Nyheter


Chago Rodriguez Segura talar ut efter Aftonbladets granskning: ”Upprörd”

januari 27, 2024

 

Av Ashah Tafari

Han målas av Aftonbladet upp som barnmisshandlare, kritiseras hårt av nya RF-ordföranden och utreds nu i sin roll som svensk förbundskapten.

Samtidigt får han enorm uppbackning från stora delar av Sveriges kampsportscommunity och andra som menar att tidningen gjort en höna av en fjäder. Han beskrivs som eldsjäl, lyfts som en av våra absolut främsta instruktörer och flera vittnar om hur han påverkat deras liv till det bättre.

Så vem är egentligen Chago Rodriguez Segura? Slår han verkligen barn med pinnar där på Östermalms Hapkido Taekwondo? Och var går gränsen för hur hårda tag som får tas till i kampsportsträning?

Den omtalade coachen talar nu ut för första gången efter skandalrubrikerna som rört upp känslor från alla möjliga håll och väckt stor debatt.

– Om de inte vill ha mig kvar kan jag gärna sluta. De människor som försöker få bort mig kan få sin chans. Men inte på bekostnad av att jag ska målas upp som en smutsig människa, säger Grand Master Chago Rodriguez Segura, 9 dan taekwondo och 8 dan hapkido, i en exklusiv intervju med Maximum Sports.När jag kontaktar Chago Rodriguez Segura är han upprörd. Att bli måltavla för ett helt oväntat mediedrev och kan kännas tufft psykiskt även för en hårding, och han medger att den plötsliga stormen stundvis varit jobbig att hantera och gjort honom en smula nedstämd de senaste dagarna.

– Det är väldigt tråkigt hur allting vinklas, det gör mig faktiskt upprörd. Jag förstår inte, varför gör de så här mot mig? Det känns jättekonstigt, säger Chago.

Han känner sig svartmålad och uthängd på ett ohederligt sätt.

– Det verkar som att man helt bortser från alla som jag hjälpt genom åren. Det enda jag gjort är att försöka hjälpa barn och ungdomar sedan jag kom hit på 80-talet. Jag brinner för att fånga upp människor och genom kampsporten leda dem på en bättre bana i livet. Som landslagstränare har jag kvalat in folk till OS många gånger. Vi har kammat hem jag vet inte hur många guldmedaljer på EM. Silver, brons på World Cup, VM och allt möjligt. Det är jobbigt att Aftonbladet redan har valt att ta en negativ vinkel från början.

Varför vill du ställa upp på den här intervjun nu? 

– Jag har fått höra att jag inte ska säga något och ligga lågt. Men sanningen måste fram. Och då blev jag rekommenderad att prata med dig.

Han fortsätter:

– Jag vill också bara tacka alla som skriver så fina saker, hör av sig och backar mig. Jag trodde aldrig att folk jag tränat för 40 år sedan skulle ge sitt stöd på det här sättet. Jag älskar er alla.

Läs mer: Pojken på videon talar ut efter Aftonbladets granskning: ”Bullshit”

Se även: Aftonbladet tar bort kritiserad video – efter Maximum Sports intervju

Chago Rodriguez Segura: ”Metoden finns i alla kampsporter”

Chago har i flera decennier, bortsett från ett par kortare uppehåll, lett Sverige till stora framgångar internationellt som ansvarig för landslaget i egenskap av förbundskapten. Samtidigt är klubben Östermalms Hapkido Taekwondo, som han grundade tillsammans med Kerstin Wilton 1981 och leder som huvudinstruktör, sedan länge en av de absolut bäst presterande taekwondoklubbarna i Sverige.

Men nu är han under utredning från både Svenska Taekwondoförbundet och Idrottsombudsmannen. Chagos ledarskap granskas mot bakgrund av ett åtta år gammalt klipp som visades av Aftonbladet med rubriken ”Förbundskaptenen slår pojken med en pinne”, och som fick Riksidrottsförbundets ordförande Anna Iwarsson att reagera med starka ord och kalla beteendet för ”oacceptabelt”.

