Nedan följer en lista över Sveriges fem mest underskattade kampsportare. Ett antal fighters som av olika anledningar borde vara kändare namn hos allmänheten och möjligtvis även bland kampsportsfans.

Fighters från tre olika kampsporter med på listan

Kampsport överlag får långt ifrån den uppmärksamhet som den förtjänar ute i landet. Varken organisationer eller individer lyfts fram särskilt mycket av mainstreammedia och nu för tiden snackas det väldigt sällan om kampsport ute i fikarummen. Ett fåtal namn har lyckats etablera sig som allmänt kända, däribland Alexander ”The Mauler” Gustafsson. Detta hör dock absolut inte till vanligheten.

Nedan följer en topplista på de fem mest underskattade kampsportarna i Sverige och fem namn som absolut borde få mer uppmärksamhet. Framförallt av gemene man, men kanske även när det kommer till kampsportsmedia och av oss fans.

Topp 5 mest underkastade fighters i Sverige

Nedanstående namn är listade utan inbördes ordning. Listan rör endast aktiva fighters.

Sadibou Sy

MMA

MMA-fightern Sadibou Sy har under de senaste åren radat upp vinster i i den stora internationella organisationen PFL MMA. Under den föregående säsongen gick han dessutom segrande ur den stora welterviktsturneringen och kammade hem en total prispott på en miljon amerikanska dollar. Intresset har dock varit relativt svalt för svensken.

Utöver ett ganska djupgående reportage av Expressens Carl Boliner har det varit ganska tyst om svensken i mainstreammedia. Trots turneringsvinst och stora prissummor. Två faktorer som borde vara ganska lättförståeliga även för de oinvigda.

Intresset för Sy har dock varit ganska svalt även bland svenska MMA-fans, där vissa har lyft fram svenskens stil som tråkig och ointressant. Nu har Sy dock radat upp två imponerande vinster via avslut, så det kanske är dags även för de svenska MMA-fantasterna att på riktigt börja följa den svenska turneringsvinnaren.

Badou Jack

Boxning

Den Sverigefödda boxaren Badou Jack, eller Johannes Gabriel Badou Nyberg, är ett stort internationellt namn inom boxning och vann nyligen WBC-titeln i cruiservikt. Att han nyligen tackade nej till ett matcherbjudande mot världsstjärnan Canelo Alvarez säger väl det mest om att 39-åriga Jack själv är ett stort och respekterat namn inom boxningen. Ett tillräckligt stort namn för att tänka långsiktigt och fokusera på sin egen karriär.

Trots att vi har en svensk fighter i världstoppen inom en så pass stor sport som boxning syns han väldigt sällan till i mainstreammedia. Oavsett om det beror på att han är baserade i USA eller av någon annan anledning är det verkligen en fighter som borde lyftas mer.

Smilla Sundell

Thaiboxning

När svenska tonåringar slår sig in den internationella seniortoppen brukar dessa utövare höjas till skyarna av media och svenska folket. Så har inte varit fallet med thaiboxningsstjärnan Smilla Sundell.

Sundell, idag blott 18-år gammal, erövrade sitt bälte i ONE Championship redan i september, 2022. Svenskan utgår framförallt från Thailand, dit hon flyttat för att utöva sin kampsport på heltid.

Hemmavid har det dock varit nästintill pinsamt tyst om svenskan. Här har vi en fighter som har all möjlighet att bli legendarisk inom kampsport, så länge hon får vara skadefri och fortsätta fightas. Att hon redan nu kan gå huvudkortsmatcher tillsammans med några av de största inom thaiboxning, grappling och MMA säger mycket.

Zebaztian kadestam

MMA

MMA-fightern Zebaztian Kadestam blev den första svensken att erövra bältet i en stor internationell organisation. I mars, 2015, avslutade Kadestam Sydkoreanen Han Seul Kim och blev welterviktsmästare i ONE Championship. Dessutom genomförde han två titelförsvar med lyckat resultat. Efter en domslutsförlust har han radat upp fyra raka vinster via avslut.

32-åringen från Uppsala är mästarmaterial, underhållande och ser dessutom ut som en riktig badass. Tre faktorer som i den bästa av världar borde göra honom till en stor svensk stjärna.

Pannie Kianzad

MMA

Avslutningsvis skulle jag vilja lyfta ett namn som möjligtvis kan uppfattas som kontroversiellt av våra läsare. Dels för att hon nyligen förlorade sin livs viktigaste match, men även för att Kianzad ofta fått kritik för sin stil inne i buren och för hennes vana att låta matcher gå till domslut. Hon har dock uppnått mycket inom MMA-sporten och varit en pionjär för kvinnliga fighters. Hon gick till final i The Ultimate-fighter och har tagit hem fem vinster i UFC. Hon är dessutom en av de högst rankade svenskarna i UFC.

I samband med hennes match i London, tidigare i juli, var det dödstyst från media och ett lågt intresse bland svenska fans. Om hon hade vunnit den matchen hade den 31-åriga svenskan faktiskt varit nära en titelmatch i bantamviktsdivisionen. En viktklass som saknar mästarinna i nuläget. Att en svensk är så pass nära en titelmatch i UFC hör verkligen inte till vanligheten och borde få större utrymme av fans och i media.

The post Sveriges fem mest underskattade kampsportare appeared first on MMA & UFC NYHETER – SVERIGE.

Dela