegrat storstjärnor som Shogun Rua, Jan Blachowicz och Glover Texeira.

Alexander Gustafsson knockade Glover Texeira inför hemmapubliken i Stockholm 2017

Nytt spännande projekt på gång

Svenska organisationen AFN gick nyligen ut med att dom drar igång AFN Road TO Glory som kommer filmas som en realityserie. Gustafsson och träningskamraten Volkan Oezdemir kommer där att coacha mot varandra. Svensken berättar att formatet påminner om UFC:s program The Ultimate Fighter.

Ja men det är lite som TUF. Vi är två coacher och vi har varsitt lag som vi specifikt tar ut och tränar. Och sedan clashar vi på och dom får sen clasha på under AFN. Det är det som är tanken.

Även Volkan Oezdemir har tidigare utmanat Daniel Cormier om bältet i lätt tungvikt. Under 2018 så besegrades han utav Cormier genom TKO i den andra ronden.

Volkan Oezdemir

Kan gå match på AFN

Organisationen AFN har tidigare öppnat upp att Gustafsson kan gå en grappling match på något utav deras kommande event. I TUF så brukar normalt dom två coacherna gå en match mot varandra. Då både Gustafsson och Oezdemir är kontrakterade utav UFC så kan dom båda inte mötas i MMA i samband med AFN Road To Glory. På frågan om en match i grappling vore aktuell så är det inte omöjligt svarar Gustafsson.

Ja ingenting är omöjligt vi får se lite vad det blir för clash. Men ja ni får hålla er uppdaterade för det kommer mer eftersom.

The Mauler gick under 2019 segrande i ett möte i grappling mot Anton Turkaij. Anton skulle senare gå fyra matcher i UFC.

Hyllar nya generationen på Allstars

Senaste åren så har det kommit fram flera lovande talanger på Allstars. Gustafsson hyllar dessa och menar på att det finns flera som kan gå långt.

Nej dom är tuffa och dom är hungriga. Dom har en bred och teknisk sida utav sporten. Dom är jävligt hungriga så det är kul att se. Det är många i vårat stall som kommer att gå hela vägen. Dom får rätt träning, rätt råd och har rätt människor runt sig så framtiden ser ljus ut.

Fighters från Allstars som Liam Pitts och Najib Adams har dominerat på den svenska amatörscenen. Under året så har Bernardo Sopai gjort UFC-debut . Till helgen så kommer också Felipe Lima debutera i UFC.

Liam Pitts vinner AFN:s bantamviktsbälte 2023
Najib Adams vinner AFN:s lätt tungviktsbälte 2024

Tackar för stödet

Avslutningsvis så vill Alexander tacka dom svenska fansen för stödet och uppmanar dom att hålla sig uppdaterade.

Tack för allt stöd och ni får hålla er uppdaterade !

På Gustafssons 18 segrar i karriären så har svensken avslutat i 14 utav dessa.

Alexander Gustafsson inför fighten mot Jan Blachowicz 2016

The post Exklusivt: Alexander Gustafsson om UFC-karriären och nya serien appeared first on MMA & UFC NYHETER – SVERIGE.

Dela