Iwarsson röstades formellt fram som ordförande i RF häromdagen och är därmed idrottsrörelsens högst uppsatta person i Sverige. Något som understryks av Aftonbladets journalist Kristoffer Bergström som menar att nyhetsvärdet därför är stort trots att videon i sig är flera år gammal och inte nödvändigtvis representativ för hur träningen normalt sett går till i dagsläget.

Klippet plockades senare ner av Aftonbladet efter krav från pojken på videon, den idag 19-årige Jack Mörtsjö som i en intervju med mig vände sig starkt emot den bild som målats upp i tidningen där han själv upplever sig felaktigt framställd som ett offer.

”Självklart är kampsportsträning tuff eftersom man förbereder sig för matcher där man faktiskt kan råka illa ut om man inte lär sig att skydda sig ordentligt. Men inga barn har kommit hit och blivit slagna.”

Vad vill du säga om det här omtalade videoklippet? Finns det några missförstånd du vill reda ut?

– Jack är en fantastisk grabb som tränat med mig i många år. Han var en speciell talang som satsade hårt i ung ålder. Idag är han 19 år men på det här klippet var han i elvaårsåldern. Hans pappa Per har alltid varit med på träningarna och jag träffade dem senast i häromdagen på klubben. De är en fantastisk familj och pojken själv tyckte att det här var kul. Det var Per som filmade och videon kommer från Jacks sida på sociala medier där någon har tagit den utan tillåtelse och gett till Aftonbladet. Det här kan verka uppseendeväckande för den som inte är insatt, men metoden finns i alla kampsporter. Det är inget som är unikt hos mig. Sen så utvecklas redskap och träningen moderniseras med tiden. Förut hade vi en gummipinne, nu för tiden har vi tjockare puffar för sådana här övningar men hursomhelst har det aldrig varit frågan om att göra någon illa.

Så du menar att vissa har fått fel bild av situationen med andra ord. Kan du utveckla varför?

– Ja det här klippet och sättet man framstället det på med skandalrubrik ger en snedvriden bild av vår träningsverksamhet utan att någon kommit till skada. Självklart är kampsportsträning tuff eftersom man förbereder sig för matcher där man faktiskt kan råka illa ut om man inte lär sig att skydda sig ordentligt. Men inga barn har kommit hit och blivit slagna. Deras granskning ger inte rätt bild. Tror du att Jacks pappa som filmade hade godkänt att jag misshandlade hans son? Om någon skulle slå mitt barn framför mig vet jag inte vad jag skulle ta mig till. Det är absurt egentligen, hela grejen känns väldigt fulvinklad.

Vad tänker du om att Aftonbladet nu har tagit bort videon?

– De ville inte bli stämda. Det här har redan nått ut till flera hundra tusen personer och de har fått sina klick på bekostnad av mitt namn. Att de sen tog ner videon några dagar senare gör ingen större skillnad för mig. Jag vet vad jag gjort och står för det.

Känner sig lurad av Aftonbladet: ”Vägrade”

Jag ber Chago Rodriguez Segura berätta hur han upplevde intervjun med Aftonbladet. Hur det hela gick till från hans synvinkel.

– Journalisten lurade mig, svarar han. Han ringde och ville verkligen göra en intervju, men jag sa vet du, det är inget bra läge just nu. Det är mycket problem med förbunden och alla kastar skit på varandra. Nej nej, det handlar inte om det, sa han då. Många som tycker att du är bästa tränaren i Sverige. Okej, vissa tycker du tränar dem lite för hårt, men det hade varit intressant att lära mer. Ungefär så gick samtalet och jag sa att jag vet inte om jag vill just nu. Men han bad snällt och var påstridig, föreslog olika tider och till slut gav jag med mig.

Chago fortsätter:

– När jag sen kom till klubblokalen öste han mig med komplimanger. Du är så duktig, alla säger si och så om dig och så vidare. Sen från ingenstans efter 15 minuters smicker, så säger han till mig att jag slår folk med käpp. De filmar och jag säger nej, jag har ingen käpp. Jo det har du, säger han. Jag tränar ju inte bara taekwondo utan också hapkido självförsvar, så jag tänker att han kan mena ett sånt redskap. Nej nej, en pinne. Bambupinne, säger han och jag tänker bambu? Jag har ingen bambupinne. Då drar han upp datorn och visar videon.

