Det finns oerhört många sporter som ligger i ytterkanten på vad man skulle kunna kalla uppmärksamhetsfältet. Många av dessa sporter är gamla och har kanske till och med status som olympiska sporter, men de syns trots det knappt överhuvudtaget. Några exempel på sådana sporter är bågskytte, sportskytte, rodel, bob med flera. MMA har existerat som sport i 2,000 år men var trots det inte särskilt uppmärksammad förrän på 90-talet. Men sedan hände något. 

I den här artikeln ska vi resonera lite om vad som kan göra att en sport rör sig från tassemarkerna intill finrummet. Vad är det som driver uppmärksamhet, ekonomisk aktivitet och hur många utövare en sport har? 

Intresset växte snabbt

Det var under 90-talet som MMA började växa och blev en sport som tog steget in i det allmänna medvetandet. Avgörande för MMA:s snabba tillväxt var att det började organiseras seriösa tävlingar, att standarder för regler utvecklades och att några av de mest brutala elementen i sporten försvann. Tillsammans medförde dessa förändringar att det blev lättare att mäta resultat och det blev också lättare att organisera internationella tävlingar eftersom utövarna kunde förbereda sig på lika villkor när de tävlade i nationella mästerskap. 

Spel på matcherna avgörande

En sak som spelade roll för MMA:s tillväxt var att det började flyta in riktiga pengar i sporten. Helt plötsligt började sporten dyka upp på bettingsidorna på online casino och helt plötsligt blev det mycket lättare för de stora MMA-stjärnorna att få seriösa och kapitalstarka sponsorer. Att spelbolagen fick upp ögonen för MMA blev särskilt värdefullt eftersom dessa hade, och har, intresse av att sporten skulle få uppmärksamhet i de breda folklagren där de som spelade på sport fanns. Detta ledde till samarbete med TV-kanaler och intensiv marknadsföring av matcher. Explosionen i intresse för MMA var nu ett faktum och sporten rusade i popularitetsmätningar. 

Nu, tjugo år senare, är MMA väletablerad som sport och det finns knappt någon som inte känner till sporten. Antalet utövare har mångfaldigats och sporten omsätter många miljoner kronor, per match. 

Framtiden för MMA

Om vi slutligen tittar framåt så är det värt att ställa frågan om MMA kommer att fortsätta att vara en sport som får så stor uppmärksamhet, drar till sig sådana pengar och organiserar så spännande matcher? Det är värt att konstatera att sporten har 2,000 år på nacken och att fysisk kamp mellan personer är en typ av kraftmätning som antagligen går tillbaka till människans allra första tid på jorden. Vem som är starkast är en fråga som ställts genom årtusendena och den frågan kommer att fortsätta att ställas.

Givet den ursprunglighet som MMA har är det väldigt svårt att se att sportens position inom idrottsvärlden skulle sjunka tillbaka på något sätt. Det ligger i människans natur att tycka det är spännande när två personer mäter sina krafter och detta kommer inte att förändras. Självklart skulle sporten kunna drabbas av kriser för att den missköts av olika ledare eller förbund men det hindrar inte den långsiktiga utvecklingen på ett nämnvärt sätt.  

The post Så har MMA förändrats sedan starten appeared first on MMA & UFC NYHETER – SVERIGE.

Dela