Nyheter


Lögner, svek och manipulering – anklagelser haglar över Stockholmscoach

Publicerat 17 oktober, 2023

By Sebastian Vendel-Martinez

25-åriga thaiboxaren Emelie Johans trädde fram och berättade att hon blivit utnyttjad av sin manipulative tränare.

Då kom alla lögner ikapp Hans Edström.

Nu går Maximum Sports till botten med en man som bluffat sig fram och blivit en maktfaktor i svensk kampsport.

Foto: KäftsmällspoddenRykten har cirkulerat länge. Odenplan Fight Gyms Hans Edström påstås ha haft oetiska relationer med yngre kvinnor på klubben – och samma sak ska ha skett på tidigare klubbar.

16 september 2023 skrev Emelie Johans, som tävlat i SM året innan, ett inlägg på Instagram som har fått enorm spridning i Kampsportssverige. Där berättar Johans om hur hon och Edström inledde en relation där hennes tränare insisterade på två saker: att det blir ett seriöst förhållande samt att det ska hållas hemligt.

Johans anade att något inte stod rätt till och Edströms hemlighetsfulla attityd fick henne att känna sig otrygg.

I inlägget beskriver Johans hur hon försökte ta sig ur förhållandet men hölls kvar med hot.

– Jag har försökt bryta med honom åtminstone ett tiotal gånger, skriver Johans. Det har resulterat i att han hotat med att han ska fucka upp mitt liv, att han ska se till att ingen annan klubb vill ta emot mig. Han ljög om att han var döende i cancer.

Efter flera år av vad hon upplevde som lögner och manipulationer fick Emelie Johans nog och bröt med honom en gång för alla – eller så trodde hon.

– Då sa han att han hade ett halvår kvar att leva, att cancern hade spridit sig kaosartat, skriver Johans. Jag kände i hela min kropp att han ljög, det var ju lite väl bra timing att det skulle komma fram just då. Men tänk om det var sant… så jag stannade. 

Johans goda hjärta utnyttjades – precis som resten av henne.

När datumet passerade förklarade Edström att halvåret han hade kvar att leva inte hade med cancern att göra men snarare en avsikt att ta självmord. 

När samvetet och magkänslan gjort sitt sa Johans ifrån. Hon hade anat att något inte stämde och berättade allt för klubben. Då visade sig situationen vara mycket värre än hon trott.

– Samtidigt som han varit med mig och påstått att han älskat mig har han haft flera parallella hemliga relationer/förhållanden samtidigt. Både med folk jag känner och folk jag inte känner. Det visade sig [även] att han bott och varit tillsammans med sin sons mamma.

Johans menar att Edström under deras relation påstått att hans fru – som i dagsläget bor kvar med honom i Stockholm – var lesbisk och att deras son var resultatet av provrörsbefruktning.

Detta var en lögn.

”Det kändes som att alla var emot mig”

Enligt inlägget pressade Edström också Johans in i svåra situationer, väl medveten om att hon haft ett förflutet drabbat av ätstörningar och ångest.

Dessvärre användes det emot henne, menar Johans.

– Han ljög exempelvis om att folk på klubben snackade skit om mig bakom min rygg, att andra tränare påstod att jag flörtade med allt och alla, att killar som är mina nära vänner snackade om mig i omklädningsrummet, står det i Johans inlägg. Vid ett sparringtillfälle bröt jag ihop och sa att det kändes som att alla var emot mig, folk tittade på mig frågandes och jag kunde inte förklara varför jag kände så. 

Johans var rädd att inte bli trodd. Men nästan hela klubben ställde sig bakom henne och efter en process uteslöt de Edström från Odenplan Fight Gym.

Den svenske thaiboxningsstjärnan Sanny Dahlbeck, en av grundarna till Odenplan Fight Gym, var en av de som starkt drev frågan om att sparka Edström. Han hade haft sina aningar länge.

– Han använde sin position för att äckla sig med brudar på gymmet och manipulera de till att ha en relation med honom, skulle de göra slut eller berätta för någon så hade han sagt att ingen skulle tro dem och så vidare, berättar Dahlbeck för Maximum Sports.

– Han skrev ett långt meddelande i vår instruktörsgrupp på facebook, någonstans där tyckte jag synd om honom men han fick det till att bli något det inte är, gång på gång och det sa mig väldigt mycket om honom. Lögner efter lögner år efter år som han dragit för alla.

Enligt Dahlbeck sparkades Edström på grund av att han strategiskt manipulerat kvinnor på gymmet in i en relation med honom och använt sin maktposition för att styra dem.

Odenplan Fight Gym är inte heller det första gymmet som Edström fått sparken ifrån. 

Cirka 2010 hade Edström en tränarposition på Thaiboxningsgymmet Slagskeppet – det äldsta fortfarande aktiva thaiboxningsgymmet i Sverige. 

Där utgav han sig för att vara läkare, vilket också var falskt. När lögnen blev uppenbar fick Edström sparken.

– Hans förtroendekapital var borta hos oss, vi hade inget förtroende för honom, berättar huvudtränare Peter Lööf för Maximum Sports. 