Där och då förstod Chago att han hade gått in i Aftonbladets fälla. Granskningen var redan så gått som klar och de ville som pricken över i:et fånga den legendariske tränarens reaktion på film.

– Han ville att jag skulle bli arg. Det är så billigt och nedvärderande. Och jag säger, men snälla du det här stämmer inte. De där pinnarna använder vi inte längre.

Efteråt vädjade Chago till journalisten Kristoffer Bergström att ta sig tiden att besöka ett pass och se hur träningen går till med egna ögon. Men det var han inte intresserad av.

– Jag bad honom, för att det ska bli rätt, kan du snälla komma ner och titta på en träning? Jag ber dig med hela min själ och hela hjärtat, sa jag. Kom och titta när barnen använder de här sakerna och slår på varandra. Men han vägrade. Han hade redan skrivit klart allting och fått ut det han ville.

Vidare förklarar Chago att han redan har en jobbig period privat på grund av olika närstående som kämpar mot cancer. 

– Det är verkligen inte rätt läge för allt det här. Det verkar som att någon vet att jag är i en känslig situation. Jag får stå ut och förbereda mig mentalt.

Chago Rodriguez Segura: ”Min bror dog utav knark”

Chago Rodriguez Segura har sedan han kom till Sverige tränat upp flera kända profiler som Paolo Roberto, Liam Norberg, Dragomir Mrsic, Goran och Arkan Asaad samt Loreen. 

Omar Bouiche, som tog MMA till Sverige, har också varit elev hos Chago en gång i tiden.

– Omar och hans syskon tränade hos mig. Samma sak med Putte (coach Selman Berisha, reds. anm.). David Bielkheden är en god vän, hans verksamhet hjälper vi med lokal i dagsläget. Flera från MMA-gänget har kommit till min klubb genom åren, berättar Chago.

”Jag kan övertala folk som inte tror på sig själva, både inom kampsport och i livet. Jag brinner för det här.”

Som coach har Chago flera sportsliga framgångar att skryta om. Men för honom är det just mötet med människor från samhällets alla hörn som är den största drivkraften. Och att föregå med gott exempel och uppmuntra unga att välja en bra väg i livet kan göras både genom kampsporten men också på andra sätt.

– Jag har jobbat med Fryshuset och inom socialen som kontaktperson och konfliktshanterare. Av någon anledning har jag haft en förmåga att prata med de som varit stökiga och haft stora problem. Jag lyssnar på dem och försöker sätta mig in i hur de tänker. Vad de gör och varför. På så sätt har jag kunnat nå fram till väldigt många och få dem på rätt väg.

Han fortsätter:

– När jag var på OS i Beijing kom en journalist. Han frågade mig, vad är det bästa du har gjort? Vad är du mest stolt över? Vilken människa som helst hade lyft OS och alla idrottsliga framgångar jag fått chansen att bidra till. Men jag sa vad jag kände. Det bästa jag har gjort är att lära upp ungdomar som hade kunnat hamna snett. Det är det jag brinner för. Det som händer på gatan idag är så hemskt. Barn som är 12, 13, 14 år gamla går och skjuter människor och lever i en bubbla. För mig, att kunna fånga upp de här individerna har varit en drivkraft i mitt liv. Så pass att jag många gånger missat mig själv och min familj. Då när det här kommer upp på det här sättet så blir jag faktiskt ledsen. Jag vet att jag bara har försökt göra goda saker. Jag förstår varför de ger sig på mig med tanke på min position, men jag förtjänar inte detta.

Det är ditt kall i livet?

– Ja. Jag kan knappt skicka ett SMS men jag kan träna folk. Det är vad jag kan. Jag är själv hyperaktiv och med dyslexi. Det jag kan är att använda min kropp, min hjärna och min fantasi. Jag kan övertala folk som inte tror på sig själva, både inom kampsport och i livet. Jag brinner för det här.

