Nyheter


Krönika: UFC 294 blir Khamzat Chimaevs examen

Publicerat oktober 20, 2023

By Philip Dersén

Khamzat Chimaev visste redan i sin MMA-debut att han skulle ta sig till toppen av sportens värld. Under UFC 294 får vi se om han är redo att sparka undan Kamaru Usman från tronen och blir UFC:s nya superstar. 

Foto: Stev BonhageEtt fenomen som tog över MMA-världen

Vi vet alla historien. Hur Khamzat Chimaev blev ett med MMA-världen under sommaren 2020 då han ville fajtas mot vem som helt och hur som helst. Snart 40 månader senare har Chimaev gått 6 matcher i organisationen och har förutom den tuffa bataljen mot brasilianska världsstjärnan Gilbert Burns varit retsamt överlägsen. 

Trots en utdragen kamp mot Coronaviruset som höll honom borta från oktagonen i över ett år, har hans stjärnstatus aldrig falnat. Han är redan ett av de namn som UFC strategiskt använder för att fortsätta expandera i världens alla hörn. 

En uppmärksammad flytt

När Khamzat Chimaev blev en UFC-stjärna, gjorde han det i egenskap av en svensk idrottare. Så är inte längre fallet. I slutet av september slog nyheten ner med dunder och brak i svensk media. Khamzat bekräftades av managern Majdi Shammas ha utvandrat från Sverige till Förenade Arabemiraten. Det var nu i huvudstaden Abu Dhabi som Khamzats resa mot UFC-bältet skulle få sin fortsättning. Precis som för många andra var min första reaktion en känslomässig sådan. Att han valde att lämna landet först efter att han fått sin skolning i Stockholm och på Allstars Training Center. 

Nu så här i efterhand har perspektiven breddats. Förenade Arabemiraten är ett land helt utan inkomstskatt och han är långtifrån den första svenska idrottaren som bosätter sig i ett skatteparadis. Redan under 70- och 80-talet gick flyttlasset till Monaco för både Björn Borg och Ingemar Stenmark. Sedan dess har det snarare varit en regel än ett undantag att svenska idrottare varit skrivna utomlands. 

Khamzat själv har varit mindre dramatisk kring flytten. Han har vid flertalet tillfällen uttryckt en kärlek mot Stockholm som sin hemstad och det mest negativa han pratat om Sverige är angående klimatet. ”9 månaders depression” var kommentaren han beskrev den svenska vintern med under torsdagens presskonferens. 

Jag tror faktiskt att varumärket Khamzat Chimaev har växt sig för stort för den skandinaviska marknaden. 

Kamaru Usman är oerhört bra

På lördag kommer dock den här frågan inte betyda någonting alls. UFC 294 i Abu Dhabi blir Khamzats största utmaning hittills i karriären. Det blir en helg som avgör om 29-åringen ska lyckas nå upp till förväntningarna som existerat redan långt innan genombrottet. 
Kamaru Usman har under de senaste åren varit kanske hela UFC:s främsta fajter sett till prestationer och antal titelförsvar. 
Han är långtifrån en motståndare man bara kör över. I matcherna mot Colby Covington var han på en nivå få welterviktare lyckats närma sig. Men på lördag går han in i en ny viktklass och det finns numera frågetecken kring honom efter dubbla förluster mot Leon Edwards. 

Det finns många som är bättre än mig på att förstå och analysera olika typer av brottningsstilar. Men även jag inser att det blir något alldeles speciellt att få se de här två idrottarna göra upp på marken. Rent spontant borde Usman med sina framgångsrika år i University of Nebraskas brottningslag vara dominant mot de flesta. Men vad är en sådan erfarenhet värd när vitala kroppsdelar likt knäna inte längre håller? 

Läs också:

Svenska UFC- och MMA-matcher 2023: Guide, Schema och Rykten
Khamzat Chimaev med oväntat besked i natt: ”Jag vill ha fajten”
Lista: Sveriges 10 bästa proffsboxare 2023 
Rankar: Sveriges 10 bästa boxningstalanger

 

Fallet kan bli tungt 

Nej, det här är Khamzat Chimaevs match att vinna eller förlora. Samtliga spelbolag ser honom som storfavorit och man ska ha i åtanke att 36-år gamla Usman inte ens haft ett träningsläger. Khamzat är en urkraft man sällan ser i de här sammanhangen och i en tre ronder lång match kommer han ha ork att köra ända in i kaklet. Matchen lär bli intensiv från första sekund och om Khamzat väl lyckas säkra en tidig nedtagning, blir det en tung kväll för amerikanen. 

Desto större stjärna man blir, desto tyngre blir fallet. Hela Khamzat Chimaevs image är att han just nu ter sig vara oslagbar. Likt Khabib Nurmagomedov tidigare gjort, vill han nu förvandla myten till verklighet. Om Kamaru Usman fäller favoriten och ger honom sin första förlust, är det omöjligt att tänka sig vilken skada det kommer göra rent kommersiellt. 

Med det sagt finns det inte några direkta frågetecken kring Chimaev. Hans brottning behöver inte ens längre nämnas och utifrån det man kan se via videomaterial är hans boxning även den överlägsen många andras. 

Khamzat kommer att nå en ny nivå

Om Khamzat Chimaev vinner på lördag, är det bara att inse hur allting kommer att nå en ny nivå. Då är det han som får utmana Sean Strickland härnäst och vägen fram emot UFC-bältet ligger vidöppen under 2024. 
När Colby Covington eventuellt snor åt sig welterviktstiteln i december finns det alla möjligheter skapa en supermatch mellan de båda som tydligt visat att de ogillar varandra. Längre fram i tiden står dessutom brottningsfenomenet Bo Nickal och lurar i vassen. Ni förstår nog själva att framtiden för Khamzat kan vara fylld av stora matcher och välfyllda lönekuvert. 
Men för att det ska bli verklighet krävs det att han cementerar Kamaru Usman som en föredetting på lördag. 
UFC 294 blir Khamzat Chimaevs examen. 
 

ANNONS

Inlägget Krönika: UFC 294 blir Khamzat Chimaevs examen​ dök först upp på Maximum Sports | Ditt hem för allt om MMA och fighting!.

Dela