Nyheter


Krönika: Usyk ska försvara titlarna
– Anthony Yigit vill ta revansch

Publicerat augusti 24, 2023

By Philip Dersén

I Polen pratar man om Oleksandr Usyks kommande VM-fajt mot Daniel Dubois nu på lördag. I Sverige sitter jag och har en helt annan huvudmatch på galan. Det är dags för Anthony Yigit att ta revansch för OS-förlusten 2012. Usyk ska försvara sina bälten 

På lördag är det dags för Oleksandr Usyk att visa för publiken att det just nu inte finns en endaste bättre tungviktare på planeten. Ukrainaren har sedan de dubbla segrar mot Anthony Joshua växt fram till ett av de största varumärkena i boxningsvärlden. I helgen tar han sig så nära det krigsdrabbade hemlandet han bara kan. I polska Wroclaw försvarar han sina VM-bälten mot britten och förre detta supertalangen Daniel Dubois som nu söker sitt stora genombrott. Men med våra svenska ögon blir huvudmatchen trots allt en parentes, om än en stor sådan. 

13 år har passerat

För att förstå vikten av galans mest efterlängtade match, krävs det en resa tillbaka i tiden. Vår svenska boxare Anthony Yigit gick som amatör matcher på flera ställen runtom i världen. Det var Kuba, Turkiet, men inget slog det som hände i London under sensommaren 2012. Anthony tog Sveriges första OS-seger i boxning på 16 år, men det var förlusten i åttondelsfinalen som på riktigt introducerade honom för boxningsvärlden. Matchen mot Ukrainaren Denys Berinchyk var en av olympiska spelens klart mest underhållande matcher. Domslutet var tveksamt, men därefter tog sig Berinchyk ända fram till ett OS-silver. 

Yigit söker revansch

Sedan dess har de båda boxarnas karriärer gått skilda vägar. Yigit valde att snabbt bli proffs och har hunnit erövra EM-titeln, gått VM-match och sånär avslutat karriären för att till slut återvända till världstoppen. Berinchyk blev proffs först tre år efter OS-medaljen och trots sitt obesegrade matchfacit på 17 raka segrar, är det Anthony som stått för de största prestationerna. 

På lördag är det dags igen. Nästan exakt 132 månader (eller 11 år) senare kommer vi att få se det efterlängtade returmötet. Matchen har också rejäla insatser. Med WBO:s internationella lättviktstitel på spel, lär segraren ha en god chans att få till en match mot världsmästare likt Devin Haney inom en relativt snar framtid. Med tanke på att de båda boxarna passerat 30 år sedan ett tag tillbaka, får de också kategoriseras likt veteraner. Den dystra sanningen är den att Anthony Yigits livslånga dröm om att bli världsmästare går i kras om han inte tar segern på lördag. 

Chanslös enligt bettingbolagen

Bettingbolagen är tydliga i sin ståndpunkt. Yigit går trots sitt gedigna CV med en match mot Keyshawn Davis så sent som i våras in som en gigantisk underdog. Enligt oddsen vore en svensk seger något av en bragd. Även om Anthony Yigit ser ut att ha fått till en rejäl nytändning med sin forne rival Redouane Kaya som ny tränare, tror jag att det helt enkelt blir för tufft. Denys Berinchyk har varit bra mycket mer aktiv de senaste åren och det lär fälla avgörandet. 

Läs också:

Svenska UFC- och MMA-matcher 2023: Guide, Schema och RyktenKhamzat Chimaev med oväntat besked i natt: ”Jag vill ha fajten”Lista: Sveriges 10 bästa proffsboxare 2023 Rankar: Sveriges 10 bästa boxningstalanger

 

Daniel Dubois håller hög klass

Om vi trots allt ska återvända till huvudmatchen så är det VM-matchen i tungvikt som pratats upp mest på förhand internationellt. Medans Tyson Fury ska ställas mot MMA-fajtern Francis Ngannou i höst, har Oleksandr Usyk valt att hålla sig aktiv mot en världsboxare. När Daniel Dubois introducerades på tungviktsscenen för sex år sedan, var det en del som pratade upp honom likt Fury och Joshuas eventuella arvtagare. Han har nu hunnit fylla 25 år och har sedan förlusten mot Joe Joyce under 2020 byggt upp sig på nytt. Dubois har samlat på sig nyttig erfarenhet och kockoutsegern mot då obesegrade amerikanen Trevor Bryan skapade svallvågor i divisionen. 

Usyk vinner – Men inte utan problem

Jag tror att Dubois kan skapa problem för Usyk. Värt att poängtera är att världsmästaren inte lyckats nå ett avslut i sina tre senaste matcher. Visst, Usyk är en tekniskt magnifik boxare med styrkor långt utöver bara skarpa nävar. Men tungviktsdivisionen är speciell och lever sitt eget lilla liv. Varje rond i en VM-fajt i tungvikt är riskabel. Dubois har lyckats avsluta alla motståndare förutom två och bär på en slagstyrka som kräver respekt. Med det sagt är Oleksandr Usyk en boxare som hör hemma bland de mest tekniskt skickliga boxarna under hela 2000-talet. Om han visar upp en liknande prestation som under de dubbla segrarna mot Anthony Joshua, tar han ytterligare en seger på lördag. 

Förhoppningen är att vi då äntligen kan närma oss megafajten mot Tyson Fury 2024. Tungvikten behöver en obestridd kung. 

Galan går att köpa som PPV via Fite.TV

 

ANNONS

Inlägget Krönika: Usyk ska försvara titlarna – Anthony Yigit vill ta revansch dök först upp på Maximum Sports | Ditt hem för allt om MMA och fighting!.

Dela