Nyheter


Svenske stjärnan öppnar upp om förlust, motgång och missbruk: ”Grovt”

Publicerat 15, 2023

By Sebastian Vendel-Martinez

Foto: Stev BonhageEn av Sveriges mest lovande MMA-talanger är utan tvekan Västerås Fight Clubs Tobias ”Bad Intention” Harila, som tog den svenska MMA-scenen med storm efter flera storartade vinster både i Sverige och i brittiska Cage Warriors. 

Efter sin senaste knockoutvinst över Ryan Shelley blev Harila bokad för en match i Dana Whites Contender Series – där en övertygande seger skulle leda till ett UFC-kontrakt.

Sedan kom chockbeskedet: Harila hade nekats arbetsvisum till USA. Anledningen till det är att Harila ljugit om att ha haft ett straffregister under tidigare inresor till USA. Chansen togs ifrån honom i ett drag som hade sänkt många fighters.

För några år sedan så hade kanske Harila sänkts helt och hållet också, men nu, något äldre och med en större självinsikt, kan ”Bad Intention” istället fokusera på de sakerna han kan kontrollera.

Harila öppnade upp om det i intervju med succépodden Käftsmällspodden.

– Det handlar också om balans, det har jag märkt för mig i alla fall, berättar Harila. Pushar jag för hårt hela tiden så kan det ibland göra mig sämre, just av en anledning: jag tycker inte det är kul längre. Så jag försöker ha kul men jag försöker inte lura mig själv heller. Det ska inte alltid vara kul. Du ska upp på morgonen, göra skit som du egentligen inte vill göra, du måste sparras, du måste göra det, du måste träna, men jag har lärt känna mig själv ganska bra. Det finns en gräns.

Harila är en av många som tagit sig ur problematik genom kampsport som blivit en slags frälsning.

Den svenske knockoutartisten fyllde 29 i år och kan se tillbaka på sina tidigare, tuffa tider men en större förståelse och med kunskapen att det går att ta sig ur de tuffaste möjliga stunderna.

– Jag har haft väldigt mycket problematik i min ungdom, jag har haft mycket problem med droger. Alltså inte att jag har rökt lite weed ibland, jag har varit tablettmissbrukare, grovt.

– Men de senaste fem åren har jag varit ren och varit så professionell jag kan, gjort det jag kan och bara försökt ta varje steg i rätt riktning. Men man går ibland på minor, gör dumma grejer, misstag.

De problemen som präglat Harilas ungdom tillhör nu det förflutna och det har han kampsport samt de positiva influenserna i sitt liv att tacka för.

Läs mer: Här streamar du Bellator MMA i Sverige – helt gratis

Tobias Harila: ”Jag ska ha krigat från start till slut”

De som följt Harilas karriär har utan tvekan lagt märke till den nära relationen han har med Västerås Fight Clubs huvudcoach Jörgen Hamberg.

Det lär inte vara en stor överraskning att Harila saknat en positiv manlig förebild under delar av sin uppväxt – något som utan tvekan gått hand i hand med hans tidigare missbruk som i slutändan varit en av faktorerna som bidragit till hans brottsregister.

Enligt Harila själv hade han inte varit där han är idag om det inte vore för Hamberg.

– Min största förebild är Jörgen. Han har gjort mer för mig än vad någon annan har. Jag har inte alls haft några bra manliga förebilder i mitt liv. Sedan jag träffade Jörgen har mitt liv förändrats på så många sätt. Jag är jävligt tacksam mot honom för det.

Harila är onekligen på en bättre plats i livet, tack vare Hamberg samt de förändringarna han gjort i livet.

Detta gör så att han kan se på sin motgång gällande Contender Series som ett gupp i vägen snarare än ett slut.

– Jag kände såklart att det blev ett bakslag. Många gånger var jag nära UFC, jag visste att de hade koll på mig och det var då jag fuckade upp det lite. Men man måste alltid tänka så här: gå bara och vinn lite till. Allt kommer tillbaka, var inte orolig, gå och vinn några matcher så kommer alla höja dig till skyarna igen. Men då: var kylig, ta inte åt dig för mycket, bara håll dig på rätt spår och gör din grej. Att vinna några matcher, för mig personligen så löser det alla mina problem!

Härnäst kommer Harila att ställas mot den tyske topptalangen James Hendin i Cage Warriors – som kommer från en imponerande submissionvinst över Araik Margarian i november förra året.

Harila uppskattar och välkomnar att möta någon som han ser som en tuff, hård, värdig motståndare som lämnar allt i buren.

Han låser sig dock inte vid en enkel vinst – eller en vinst överhuvudtaget. Det som den svenske stjärnan bryr sig om mest är prestationen och det han lämnar fansen med.

– Det är det jag menar med att jag är orädd. Jag kan förlora, jag kan bli knockad, jag bryr mig inte ett skit. Det jag bryr mig om är att jag ska ha gjort mitt allra bästa, jag ska ha krigat från start till slut. Oavsett hur det går så vet jag att folk kommer säga: ”Shit Tobbe vilken fucking fight, wow!” Det är lite så jag tänker, jag ska bara visa vad jag går för liksom.

Under sin karriär har Harila visat att han är en fighter som kommer hamna i historieböckerna för sina episka krig och galna knockoutvinster.

Det som Harila bevisar med sina senaste uttalanden är också att han lämnar fansen med mer än underhållning. Han har visat att det går att återhämta sig från de tuffaste fallen och motgångarna såvida man har rätt inställning och personer runtomkring sig.

Om Harila kan ta sig från missbruk till att bli en av de hetaste talangerna i en av Europas ledande MMA-organisationer så kan även andra människor i svåra situationer fortfarande förverkliga sina drömmar.

På detta sättet förkroppsligar Harila varför kampsport är så viktigt – inte enbart för individen men även för samhället vi alla delar.

Läs mer

Svenska UFC- och MMA-matcher 2023: Guide, Schema och Rykten
Khamzat Chimaev med oväntat besked i natt: ”Jag vill ha fajten”
Lista: Sveriges 10 bästa proffsboxare 2023

Hur går det för Tobias Harila mot James Hendin?

Se till att kolla in vår engelskspråkiga systersida Frontkick.online och prenumerera på vår YouTubekanal för de bästa svenska kampsportsvideorna!

ANNONS

Inlägget Svenske stjärnan öppnar upp om förlust, motgång och missbruk: ”Grovt” dök först upp på Maximum Sports | Ditt hem för allt om MMA och fighting!.

Dela