Var kommer den här drivkraften ifrån?

– Min bror dog utav knark. Det jag fick uppleva med honom vill jag inte se hända någon annan. Därför har jag själv aldrig rökt en cigarett eller druckit en droppe sprit. Idag är jag 64 år, jag har bott i Sverige i nästan 43 år och jag älskar Sverige. Mina barn är födda här och jag har vigt mitt liv åt att hjälpa andra barn. Jag vill bara att alla respekterar varandra, lever sina liv och åstadkommer något positivt. 

Korruption inom svensk taekwondo: ”Det är ett fulspel”

I svensk taekwondo har det sedan länge försiggått infekterade maktkamper och korruption på förbundsnivå. Dels en falangstrid mellan STF och STU, men också individer som ertappats med olika typer av mygel för att uttrycka det milt.

Detta är inget nytt för den som hängt med i svängarna. Och även om misskötsel tyvärr sker i flera olika kampsportsförbund så skulle jag av egen erfarenhet kategorisera taekwondon som i särklass värst med intriger som pågått i åratal.

Det talas också om fusk med bidrag och privata köp med förbundets kort. Flera personer med insyn som jag talar med pekar i synnerhet ut en person som haft olika maktpositioner inom sporten på svensk och internationell nivå. Personen i fråga har utretts av RF för en lång rad förseelser och beskrivs som ”persona non grata” inte bara inom svensk taekwondo men svensk idrott överlag, men många menar att denne fortfarande har ett finger med i spelet.

”Jag kan inte säga vem det är. Jag vet inte men jag har mina misstankar. Det är mycket som pekar åt samma håll kan man säga.”

Jag väljer att hålla den utpekade personen anonym i den här artikeln eftersom uppgifterna inte är centrala för just det här reportaget, men det jag fått höra och ta del av de senaste dagarna kan bli grund för framtida granskningar och bakgrunden är relevant om man frågar Chago samt flera av de som står honom nära.

– Det hela är planerat och det är många som vet det, jättemycket folk som vet det. Det är några personer vars syfte är att ta över min plats som landslagstränare. Om två månader har Svenska Taekwondoförbundet och Svenska Taekwondounionen sina årsmöten och det finns personer med egna intressen som vill ta över förbundet och det är det som är grunden i detta, säger Chago och fortsätter:

– Jag kan inte säga vem det är. Jag vet inte men jag har mina misstankar. Det är mycket som pekar åt samma håll kan man säga. Jag har sagt vad jag tycker och försökt få STF och STU att skaka hand och samarbeta. Men nej, det ska vara egoism och tjafs om vem som ska bestämma. En av dem som varit inblandad i kupper har snott pengar och är avstängd på livstid. Men nu när årsmöte närmar sig börjar saker dyka upp i media. Jag tror att Aftonbladet lurats att gå någon annans ärende. Någon har sparat den här videon för länge sen och gett den till journalisten nu för att smutskasta mig. Det är ett fulspel och det är inte första gången man försöker komma åt mig.

Chago Rodriguez Segura svarar Anna Iwarsson och Sammi Kaidi

Jag vill återgå till vad som sker på det uppmärksammade klippet. Även om många hyllar dig rejält, så finns också dem som menar att du är väldigt hård och att du ibland har gått över gränsen. Jag kan ju tänka mig att det var tuffare förr i tiden som med de flesta kampsporter och att mycket förändrats med tiden, men jag undrar ändå om det här något som fått dig att reflektera över dina metoder?

– Absolut. Det viktiga att komma ihåg är att klippet i sig är flera år gammalt och inte visar hur vår träning ser ut idag. Det är därför jag inte kunde visa journalisten den pinne som användes. Sen så var det annat på 80-talet. Då var det militäriskt och auktoritärt, sen började det ändras på 90-talet och så har det fortsatt utvecklas allting. Träningsmetoder, utrustning och så vidare. Men självklart, vi tränar stenhårt och fostrar vinnare.

Vad tänker du kring RF-ordföranden Anna Iwarssons uttalande, där hon kraftigt fördömer dig som tränare?

