Den 23 december möter sveriges Otto Wallin den brittiska superstjärnan Anthony Joshua. Vi intervjuade honom inför stormatchen.

Otto Wallin siktar mot toppen

Sedan Ingemar ”Ingo” Johansson slog ut Floyd Patterson på Yankee Stadium, den 26 juni 1959, har Sverige aldrig fått se en svensk bli världsmästare i tungvikt. För fyra år sedan kom en påminnelse om Ingos bragd, detta när Wallin öppnade ett stort jack på den dåvarande mästaren Tyson Fury. En match som innan viftats bort som ”uppvärmning” för Fury. I slutändan blev det ingen skräll, men en nyfunnen respekt för Wallin spreds i boxningsvärlden.

Nu, fyra år senare, är Otto återigen på tapeten när han nu är bokad att möta Anthony Joshua. Med en färsk vinst mot världsnian, Murat Gassiev, i ryggen befinner han sig just nu i de sista veckorna innan stormatchen och vi passade på att intervjua honom inför.

Hur skiljer sig förberedelserna inför denna matchen mot tidigare? Vad besitter Joshua som dina tidigare motståndare inte haft?

Jag skulle säga att förberedelserna inför denna matchen skiljer sig nog inte så mycket från de andra. Men det är klart, lite små taktiska grejer skiljer sig, men annars tränar jag alltid bra och fokuserat. Så jättemycket skiljer det inte. Men det som Joshua har som andra motståndare inte haft, det är väl kanske storleken. Även om Fury är längre än han, så är Joshua en stark boxare. Rätt muskulös, som både kan vara bra för honom men också en nackdel tror jag.

Det hettade till rejält mellan dig och honom under er staredown. Vad var det som sades?

Det var egentligen jag som började snacka. Jag tyckte han var så jävla stel och nervös, så jag snackade lite till han. Sa att ’jag tycker om dig, men jag kommer vinna’ och lite sådana grejer. Och han sa väl typ att ’kom inte och skaka min hand efter matchen om du ska snacka nu’. Mitt svar var väl ’ nä, oroa dig inte, jag är inte här för att skaffa vänner’. Lite fram och tillbaka var det väl.

På spannet av några månade går du två av karriärens största matcher. Lär det bli en paus efter den kommande eller vill du fortsätta i samma tempo som nu?

Ah, det har ju gått rätt fort från min senaste match till nu. Men vi kände att det här kom med en bra tajming eftersom jag kommer från en bra match, har bra momentum och tog inte heller så mycket stryk i den matchen, även om jag mötte en bra motståndare. Det var inga problem, vi kände att tajmingen var bra, så det var bara att hoppa på det här. Sen det är klart att så här stora matcher går man inte så ofta, även om jag hoppas det, så det blir nog ett längre break efter den här matchen skulle jag tro.

Anthony Joshua kommer från en tuff period

Joshua kom in i boxningen med en enorm hajp. Som amatör plockade han hem ett OS-guld och hade året innan även fått pallplats på VM. Som proffs vann han sina 22 första matcher. Det var först mot Andy Ruiz som hans perfekta matchfacit kom att ta en smäll. Därefter har vägen varit guppig. Han lyckades få revansch mot Ruiz, men samlade enbart på sig två raka innan Oleksandr Usyk besegrade honom två gånger i rad. Sedan dess har han tagit hem två vinster mot Jermaine Franklin Jr. och Robert Hellenius.

I media har man spekulerat kring Joshuas mentala läge. Han blev bland annat mycket kritiserad för sitt tal efter den andra förlusten mot Usyk. Han tog mikrofonen och anklagades för att ha stulit den ukrainska mästarens stund.

Även Otto är osäker huruvida Joshua är mentalt redo för deras match. Han lyfter fram Joshuas flera byten av tränare som ett tecken på osäkerhet.

För inte så längesen förlorade han ju två matcher mot Usyk och det tror jag har påverkat honom ganska mycket.

Han har bytt tränare, nu är han väl inne på sin tredje tränare på typ fyra matcher tror jag. Det är ganska mycket och jag tror själv inte att dom hinner göra något speciellt. Utan det tar lång tid att utvecklas med en tränare och lära känna varandra tycker jag. Det är ingenting han hinner göra på några veckor. Det kan egentligen vara mer en nackdel för honom, att han är så osäker. Att byta tränare, försöka hitta något som jag tror han bara kan hitta inom sig själv.

Vilka övertag tror du att du har över honom?

Dels tror jag att jag har ett psykiskt övertag. Att jag som sagt har bra momentum, kommer från min bästa vinst i karriären, jag tror på mig själv, har ett bra team som litar på varandra. Jag har ju haft mina två tränare, fystränare och boxningstränare i nu tio år. Så att jag betyder mycket. Sen är jag en smart boxare och southpaw precis som Usyk.

Bortsett från Fury är detta Wallins absolut största match i karriären.

Allt att vinna, inget att förlora

Trots att inget bälte står på spel är Joshua fortfarande ett så pass stort namn att en vinst garanterar en plats bland den absoluta världstoppen.

Känner du en stor press inför matchen i december eller är du bekväm i situationen som den är?

Nä, jag känner inte så mycket press faktiskt. Jag har så otroligt mycket att vinna på den här matchen. Vinner jag, då borde jag vara ansedd som en av de absolut bästa i världen. Klart topp 5 i alla fall i tungvikt. Så det känns riktigt, riktigt kul. Skulle jag förlora, då är det som det är. Då kommer jag tillbaka ändå. Men det känns bara kul, jag ska njuta av det här. Det är detta man jobbat för så länge så nu ska jag bara gå ut och göra absolut allt jag kan för att vinna matchen.

Francis Ngannou ligger endast en plats bakom Otto Wallin

Tidigare i år såg vi hur den forne UFC-mästaren Francis Ngannou gick sin boxningsdebut mot Fury. Matchen blev en stor snackis efter att Ngannou fått Fury i backen. Matchen gick tiden ut och domslutet gick till Fury, men inte utan kontrovers. Stor debatt kom till följd av resultatet och många var eniga i att Ngannou förtjänat vinsten.

Med endast en match har nu Ngannou blivit en topp 10 rankad boxare. En plats framför sig har han just Otto Wallin. Något som svensken inte verkar ta för hårt.

Efter endast en match som boxare har Francis Ngannou tagit sig in i rankingen, enbart en plats bakom dig. Hur känner du kring det? Skulle du kunna se dig möta honom framöver?

Gällande Ngannou är det lite svårt. Han gjorde ju faktiskt en väldigt bra match mot Fury. Bättre än vad någon hade trott egentligen. Så det ska han ha stor eloge för. Sen det här med rankingen, jag tycker det är lite svårt att säga. Det är ju mycket business tyvärr som går in i dom här rankingarna.

Om jag skulle vilja möta honom i framtiden, ja varför inte? Jag tror inte han är speciellt intresserad av att möta mig nu. Han vill väl möta Fury och dom absolut största namnen. Fury, Joshua, Usyk kanske, Wilder kanske.

Otto möter Joshua den 23 December och matchen utspelar sig på samma gala som Deontey Wilder vs. Joseph Parker. Eventet äger rum i Saudi Arabien.

The post Exklusiv intervju med Otto Wallin – ”Inte här för att skaffa vänner” appeared first on MMA & UFC NYHETER – SVERIGE.

Dela