Bare knuckle boxing börjat ta allt större utrymme på de etablerade plattformarna för kampssportsnyheter och några av MMA-världens största profiler har sadlat om till sporten. 

Bare knuckle boxing gör comeback

Kampsport har en djup historisk betydelse för mänskligheten och har varit närvarande i olika kulturer över hela världen under årtusenden. Att utövare använder sig av skydd och handskar är dock ett relativt nytt fenomen. Innan dagens boxning och MMA fanns det olika former av kampsporter där bare-knuckle fighting stod i fokus. Nu är fenomenet på väg tillbaka.

Från pankration till boxningspionjärer

Bare knuckle boxing kan spåra sina rötter tillbaka till antika civilisationer. I antikens Grekland var pankration en populär sport som kombinerade boxning och brottning utan handskar. Pankration beskrivs ofta som en tidig förlaga till dagens MMA. Bare knuckle boxing också populärt i Romarriket under namnet ”pugilism”.

Under 1700- och 1800-talet var bare-knuckle boxing en av de mest populära formerna av kampsport i Storbritannien och USA.

I Storbritannien organiserades de första dokumenterade professionella bare knuckle-boxningsmatcherna under 1700-talet. Sporten växte i popularitet och lockade stora publikmängder. Reglerna på den tiden var relativt enkla, med huvudsyftet att slå motståndaren tills denne inte längre kunde fortsätta fightas. Matcherna pågick tills en av deltagarna blev nedslagen eller gav upp. Det var vanligt att matcher pågick i flera timmar. Den längsta dokumenterade bare knuckle boxing-matchen ägde rum den 6 april, 1893, mellan Andy Bowen och Jack Burke. Denna historiska match ägde rum i New Orleans, Louisiana, USA, och pågick i hela 110 ronder eller 7 timmar och 19 minuter. Matchen avbröts till sist utan en officiell vinnare, eftersom båda boxarna var helt utmattade och kunde inte fortsätta.

Det finns flera kända profiler inom bare-knuckle boxing som har satt sin prägel på sportens historia. En av de mest kända är John L. Sullivan, som var den sista världsmästaren i bare knuckle boxning. Sullivan blev världsmästare år 1882 och kämpade sedan aktivt mot handskboxningens framväxt. Han anses vara en av de största boxarna någonsin och Sullivan valdes även så småningom in i International Boxing Hall of Fame. En annan framstående profil är James Figg, som ofta anses vara den första professionella boxaren. Figg levde på 1700-talet och var en framstående utövare av bare knuckle boxning. Figg grundade även ett eget träningsgym och anses vara en pionjär inom sporten.

Bare Knuckle Fighting Championship etablerades 2018

De senaste åren har sporten fått en återväxt och sett till organisationer så är det den USA-baserade Bare Knuckle Fighting Championship som växer mest. Organisationen grundades 2018 och har i skrivandes stund arrangerat 42 galor.

Ett stort antal MMA-profiler har sadlat om till eller testat på sporten. Däribland UFCs tidigare lättviktsmästare Eddie Alvarez och den ständigt omskrivna Mike Perry. Även en av Bellator MMAs största stjärnor i form av Michael ”Venom” Page har gått en match i organisationen.

Organisationen har även implementerat en ranking för organisationens utövare. Rankingen avgörs av en oberoende panel bestående av kampsportsmedia. Kimuras Alexander Clausson är en av panelens medlemmar. Även fast vissa tidigare MMA-profiler har tagit sig in i organisationens divisions-rankingar är det fortfarande sportens egenproducerade produkter som stuckit ut mest. Utövarna som i nuläget befinner sig i topp tre på P4P-rankingen är Luis Palomino, Lorenzo Hunt och Reggie Barnett Jr.

Sveriges första kvinnliga bare knuckle fighter Mathilda Wilson och hennes man Liam Wilson har tävlat i organisationen.