– Jag tror att hon har fått den här videon plötsligt framför sig på ett sätt där Aftonbladet velat ha hennes reaktion. Jag förstår hennes reaktion, men vi får absolut inte glömma att det här är kampsport vi har att göra med. Det bästa hade varit om hon valt att undersöka saken och sätta sig in mer i situationen innan hon uttalade sig. Men jag har inget ont att säga om henne. 

Hur stor del av de negativa reaktionerna tror du har att göra med okunskap kring kampsport? 

– Självklart är det en stor del. Det kan se läskigt ut, men detta är ingenting mot att bli knockad i en fight. 

Själv blev jag en gång knockad på klubben i sparring med en vuxen instruktör när jag var runt 12-13 års ålder och tränade karate. Jag har säkert blivit slagen med någon slags pinne också, tränare som slår och sparkar på mage och ben för att kolla att man har rätt anspänning och så vidare. Det här är ju liksom kampsport vi pratar om. Jag undrar var gränsen går?

– Precis min vän. Tyvärr finns ett seglivat motstånd mot kampsport i svenska samhället. Det är många som inte sätter sig in i vår värld och inte vill förstå. Man vill peka finger och det är tråkigt. Varför respekterar man inte olika sätt att träna på för att bli den bästa? Alla de föräldrar som kommer till klubben med sina barn, de ser ju vad vi gör.

STF-ordföranden Sammi Kaidi säger i en ny intervju med Aftonbladet att förbundet rekommenderat dig att ta en paus från uppdraget som förbundskapten medan det här utreds, men att han inte har fått det bekräftat att du klivit åt sidan. Hur tänker du kring det?

– Jag tänker inte acceptera att jag ska bestraffas på det här sättet. Om de inte vill ha mig kvar kan jag gärna sluta. De människor som försöker få bort mig kan få sin chans. Men inte på bekostnad av att jag ska målas upp som en smutsig människa.

Under arbetet med det här reportaget har jag varit i kontakt med flera personer med insyn i svensk taekwondo och verksamheten på Östermalms Hapkido Taekwondo för att få en så klar bild som möjligt över läget och kunna lyfta upp sidor som många menar har missats av Aftonbladet. Jag har också varit i kontakt med Kristoffer Bergström, som bland annat skriver så här i ett mail angående kritiken mot hans arbetssätt:

”Till Chago sa jag på telefon att det handlar om hans tuffa och hårda metoder som givit stora framgångar. Var gränsen går för hur hård man får vara. Men jag lovade på förhand att det inte skulle handla om Soo Shim eller falangstriden i svensk taekwondo, vilket han också ville försäkra sig om på förhand. Har han i övrigt klagomål på mina metoder så är det ledsamt att höra. Han får hemskt gärna precisera vad han vill att jag ska göra annorlunda.”

I sin senaste artikel om Chago svarar Aftonbladets Kristoffer Bergström vidare på läsares kritik och frågeställningar kring granskningen.

Jag kommer själv att svara på frågor och fortsätta diskussionen, bland annat på min TikTok-sida @SvenskMMA som är en av plattformarna jag frekvent uppdaterar med kampsportsrelaterat innehåll.

Med det sagt vill jag tacka Chago Rodriguez Segura för en trevlig och lärorik pratstund samt till alla de andra jag varit i kontakt med för input. Och förstås till dig som läser detta, engagerar dig och visar intresse!

Läs mer: Lögner, svek och manipulering – anklagelser haglar över Stockholmscoach

Vad tycker du om Aftonbladets granskning av Chago Rodriguez Segura? Hur hård får träningen vara i taekwondo och annan kampsport? Diskussionen fortsätter på sociala medier! 

Se till att kolla in vår engelskspråkiga systersida Frontkick.online och prenumerera på vår YouTubekanal för de bästa svenska kampsportsvideorna!

ANNONS

Inlägget Bryter tystnaden efter Aftonbladets granskning: ”Upprörd” dök först upp på Maximum Sports | Ditt hem för allt om MMA och fighting!.

Dela