Nyheter


UFC nobbar Josefine ”Thunder” Knutsson – men tar in dessa fighters

Publicerat 23 augusti, 2023

By Sebastian Vendel-Martinez

Detta är en krönika och åsikterna i den speglar inte nödvändigtvis resten av redaktionens. I natt kunde obesegrade svenska Josefine ”Thunder” Knutsson (6-0) säkra sin sjätte raka seger efter att ha totalt dominerat den holländska strikingstjärnan Isis Verbeek i tre ronder i Dana Whites Contender Series – en underorganisation som finns till för att föra talangfulla fighters till UFC. 

Så äsägs det, åtminstone.

Knutsson är världsmästare i thaiboxning, trefaldig svensk mästare, K-1-mästare. Obesegrad inom MMA och utöver det så har Knutsson aldrig mött en motståndare mindre erfaren än henne själv i buren. 

Svenskan har slagit Lanchana Green – som tog sig till semifinal i säsong 23 av The Ultimate Fighter. I Road to the UFC körde Knutsson över Seo Ye Dam – som är rankad på andraplats av alla aktiva proffsfighters i Sydkorea oberoende av viktklass. Knutsson segrade över Jacinta Austin: en av Australiens hetaste talanger, som var en obesegrad australiensisk thaiboxningsmästare med en drös av meriter och titlar. 

Nu stoppade hon Verbeeks fyra matcher långa vinstsvit. 

Ändå räckte det inte för ett UFC-kontrakt, trots att både kommentatorer och fans anser att hon bör ha det

Läs mer: Här streamar du Bellator MMA i Sverige – helt gratis

UFC är totalt inkonsekventa med var ribban ligger – varför inte ge Josefine Knutsson en chans?

UFC stoltserar gärna med påståendet om att de har världens bästa fighters. Medan det kan debatteras vad gäller enskilda viktklasser så stämmer det säkerligen, men det betyder inte att man behöver vara en av världens bästa fighters för att komma in. Ibland räcker det med att känna rätt person eller att ha ett stort antal följare. 

Nedan tar vi en titt på vissa fighters som varit mindre kvalificerade att komma in i UFC än Knutsson. Detta innebär inte att de nedannämnda inte förtjänade chansen de fick, men att Knutsson bör ha fått det också utifrån samma kriterier och resonemang. 

Elise Reed

CFFC-mästaren Elise Reed kom in i UFC med ett matchfacit på 4-0 – två segrar mindre än Knutsson. Hon blev sedan avslutad via TKO i sin första match i organisationen och har varvat vinster och förluster sedan sin debut i oktagonen. Hon är kvar i UFC än idag med ett matchfacit på 7-3.

Charlie Ward

En sak som urskiljer Charlie Ward från många andra på denna listan är faktumet att han är vän och träningskamrat till Conor McGregor. Det förklarar varför han kom in i organisationen med ett matchfacit på 3-1 – där bara en av segrarna var mot en motståndare med fler vinster än förluster. 

Ward blev brutalt knockad i den första ronden i bägge sina UFC-matcher, därefter blev han släppt från organisationen. Han sitter i dagsläget på ett mediokert matchfacit på 10-6. 

Galore Bofando

Engelsmannen Galore Bofando hade fler matcher på sitt record när han debuterade i UFC mot ovannämdne Charlie Ward; 4-2. Det är ett helt godkänt matchfacit för inledningen av en ung MMA-karriär – men är det ett sådant matchfacit som skriker ”UFC”? Endast en av hans vinster innan UFC var mot en fighter med fler vinster än förluster. Han blev sparkad från UFC med ett 1-1-matchgacit i organisationen och har idag 6-3 i matcher.

Izabela Badurek

På hemmaplan i Polen kunde Izabela Badurek göra UFC-debut – efter endast tre år som proffs och ett matchfacit på 5-2. Medan den tiden är relativt kort så är en annan aspekt mer talande: Badurek hade aldrig besegrat en fighter med en enstaka vinst – varenda seger var mot en debutant. Inte ens hennes förluster skedde mot fighters som hade en enda proffsvinst när de möttes. 

