Nyheter


Krönika: Ngannou vinner och fansen förlorar

Publicerat juli 14, 2023

By Philip Dersén

Den 28:e oktober kommer Tyson Fury att boxas mot Francis Ngannou i Saudiarabien. Någon VM-titel kommer inte att stå på spel och kanske blir det inte ens en sanktionerad proffsmatch. Men varför skulle Ngannou bry sig, han har vunnit på lotto. Saudiarabien blir nya Las Vegas 

Det är bara för oss att acceptera Saudiarabien som en ny stormakt inom världsidrotten. Under de senaste veckorna har det ständigt ryktats om nya fotbollsstjärnor till landets högstaliga och i höst får Cristiano Ronaldo sällskap av både Ballon D´or-vinnaren Karim Benzema och N´Golo Kanté. Sportswashing har blivit ett känt begrepp sedan VM i Quatar. Det är när man använder idrott som verktyg för att förbättra sitt rykte. Boxningen kommer att vara en stor del i Saudiarabiens sportswash och det har redan börjat. 

Familjen Fury har varit tydliga 

Familjen Fury var i extas under tiden de tillbringade i landet för Tommy Furys match mot Jake Paul tidigare i år. Då var pappa John tydlig med att det var här som hans söners framtid i ringen skulle ske. Han verkar inte ha ljugit. I veckan blev det klart att hans son tillika världens bästa tungviktare kommer gå sin nästa match i Saudiarabien. Anledningen till att det skapade stora rubriker var valet av motståndare. Den 28:e oktober ställs Tyson Fury mot Francis Ngannou, UFC:s förre detta tungviktsmästare. Det är bäst att vi vänjer oss. 

McGregor vs. Mayweather var något helt annat 

Vi har sett likande matcher tidigare. Men när Conor McGregor ställdes mot Floyd Mayweather 2017 var det som hela kampsportsvärldens klarast lysande stjärna. Han hade vunnit dubbla bälten och krossat UFC:s tidigare rekord för sålda PPV:s. Den matchen sålde sig själv, trots att det redan på förhand var klart vem som skulle segra. Ngannou mot Fury kommer inte ens vara i närheten av att ha samma kommersiella dragningskraft. Ngannou lyckades aldrig genera något större ekonomiskt intresse under sin UFC-karriär och lär självklart inte göra det som boxare. 

Dana White i fokus

 

Reaktionerna kring matchen har varit rätt märkliga. Många har valt att fokusera på UFC-presidenten Dana White och att den här matchens existens är hans misslyckande. Jag har aldrig tidigare upplevt en aktiv fajter som visat upp Ngannous glädje, av att bara få till en match. Han har känt sig underbetald av UFC och signerade tidigare i år ett stort kontrakt med PFL. För det har han blivit hyllad, men jag kan inte se hur den ekonomiska kalkylen ska kunna gå ihop. Sanningen är den att det knappast är Ngannous förtjänst att lönekuvertet blir större. Fury har däremot visat att han kan tjäna pengar mot vem som helst. Så sent som i december sålde han 60 000 biljetter i en match mot Derek Chisora, en numera avdankad tungviktare långt ifrån världstoppen.  

 

Svenska UFC- och MMA-matcher 2023: Guide, Schema och RyktenKhamzat Chimaev med oväntat besked i natt: ”Jag vill ha fajten”Lista: Sveriges 10 bästa proffsboxare 2023 Rankar: Sveriges 10 bästa boxningstalanger

 

Är helt chanslös

Det känns dumt att ens behöva påpeka det. För de flesta bör det vara helt solklart, men jag gör det ändå. Francis Ngannou har inte den minsta chans besegra Tyson Fury. Han må ha varit en knockout-maskin i oktagonen, men det är ingen slagkraft som kan hota en sann pugilist. Tjockare handskar har större betydelse än vad man kan tänka sig och Fury har upplevt bra mycket hårdare slag än vad Ngannou kan skaka fram. Han har delat ringen med Deontay Wilder tre gånger om, en fajter som hade slagit ut Ngannou efter några minuter i ringen. 

Tro dock inte att Tyson Fury kommer att gå in för att få till ett tidigt avslut. Oljeshejkerna har betalat stora pengar för matchen och kommer kräva underhållning i mer än bara några minuter. Tyson Fury lär leka med sitt byte, slå sin jab och föra en konversation med Francis i ringen. 

Ingen VM-titel på spel

WBC:s president Mauricia Sulaiman har bekräftat att Furys VM-bälte inte kommer att stå på spel. Istället pratas det om ett specialbälte som ska utse ”the baddest man on the planet”, ett bälte Fury lär hinka ner i papperskorgen strax efter matchens slut. Min gissning är att matchen inte ens kommer vara en riktig proffsmatch, vilket innebär att den inte kommer ingå i Furys record. 

Få slut på spektaklet 

Även om matchen är tre månader bort, kan vi redan slå fast dess stora vinnare. 36-årige Ngannou har år av skadeproblem bakom sig och får här pengarna som tryggar hans framtid. Pengarna som genereras  kommer i huvudsak vara med Saudiarabiens oljefond som avsändare. Jag hoppas innerligt att fansen ser igenom spektaklet och inte spenderar sina surt förvärvade slantar på matchen. Det är det enda sättet för oss att förebygga den här typen av matcher i framtiden. 

MMA är MMA och boxning är boxning. 

Låt det förbli så. 

ANNONS

Inlägget Krönika: Ngannou vinner och fansen förlorar ​ dök först upp på Maximum Sports | Ditt hem för allt om MMA och fighting!.

Dela