Nyheter


Här får reportern lära sig fight-ritualen – får brutal benspark på köpet!

Publicerat 17 februari, 2023

By Sebastian Vendel-MartinezSvensk thaiboxning växer lavinartat och är starkare än någonsin! Nysatsningen Sthlm Fight Night närmar sig, Muay Thai for Life håller sin femte gala nästa månad och Zone Pro League har även en gala planerad i April.

Det går dock inte att ha traditionell thaiboxning utan Wai Khru – men vad är det för ritual egentligen? Varför utförs någon slags krigsdans innan det är dags för fight? 

Maximum Sports och Frontkicks Ashah Tafari tog sig till Onechai Thaiboxning i Stockholm för att ta reda på bakgrunden och anledningen till den unika ritualen som görs innan thaiboxningsmatcher.

”Det är inte en buddhistisk ritual som många kanske tror”

Wai Khru är mer eller mindre en ritual som görs för att visa respekt och vördnad för ens tränare samt det och de som har hjälpt en. Tränaren Peter Wetzelmayr har följande förklaring:

– Min tolkning av Wai Khru är att det är en ritual för att aktivera ditt hjärta eftersom du tar in alla de personer som betyder något för dig, att du har de med dig, säger Wetzelmayr. ”Wai” betyder ”hälsa, vördnad” för din lärare. Det är inte en ”one man show”, utan det finns alltid några bakom resan.

– Då är ju själva Wai Khru en hyllning till alla de personer som har varit med, och det handlar inte bara om thaiboxning, utan både i dig själv och i ditt liv så finns det ju människor som är bidragande till att du står där du står. Det är en hyllning till alla de människorna. Slutligen, sist men inte inte minst, om du har tro på en högre makt. Är du buddhist då har du med det, men det är inte en buddhistisk ritual som många kanske tror. Du tar med det som du håller högst i ditt liv, det kan vara Jesus eller Gud eller universum, vad man nu vill kalla det. 

Tafari rustades upp i ordentlig thaiboxningsmontering och förberedde sig för att anamma den heliga ceremonin.

– Jag känner lugn, känner fokus och jag känner nervositet, berättar Tafari. Det känns nästan som att jag ska fightas i Thailand. 

Se hur det gick för Tafari i videon ovan!

Läs mer: UFC 284: Resultat – Makhachev försvarar titlen, Rodriguez briljerar

Läs också:

Svenska UFC- och MMA-matcher 2023: Guide, Schema och Rykten
Khamzat Chimaev med oväntat besked i natt: ”Jag vill ha fajten”
Lista: Sveriges 10 bästa proffsboxare 2023

ANNONS

Inlägget Här får reportern lära sig fight-ritualen – får brutal benspark på köpet! dök först upp på Maximum Sports | Ditt hem för allt om MMA och fighting!.

Dela