Badurek blev sparkad efter hennes förlust i debuten då hon höll en tydligt låg nivå – något hennes karriär talade för. Ändå fick hon en chans i oktagonen. 

Sam Hughes

Till skillnad från andra fighters på denna listan så ör Sam Hughes kvar i UFC i dagsläget och sanningen är att hon hade mycket erfarenhet inom amatör-MMA. Borde dock inte Knutssons strikingerfarenhet räknas in något?

Hughes kom in i UFC med ett matchfacit på 5-1. Hon förlorade sedan sina tre första matcher i UFC. Nu har hon förvisso vänt på trenden och har vinster i tre utav sina fyra senaste matcher, men återigen, kriterierna är oerhört ojämna. 

CM Punk

Alla vet varför CM Punk kom in i UFC – han var en stjärna inom WWE och drog därför med sig många tittare. Han har dock bland det sorgligaste matchfacitet som funnits i UFC med 0-1, 1 NC vid pension. Punk hade aldrig vunnit en match i kampsport, aldrig tävlat i MMA och har aldrig vunnit något inom kampsport sedan dess. 

Allt handlade om pengar, inte sport. 

Dean Barry

I all rättvisa så hade Dean Barry en bra vinst innan UFC. Han kom dock in i organisationen efter att ha avslutat en fighter med 30 (!) förluster. Han hann med att bli diskvalificerad i en av de äckligaste ögonpetningarna i modern tid och har inte vunnit något märkvärdigt sedan dess. 

Vad hade han som Knutsson inte har?

Mike Jackson

Likt CM Punk så är Mike Jackson en fighter som debuterade i världens ledande MMA-organisation utan att ha vunnit eller ens tävlat i MMA. Hans enda seger är via diskvalificering mot ovannämnda Dean Barry och tro det eller ej men 38-åringen har en ny MMA-match inbokad – givetvis utanför UFC. 

Jackson har aldrig hållit måttet för att vara en UFC-fighter, trots det fick han tre matcher i organisationen. 

Aleksandra Albu

I ett av de tydligaste uppvisningarna på UFC:s hyckleri har vi ryskan Aleksandra Albu – som kom in i UFC med endast en match och en vinst som professionell MMA-fighter. 

Hon och UFC har alltid påstått att hon hade fem raka segrar som proffs – något som aldrig har bevisats. Det finns inget bildbevis, textbevis eller videobevis på de matcherna. UFC envisades med den marknadsföringen, men verkade ha missat det på vissa delar av eras egna hemsida, där Albu tillskrivs med ett sammanlagt matchfacit på 3-2 ( vilket innebär endast 1.0 vid UFC-debut).

Albu var dock känd för att posta bilder på sin rumpa. Hon var till och med extremt känd för det. Man skulle kanske kunna påstå att hon var mer känd för det än sin fighting, är det då en av kriterierna för att komma in i UFC? 

På sex år gick hon fem matcher och hon har inte tävlat sedan en förlust mot Loma Lookboonmee år 2019. 

UFC kommer alltid att påstå att de är konsekventa, att de värdesätter atleticism, talang och potential. Det stämmer ibland, men inte alltid och vid vissa tillfällen är deras signeringar bevis på att talang inte värdesätts alls. 

Att tro att UFC ska instifta någon slags ärlighet eller transparens vad gäller UFC-kontrakt r naivt. Frågan är: hur länge ska fansen tro på lögnerna som UFC vräker ur sig? 

Läs mer

Svenska UFC- och MMA-matcher 2023: Guide, Schema och RyktenKhamzat Chimaev med oväntat besked i natt: ”Jag vill ha fajten”Lista: Sveriges 10 bästa proffsboxare 2023

Hur länge dröjer det innan Josefine Knutsson kommer till UFC? 

Se till att kolla in vår engelskspråkiga systersida Frontkick.online och prenumerera på vår YouTubekanal för de bästa svenska kampsportsvideorna! Vad tycker du om Dana Whites beslut att inte ge Josefine Knutsson kontrakt med UFC? Kommentera på Facebook! 

ANNONS

Inlägget UFC nobbar Josefine ”Thunder” – men tar in dessa fighters dök först upp på Maximum Sports | Ditt hem för allt om MMA och fighting!.

Dela