Nyheter


Linus Bylander inför titelmatchen på MTFL – ”Svart på vitt att jag är bäst i Sverige”

Publicerat 22 oktober, 2023

By Jonathan HöglundANNONS

På Muay Thai for Life: Unite Against Cancer ställs Linus Bylander (1-0) mot Kim Falk (30-12) i galans delade huvudmatch. Drabbningen är en av årets hetaste fighter i svensk thaiboxning och vinnaren kommer gå till historien som Sveriges första professionella svenska WMC-mästare.

Den historiska titelchansen kommer efter att både Bylander och Falk lyckats bli svenska amatörmästare tre gånger vardera och där Falk sedan tidigare innehar det professionella skandinaviska WBC-bältet. Bylander har dominerat den svenska amatörscenen med tre raka titlar under de senaste åren och har även lyckats etablera sig internationellt genom ett VM-brons, ett EM-silver och en skandinavisk mästartitel. Totalt samlade boråsaren på sig ett matchfacit på 23-7 varav 8 TKO-vinster under amatörkarriären och ser nu fram emot chansen att vinna ett bälte i sin blott andra professionella fight. 

– Det är fett att matchen är om en titel, berättar Bylander för Maximum Sports. Jag tycker inte att det är för tidigt i min karriär utan jag känner mig helt klart redo. Det är inte speciellt stor skillnad från min amatörkarriär där jag internationellt har mött de absolut bästa i världen. När jag jämför min första proffsmatch med amatörturneringar så är det lättare att gå proffsmatcher. När jag kör proffs är det invägning dagen innan match och jag har endast en match att se fram emot. Det är precis det här jag vill, alla vet att mina planer är att komma ut i Europa och så småningom världen och tävla med dem bästa. Då tror jag att en titel är helt rätt väg att gå för då får man fler ögon på sig och fler möjligheter

Stjärnskottet från Fightgym Borås gick sin proffsdebut under Muay Thai for Life 5.0 där han ställdes mot den erfarna Göteborgsfightern Nasim Kazem. En otroligt händelserik match där Bylander tog hem segern på domslut efter ett blodigt krig. Även Falk gick match under förra MTFL där veteranen från Drakstadens Muay Thai förlorade mot internationellt motstånd i form av den europeiska WMC-mästaren Lukas Mandinec. Bylander berättar om lärdomarna från sin egen match och analysen av Falks prestation.

Jag tar med mig självförtroende från den matchen, nu vet jag vilken nivå jag hör hemma på. Jag fick verkligen utdelning för min boxning men jag känner att jag kunnat göra matchen betydligt bättre. Jag känner att jag sparade mig för mycket, jag hade några växlar kvar att ge. Det tar jag med mig in till den här fighten och denna gången kommer jag sätta in växlarna.

– Falks match har jag tittat på i efterhand, jag tar inte med mig något speciellt från den matchen utan han gjorde ungefär det han brukar göra i sina matcher. Jag känner igen honom, han gjorde sin vanliga grej med press framåt med hård boxning och low-kicks.

Stoltheten över Fightgym Borås och drömmen om internationella framgångar

En imponerande del av Bylanders utveckling till att bli en av Sveriges mest dominanta fighters är att han i stor utsträckning gjort hela sin resa på Fightgym Borås. Många toppfighters i Sverige har tidigare kommit från gym i storstäder och spenderat lång tid av att träna och matcha i Thailand. Bylander har under hela sin karriär tränats av William Schafferer och berättar om Schafferers betydelse och stoltheten över att representera klubben.

– Jag är rakt av uppfostrad på Fightgym Borås, redan från noll. Redan efter några matcher såg min tränare William Schafferer mig som fighter på ett sätt jag inte sett mig själv tidigare. Vi började utveckla mig utifrån mina styrkor och sen har den utvecklingen aldrig slutat egentligen, han har ett riktigt bra öga för detaljer. Han ser alltid till att fortsätta utveckla mig genom de hål som kan finnas och att förbättra de saker jag redan gör bra. Vi bygger mig väldigt all-round.

Linus berättar vidare om Fightgyms stolta historia och att man förfogar över en tung meritlista.

-När jag började på Fightgym Borås var klubben nere i lite av en svacka. Innan dess hade tvillingarna Viet och Giang Hoang varit flerfaldiga svenska mästare på gymmet och var fostrade i Borås och tävlade under sin peak för klubben. Före det hade vi ett gäng som var aktiva när min tränare William tävlade och då hade vi under en period fyra svenska mästare samtidigt. Det var William Schafferer, Niklas Karlsson, Mattias Karlsson och Frank Hoffsteter. En riktigt bra liga. Sen nu är vi på gång igen!

Nästa steg på Bylanders resa är att etablera sig på den internationella proffsscenen där en vinst mot Falk hade varit en tung skalp att ta med sig. Falk har gått matcher i välkända promotions som Muay Thai Grand Prix och Lion Fight och har matchat internationellt i både Storbritannien och Spanien.

Det är precis därför jag ville fightas om det svenska WMC-bältet för då är det naturliga steget att sen kunna gå om ett bälte ute i Europa eller få chansen i större organisationer. Det blir naturligt att få bra matchningar i Europa när man fått svart på vitt att jag är bäst i Sverige efter tre nationella titlar som amatör och en som proffs.

Läs mer: Här streamar du Bellator MMA i Sverige – helt gratis

Bylander om respekten för Falk och förväntningar inför fighten

En intressant aspekt av matchen mot Falk är att fightern från Sundsvall är ett liknande exempel på en ”homegrown” fighter. Drakstadens Muay Thai har varit fundamentet för Falks karriär, hela vägen från amatörmatcher till en etablerad fighter i Europas professionella toppskikt. Bylander kan hämta inspiration från motståndarens långa karriär och har respekt för motståndaren och hans meriter.

Jag har inte tänkt på likheten tidigare men jag har alltid sett upp till Kim och han har gått många feta matcher och lyckats internationellt. Han har fått många stora chanser och fightats för stora organisationer så det ska bli kul att gå upp och köra mot honom.

Lördagen den 28:e oktober på Muay Thai for Life: Unite Against Cancer får vi svaret på vem som blir Sveriges första professionella WMC-mästare och huruvida bältet hamnar i Borås eller Sundsvall. Bylander och Falk gör upp i en fight med höga förväntningar och stor hype där Bylander är redo att gräva djupt.

Det är kul att folk har höga förväntningarna på matchen, jag ska göra mitt bästa för att få det att bli en så rolig och intressant match som möjligt. Jag är beredd på vad som än kommer! Jag vill självklart aldrig lämna det till domarna men jag gör mig beredd för fem ronder.

Läs mer

Svenska UFC- och MMA-matcher 2023: Guide, Schema och RyktenKhamzat Chimaev med oväntat besked i natt: ”Jag vill ha fajten”Lista: Sveriges 10 bästa proffsboxare 2023

Vem av Bylander och Falk tar hem WMC-bältet?

Se till att kolla in vår engelskspråkiga systersida Frontkick.online och prenumerera på vår YouTubekanal för de bästa svenska kampsportsvideorn

Linus Bylander inför mötet mot Kim Falk på Muay Thai for Life

Inlägget Linus Bylander inför titelmatchen på MTFL ”Svart på vitt att jag är bäst i Sverige” dök först upp på Maximum Sports | Ditt hem för allt om MMA och fighting!.

Dela