Regelverk för Bare Knuckle Fighting Championship

Utövarna tillåts vira och tejpa handleden, tummen och mitten av handen. Ingen gasbinda eller tejp får vara inom 2,5 centimeter från knogarna. Kombattanterna kommer ”ställa upp sig vid linjen” i början av varje rond. Det finns två linjer, tre fot isär, i ringens mitt där kämparna kommer starta varje rond. Framfoten kommer vara på linjen och sedan kommer domaren instruera kämparna att ”göra knytnävarna redo”, vilket betyder att ronden/matchen börjar. En tradition som BKFC har tagit med sig från 1800-talets regelverk.

Slag med knytnäven är den enda tillåtna attacken. (Inga sparkar, armbågar, knän eller brottning) I en brottningsgrepp får kämparen använda öppen hand för att slå sig ut. Om det inte sker någon form av aktivitet under tre sekunder när de är i grepp, kommer domaren separera utövarna.

Om en utövare blir knockad, kommer han eller hon ha 10 sekunder på sig att resa sig upp, annars kommer domaren stoppa fighten. Det är inte tillåtet att slå en golvad fighter. Om det sker kommer utövaren att diskvalificeras och lönen kommer inte betalas ut. När en fighter befinner sig på kanvasen kommer den andra kombattanten bli instruerad att gå till en neutral plats.

När en fighter blir skuren och blodet påverkar synen, kan domaren göra en timeout och ge cutman eller cutwomen 30 sekunder för att stoppa blödningen. I fall där såret inte kan kontrolleras och blodet påverkar utövarens syn, kommer domaren stoppa fighten och utse den andra kombattanten till vinnare.

Matcherna består av 2 minuter per rond och varje match kommer vara 5 ronder lång.

Klädsel: Alla kämpare måste ha ett suspensoar med en kopp, en tandskydd, boxershorts och boxnings-/brottningsskor.

Bare knucke boxing i Sverige

I Sverige finns det flera organisationer som sysslar med bare-knuckle boxing, däribland Knuckle Sports Promotion. Sporten är dock inte legaliserad i Sverige.

Under en intervju med Kimura, som ägde rum 2021, uttalade sig KSPs Patrick Hilton om situationen.

En gång i tiden så var inte proffsboxning tillåtet i Sverige. Boxare som Paolo Roberto blev polisanmäld 2001 för en anordnad uppvisningsmatch i Kungsträdgården 2001. Men proffsboxning är hur stort som helst idag. Vi har hållit tre Bare Knuckle galor hitintills och inte blivit anmälda. Vi ämnar fortsätta anordna galor. Skulle det bli några juridiska bekymmer för oss så är vi beredda att stå upp mot det. Min uppfattning är att lagstiftningen kring kampsport haltar något enormt. Exempelvis i MMA där slag, sparkar, strypning, slag mot liggande är tillåtet sett till nuvarande lagstiftning medan en match med MMA-handskar där enbart slag är tillåtna inte är det. Det är absurt.

I nuläget håller galorna till i lokaler som är okända för eventets åskådare fram tills strax innan matchstart.

Skaderisker och dödsfall

Hilton uttalade sig även om skaderiskerna med sporten.

Matcherna är i Bare Knuckle är i regel väldigt korta då de oftast går till avslut. Det är ytterst sällan en match går tiden ut. Så i exempelvis en vanlig boxningsmatch är det betydligt mer slag som kan skada. De skador som uppkommer i Bare Knuckle är oftast på läppen, ögonbrynen eller näsan.

Sporten är relativt ung i dess nuvarande form och det är därför svårt att klargöra vilka långsiktiga skadeproblem som den kan medfölja. Det är också svårt att sätta sporten i jämförelse med exempelvis boxning och MMA. Forskningen har ännu inte hunnit med i sportens snabba framväxt. Under hösten, 2021, ägde dock ett dödsfall rum i den tidigare nämnda BKFC. Den 38-åriga amerikanen Justin Thornton dog sex veckor efter att han blev knockad i samband med en gala.

The post Allt du behöver veta om bare knuckle boxing appeared first on MMA & UFC NYHETER – SVERIGE.

Dela