Kort efter att Edström blivit tvungen att lämna Slagskeppet startas Odenplan Fight Gym.

Det är dock långt ifrån den första gången som Edström tvingats lämna ett uppdrag på grund av osanningar.

Förfalskningen var ovanligt välgjord

I september 2004 började en man arbeta som läkare på kvinnokliniken i Skövde efter att ha varit bosatt utomlands. Personal fattade snart misstankar mot mannen – som verkade sakna grundläggande kunskap om sitt arbetsområde. Efter ett avslöjande från Skaraborgs Allehanda stängdes den nyanställde läkaren av och polisanmäldes, då sjukhuset misstänkte att han inte var riktig läkare. 

Mannen i fråga var Hans Edström.

Samtidigt som detta skedde var Edström med i styrelsen hos flera bolag där han uppgav sig som legitimerad läkare och M.D (medicine doctor), enligt SLA.

Läs mer: Här streamar du Bellator MMA i Sverige – helt gratis

Socialstyrelsen gjorde en utredning och kom fram till följande: i januari 2004 införskaffade Edström en förfalskad läkarlegitimation, tog sig till Danmark och använde den för att få ett danskt läkarbevis. Därefter agerade Edström utlandsstuderande och använde den danska läkarlegitimationen som underlag för att få ett nytt svenskt sådant.

Planen var noggrant genomtänkt och utförd.

– Vi har fått en kopia av förfalskningen, berättade Socialstyrelsens chefsjurist Leif Gudmundsson för Skaraborgs Allehanda i 2004. Den är ovanligt välgjord och det finns inga direkt synliga fel.

När Edström kontaktades av Skaraborgs Allehanda för att informera honom om att han var föremål för polisutredning påstod han sig vara totalt omedveten om detta. 

– Det kommer som en chock.

Edström åberopade att han hade en giltig läkarlegitimation från sina utlandsstudier i Antillerna, något som han hade med i sin meritanteckningar.

Men när Maximum Sports kontrollerar Edströms folkbokföringshistorik hos Skatteverket framkommer det att Edström utvandrade till Nederländska Antillerna 1999-03-29 och återvandrade 1999-12-28 – för en utbildning som ska ta minst fyra år att genomföra. 

Edström åberopade även att han hade betyg att tillgodoräkna från studier i Göteborg. Problemet är att Edström aldrig varit registrerad på någon kurs på Göteborgs Universitet.

Historien faller ihop desto mer den granskas.

I november 2004 återkallades Edströms danska läkarlegitimation av Sundhetsstyelsen (Danmarks motsvarighet till Socialstyrelsen), kopior på detta beslut skickades till alla motsvarande myndigheter i Norden.

I dokument från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd delgavs Edström anmälan den andra december men han hörde därefter inte av sig. I februari 2005 deslegitimerades Edström även i Sverige. 

”Har håvat in miljontals kronor” 

Hans Edström är ett namn som väcker uppseende även i andra kontroversiella sammanhang. 

År 2007 dök en artikel från Sydsvenskan upp med rubriken ”Falsk läkare i Novus Finans marknadsföring”. Mannen i fråga hade använts som läkare i bolagets marknadsföring.

Än en gång rörde det sig om Hans Edström – och det var inte enbart i Novus Finans där hans inaktuella status som läkare användes.

”Han utnyttjade också sina falska läkarmeriter som företagare och styrelseproffs, framgår det i Sydsvenskans artikel. I flera år var han vd och styrelsemedlem i New Science, ett riskkapitalföretag som med hjälp av Ellenbogen Kapital (nu Novus Finans) fått in kapital att investera i företag som Crystal Research, Niconovum och Nanosep.” 

Än en gång påstod Edström sig vara ovetande. 

– Oj, står det så, sade Hans Edström i respons till Sydsvenskans granskning.

Just bolaget Novus Finans var anmärkningsvärt eftersom företaget hade sitt ursprung i Ellenbogen Kapital. Grundarna till Ellenbogen Kapital – svågrarna Jonas Ekeblom och Mikael Ekeblom – dömdes i november 2006 till två års fängelse och fem års näringsförbud för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Jonas Ekeblom hade dessutom tidigare fängelsedomar för grovt rån, stöld och häleri. (Sydsvenskan)

Klas-Göran Karlsson trädde in som vd för Novus Finans och tog över officiellt då svågrarna Ekeblom hade näringsförbud. Sydsvenskan avslöjade även att Edström hade en nära och minst sagt lönsam relation med svågrarna Ekeblom. 

”Sydsvenskans kartläggning visar att Novus Finans nya ledning är nära vänner till svågrarna Ekeblom. Klas-Göran Karlsson, Anders Axelsson och Hans-Henrik Edström har alla håvat in miljontals kronor på Ellenbogen Kapitals försäljning av aktier.” (Sydsvenskan)

I dagsläget är det enbart Sydsvenskans artikel som är kvar online och som nämner Hans Edström vid namn. Enligt en källa till Maximum Sports ska Edström ha använt sig av GDPR för att rensa allt om den falska läkarlegitimationen från nätet – allt förutom Sydsvenskans artikel då den skånska tidskriften vägrade.

