– Den nedanstående texten är en krönika  –

UFC Vegas 69 är över och eventet var långt ifrån den mest händelserika eller betydelsefulla galan för året. Det finns dock tre punkter som jag vill lyfta fram lite extra. 

Erin Blanchfield överraskade mot tidigare mästarinnan

På förhand höll undertecknad Jessica Andrade som storfavorit inför den gångna nattens match mot den 23 åriga talangen Erin Blanchfield. Jag gick till och med så långt att jag beskrev Andrade som överlägsen inom sportens samtliga discipliner och områden. Tji fick jag.

Andrade hade visserligen accepterat drabbningen med kort notis och gick en annan match relativt nyligen. Vinsten säger ändå mycket. Blanchfield imponerade inte bara med sin grappling, utan visade också stora framsteg när det kom till hennes striking. Hon visade att hon bör placeras i topp fem, sett till den kvinnliga flugviksdivisionen. Här visas dock en av de kvinnliga divisionernas största svagheter upp. Det finns för få och det är en för stor nivåskillnad mellan utövarna.

Nu har Blanchfield hamnat i  något av ett ingenmansland. Hon har tagit sig till toppen av divisionen efter endast en handfull matcher i organisationen. Samtidigt kommer det dröja många år innan hon kan rå på viktklassens drottning Valentina Shevchenko. Ett troligt scenario är dock att Blanchfield kommer ställas mot Shevchenko redan i sin nästa match. Förutsatt att flugviktsmästarinnan lyckas besegra Alexa Grasso i sin nästa match.

Den ovanstående faktorn är en viktig anledning till varför jag har svårt att engagera mig i framför allt den kvinnliga flugviktsdivisionen och den kvinnliga viktklassen för bantamvikt. En ung talang bör byggas upp i flera år innan utövaren till slut kan ställas mot den absoluta toppen av divisionen. I ovannämnda viktklasser räcker det med ett par imponerande vinster för att erbjudas en titelmatch. Det är för svagt.

Khusein Askhabov fick känna på vad det innebär att fightas i UFC

Den 28 åriga UFC debutanten Askhabov klev in i buren med ett obesegrat matchfacit på 23 raka vinster. Ryssen var dessutom dubbel bälteshållare i World Warriors Fighting Championships och har över fyra miljoner följare på Instagram.

Obesegrade matchfacit, titlar och stora följarantal är någonting som UFC älskar och prioriterar.

Så, fick vi se en ny stjärna födas under den gångna natten? Nej. Undertecknad blir till och med förvånad om Askhabov lyckas gå mer än tre matcher i organisationen. Askhabov ställdes mot den 33 åriga amerikanen Jamall Emmers, som hade gått 1-2 i UFC inför helgens match. Emmers totala matchfacit lyder 19-6-0. En munsbit för Askhabov, tänkte säkert UFC. Det blev dock ingen lyckad kväll för Askhabov. Emmers tog hem en ganska bekväm seger via enhälligt domslut. Askhabov landade endast 30 slag under matchens gång och säkrade ingen av sina sex nedtagningsförsök. Askhabovs ansiktsuttryck under matchens gång skrek ”Hur hamnade jag här egentligen?”.

Sanningen är att Askhabov aldrig borde erbjudits ett kontrakt med organisationen, eftersom han inte har bevisat att han håller en tillräckligt hög nivå. Fyra av ryssens tidigare motståndare saknar sidor på Tapology. Övriga motståndare står i dagsläget med ett sammanslaget matchfacit som lyder 139-82-2. Fem av utövarna har aldrig tagit hem en seger. I sin senaste match innan UFC debuten ställdes Askhabov mot den 22 åriga Yusup Hadi Visingiev. En fighter som endast hade gått tre professionella MMA matcher.

Ryssen representerar en oroväckande trend. Många fighters vill inte sätta sina kunskaper på prov innan de får kontrakt med en stor organisation. Hoppas Askhabov kan fungera som ett avskräckande exempel. Taktiken har uppenbarligen sina brister. Snygga matchfacit och följare kanske kan väcka ett initialt intresse. Men det är nivån inne i buren som kommer hålla utövarna kvar i toppen under en längre period.

Den svenska pionjären Lina Länsberg tackade för sig

Sveriges Lina Länsberg åkte på sin fjärde raka förlust i samband med UFC Vegas 69. Hon blev dessutom avslutad via submission för första gången i sin karriär. Efter matchens slut meddelade svenskan att hon har för avsikt att lägga handskarna på kanvasen. Ett avsked från UFC hade känts troligt oavsett vilket beslut Länsberg kommit fram till. Men varför inte avsluta karriären på svensk mark?

Inom andra sporter hör det inte till ovanligheten att svenskar som uppnått internationella framgångar återvänder för att tävla på svensk mark innan karriärens slut. Exempelvis ett par säsonger i fotbollsallsvenskan. Inom MMA är det ytterst ovanligt.

Länsberg borde gå ett par matcher i exempelvis Superior Challenge eller Fight Club Rush innan karriären tar slut på riktigt. Dels för att tacka av fansen, men också för att låta den kommande generationen testa sig mot bra motstånd.

Oavsett vad framtiden har att erbjuda bör Länsberg lyftas som en viktig del av svensk MMA historia. Hon blev den första svenska kvinnliga fighter att skriva kontrakt med UFC och hon ställdes dessutom mot Cris Cyborg i sin debut. En utövare som många ansåg var den främsta kvinnliga fightern i världen vid tidpunkten. Hon tog sig alltid an motståndare med gott självförtroende och ska ha en stor eloge för det. Hon gick totalt elva matcher i UFC. En bedrift som få fighters har lyckats med.

The post Veckans söndagskrönika: Talangen, bluffen och pionjären appeared first on MMA & UFC NYHETER – SVERIGE.

Dela