–  Den här artikel är i samarbete med Unibet –

UFC 284 närmar sig med stormsteg. Kortet toppas av ett ett mästarmöte där  bälteshållare i lättvikt kommer ställas mot den regerande fjäderviktsmästaren. Organisationens bälte kommer stå på spel.

Islam Makhachev tystade tvivlarna i sin senaste match

Till helgen väntar en av sportens största matcher någonsin när P4P 1a:n Alexander Volkanovski ställs mot P4P 2:an Islam Makhachev. Den förstnämnda kommer kliva upp från fjäderviktsdivisionen för att utmana om lättviktsbältet.

Volkanovski är troligtvis den främsta fjäderviktaren någonsin. Tre vinster mot Max Holloway och enstaka segrar mot namn som José Aldo, Brian Ortega och Chan Sung Jung. Karriärens – hittills – enda förlust kom så långt tillbaka i tiden som 2013. Hans totala matchfacit lyder 23-1-0. Makhachev har gått från klarhet till klarhet i lättviktsdivisionen. Ryssen hade en relativt enkel väg till titeln och hade kunnat ställts mot tuffare motstånd på vägen dit. I sin senaste match dominerade han dock den dåvarande mästaren Charles Oliveira. Makhachev hittade avslutet via en arm-triangle choke i matchens andra rond. Lättviktsmästarens totala matchfacit lyder 23-1-0.

Makhachev är en dålig matchning för Volkanovski. Den förstnämnda är riktig vass i clinchen och Volkanovski tycker om att stänga distansen. Om fjäderviktsmästaren kliver för nära kommer han bli nedtagen. På kanvasen kommer Volkanovski inte kunna åstadkomma någon skada på Makhachev. Lättviktsmästaren i sin tur är offensiv i sin brottning och kan hota med både ground and pound och submissions.

Om fighten kommer hålla sig kvar i en stående position kan drabbningen bli relativt jämn. Makhachev är väldigt försiktig när det kommer till striking och är bra på att undvika slag. Från distans kan han träffa med både slag och huvudsparkar. Ett avslut via slag känns inte orimligt. Om ryssen hotar mycket med höga sparkar kan det dessutom öppna upp för nedtagningsförsök och clincharbete. Någonting som Volkanovski skulle förlora på. Oavsett om fjäderviktsmästaren är initiativtagare till nedtagningsförsöken eller inte. Volkanovski har inte förmåga att avsluta lättviktsmästaren när det kommer till stående striking och det ska mycket till om han lyckas plocka hem tre eller fler ronder på domarnas poängkort. Undertecknad misstänker dock att matchen inte kommer gå tiden ut.

Islam Makhachev vinner via avslut – 1.82 gånger insatsen tillbaka.

Yair Rodriguez är den bättre fightern

I den delade huvudmatchen står interim bältet på spel. Den andrarankade Yair Rodriguez ställs mot den femterankade Josh Emmett.

Rodriguez kommer senast från en vinst över Ortega. Rodriguez gick visserligen segrande ur matchen på grund av att Ortega drabbades av en axelskada. Dessförinnan visade dock Rodriguez prov på riktigt fin striking och mexikanen gjorde det klart att han fortfarande utvecklas mellan sina matcher. Rodriguez enda förlust sedan 2017 kom mot den ovannämnda Holloway en relativt jämn drabbning som gick till domslut. Ingen skam i ett sådant resultat.

Emmett i sin tur har plockat hem fem raka vinster som ser bra ut på pappret. Om man kikar lite närmare på fjäderviktarens matchfacit finns det dock en del att anmärka på. Amerikanens två senaste vinster kom via tveksamma domslut. Undertecknad hade både Dan Ige och Calvin Kattar som vinnare i deras respektive matcher mot Emmett. Båda dessa kombattanter har visat att de inte tillhör eliten av fjäderviktsdivisionen.

Vi kommer få se två utövare som tycker om att stå och slå. Rodriguez är kreativ och okonventionell i sin striking och använder sig både av slag och sparkar för att hitta in till sina motståndare. Det är svårt att förbereda sig inför en match mot mexikanen. Emmett är mer boxningsorienterad som fighter och tycker om att kliva framåt utan någon välutvecklad huvudrörelse. Emmett har mycket kraft för fjäderviktsdivisionen och hans närmaste väg till seger är en vinst via KO. Rodriguez har dock ett tillräckligt högt fight-IQ för att förutspå amerikanens rörelser. Undertecknad ser Rodriguez som vinnare i helgens match. Antingen via domslut eller ett avslut via slag alternativt sparkar.

Yair Rodriguez vinner – 1.56 gånger insatsen tillbaka.

Tungviktsmatchen går inte tiden ut

På huvudkortet kommer vi även få se en tungviktsmatch mellan hemmahoppet Justin Tafa och amerikanen Parker Porter. 29 åriga Tafa är åtta år yngre än sin motståndare och kommer kliva in i muren med en vinst i ryggen. Dessförinnan hade Tafa förlorat två matcher via domslut. Porter i sin tur blev avslutad av Jailton Almeida i sin senaste match och hade innan dess tagit hem segern i två domslutvinster. Att de både herrarnas matcher går till domslut har dock inte hört till vanligheten om vi kikar över hela deras professionella karriärer. Samtliga av Tafas vinster har kommit via vinster i matchernas första eller andra rond. Poter har blivit avslutad, eller diskvalificerad, i samband med samtliga av amerikanens förluster.

Undertecknad ser Tafa som vinnare i samband med helgens match. Australiensaren har hemmaplan, momentum och en tydlig åldersfördel. Porter har sina främsta dagar bakom sig och Tafa har troligtvis många år kvar i tungviksdivisionen. Tafa bör kunna hitta avslutet redan i matchens första rond, men vi garderar oss med ett generellt rondspel.

Justin Tafa vs. Parker Porter  – Under 1.5 ronder ger 2.28 gånger insatsen tillbaka. 

The post UFC 284 – Odds och speltips inför helgens supergala appeared first on MMA & UFC NYHETER – SVERIGE.

Dela