Personer Maximum Sports har talat med återberättar historier om Edströms påstådda förflutna i försvarsdepartementet, militären, underrättelsetjänsten och polisen.

En av grundarna till Odenplan Fight Gym säger följande i ett meddelande till Maximum Sports: 

– Hans har både till mig och andra fallskärmsjägare påstått att han genomfört befälsutbildning på FJS och även kommit med konstiga lögner om att hans Örn (utbildningstecknet) blivit stulet på en middag. Troligen ett försök att hitta något sätt att komma undan om han skulle bli synad. Jag har varit i kontakt med fallskärmsjägarna för att få fakta på bordet gällande om han genomfört någon typ av utbildning där. De har inte kunnat hitta honom i deras register.

Edströms gränslösa berättelser satte honom ofta i en slags maktposition, en makt han sedan utövat.

Berättade att han hade sex månader att leva

Runt 2010 intog Edström en ledande position på Slagskeppet. Väl där träffade han en kvinna som han försökte inleda en relation med, men hon var inte intresserad. 

Det hindrade honom inte från att försöka.

Maximum Sports har talat med kvinnan, som ville träda fram anonymt, en av många som hamnade i en hemlig relation med Edström..

Edström och kvinnan började träna tillsammans och han visade snabbt sitt intresse. Även i detta fallet berättade Edström att han var dödligt sjuk i cancer och endast hade sex månader kvar att leva. Han ansåg att hon kunde ge honom glädje den sista tiden han hade kvar. Hon blev såklart känslomässigt berörd av hans historia och tillslut så var hon inne i ett förhållande. 

Utöver det så verkade Edström aldrig insjukna, trots sin påstådda cancer. Han tränade regelbundet och de sex månaderna som han påstod sig ha kvar att leva passerade. 

Till slut, efter flera försök att göra slut, lyckades kvinnan separera från Edström helt och hållet. 

Maximum Sports kom även i kontakt med ännu en kvinna som haft en relation med Hans Edström under samma period som den andra kvinnan. Kvinnan vågade dock inte träda fram, inte ens anonymt, på grund av rädslan hon hade för Edström. 

”Verkade trivas med att bestraffa folk”

Cirka 2013-2014 blev Edström lekmannarevisor i Svenska Thaiboxningsförbundet. Han uttryckte ofta vilja att sitta i disciplinnämnden – något få velat eftersom bestraffning av atleter inte är något som de flesta tar glädje i.

Edström suktade dock efter möjligheten att använda sin maktposition för att bestraffa och utesluta. 

Kasra Ashhami, före detta vice ordförande i det svenska Thaiboxningsförbundet, anmärkte på Edströms udda vilja och personlighet tidigt. 

– En utav de saker som stack ut var att han ville sitta i disciplinnämnden och att han verkade trivas med att bestraffa folk, berättar Ashhami för Maximum Sports. Hans Edström trivdes med det och ville bestraffa folk som vi inte ens var berättigade till att bestraffa. Han påstod att han fått information från underrättelsetjänsten eller polisen, det hade lätt kunnat vara en lögn. Allt var från hemliga källor som han inte kunde namnge. 

Ashhami fick en tydlig negativ känsla från Edström, något kändes inte rätt. Detta var särskilt fallet när Ashhami fick reda på att Edström utgett sig för att vara läkare på kvinnokliniken i Skövde. 

När Ashhami väl höjde sin röst för att yttra sina misstankar var responsen allt annat än vad han önskade. 

– Det har funnit gott om varningstecken. Jag och ett par till inom förbundets verksamheter har flaggat för detta och försökt få bort honom men det har viftats bort eller röstats bort, säger Ashhami. Edström har talets gåva och är manipulativ. Han hade snurrat upp några av förbundsledamöterna som höll honom om ryggen, lite som en osund sekt. Vissa av dem kvinnor som nu visade sig vara mer än bara vänner med honom.

Trots varningsflaggorna har Edström gång på gång lyckats ta sig till maktpositioner, men alltid tycks hans framfart kantad av lögner, bortförklaringar och påkomster, så som mörkret följer solnedgången.

Så blev det också på förbundet. Efter ett decennium i olika roller, senast som del av utvecklingsgruppen, lämnade Hans Edström 28 september SB&K:s styrelse på grund av, som det hette, ”privata skäl”.

Maximum Sports har sökt Edström för kommentar. Han ville inte ta telefonsamtal och krävde att alla frågor skickades skriftligt. Efter flera dagar har han ännu inte besvarat frågorna. 

Läs mer

Svenska UFC- och MMA-matcher 2023: Guide, Schema och RyktenKhamzat Chimaev med oväntat besked i natt: ”Jag vill ha fajten”Lista: Sveriges 10 bästa proffsboxare 2023

Se till att kolla in vår engelskspråkiga systersida Frontkick.online och prenumerera på vår YouTubekanal för de bästa svenska kampsportsvideorna!

ANNONS

Inlägget Lögner, svek och manipulering – anklagelser haglar över Stockholmscoach dök först upp på Maximum Sports | Ditt hem för allt om MMA och fighting!.

Dela