Nyheter


FCR-bossen inför debuten i Uppsala: ”Vi har kändisarna, de nya hungriga & de yttersta avslutarna i norden!”

Publicerat 23 juni, 2023

By Sebastian Vendel-Martinez

Foto: IMMAFDe senaste åren har Fight Club Rush (FCR) verkligen börjat träda fram som en av de absolut starkaste och ledande MMA-organisationerna i Norden. Efter två lyckade galor utanför hemmabasen i Västerås kommer FCR 17 att gå av stapeln i Uppsala den nionde september och promotorn och matchmakern Jörgen Hamberg ser fram emot allt som väntar med debuten i en ny svensk stad!

Efter fjorton events i Västerås samt två i Stockholm kan fansen dock fråga varför FCR valde att inta Uppsala istället för större städer som Malmö och Göteborg.

Hamberg menar på att det är en marknad som suktar efter underhållning med logistiska fördelar vad gäller distans från hemmabasen i Västerås.

– Det är en stad nära oss men med en intressant mängd människor med sitt Universitet och en känsla av att Uppsalabor är mer utåtriktade och intresserade av event än våra kära Västeråspublik, berättar Hamberg för Maximum Sports. Vi ser här hemma att vad vi än sätter för kort så varierar antalet med 200 personer max. Oavsett mediala kampanjer och insatser.

– Vi ser att sporten växer men det går så sakta mot övriga Europa som fattat sportens underhållningsvärde. En svenska gala säljer ca 2,000 personer och i Polen är det 50,000 personer och de största idrottsarenorna säljs slut trots att kvaliteten på kortet och showen inte skiljer nämnvärt. Vi är givetvis taggade på att komma till Malmö, helt klart, för det är en stad vi tror massor på och det finns en sådan talangpool i det området. Göteborg känns som de har ganska bra lokal förankring i Zone och Bulldog och de har svårt att sälja ut så där har vi inte riktigt sett potentialen.

Läs mer: Här streamar du Bellator MMA i Sverige – helt gratis

”Vi skall ha de som vill avsluta”

Med en ny marknad väntar do ck nya utmaningar. FCR är väletablerade i Västerås och de två galorna i Stockholm var lyckade men utgjorde en mindre risk då fighters från den svenska huvudstaden är bekanta ansikten i FCR-buren. 

Hamberg lovar dock en härlig blandning av lovande talanger som är på väg upp i den nordiska rankingen, stora profiler och galna avslut – allt som har gjort FCR så framgångsrikt. 

– Uppsalapubliken kommer få se en mix av allt, men hela showen skall andas kvalitet och spänning. Vi har kändisarna, vi har de nya hungriga talangerna, vi har den lokala förankringen och med vår matchmaking – de yttersta avslutarna i Norden!

– När vi väljer fighters är det de som lever för detta, brinner för det, som går in för att avsluta. Vi nöjer oss inte med att fighters går in och försöker göra en bra match. Vi skall ha de som vill avsluta matchen innan klockan och innan domarna säger sitt. Det är bra MMA, det är rätt folk för oss.

FCR:s senaste galor har verkligen satt organisationen på kartan. 

På FCR 15 i Stockholm fick fansen se det första titelförsvaret i organisationens historia när den regerande bantamviktsmästaren Bernardo Sopai bjöd på en knockout över fransmannen Julien Lopez som var brutal och dessutom blev viral när den spriddes på sociala medier. 

Senast på FCR 16 rök Andreas Gustafsson och Toni Lampinen ihop i vad som redan är en legendarisk match. Herrarna kolliderade som två titaner i nästan två hela ronder där kanvasen blodades ner som om det regnade rött. 

Ribban är onekligen hög efter två sådana huvudmatcher men Hamberg är mer än redo för att överträffa tidigare bragder och lyfta FCR till nya höjder. 

– Etablera oss som den show man inte kan och får missa. Fortsätta bryta nya mark i formen av folk som attraheras av vår sport. Fortsätta leverera bättre och högre. Sätta vår första FCR ”fighter” i UFC och visa den tydliga kopplingen, bryggan till högsta ligan via oss. Vi ser ju flera som gjort lejonparten av sina fighter i FCR vara nära. Bernando Sopai, Josefin Knutsson, Felipe Lima, Tobias Harila, Andreas Gustafsson, Alexander Lööf och många fler möjliga. De kommer vara kandidater under 2024 och vi kan säga att UFC haft dom på radarn för deras insatser på UFC Fight Pass och på FCR. Vi är Nordens tydligaste väg mot den arenan.

– Men vi kommer även utveckla samarbeten med andra organisationer. Vi har exempelvis idag en deal med Cage Warriors att dela talentpools. Vi har ett fantastiskt samarbete med våra bröder i Finland på CAGE MMA. Vi försöker jobba tillsammans med flera andra för vi har fattat att sporten MMA mår bra av fler och mer MMA shower. Det gynnar oss alla att det går att konsumera MMA mer och närmare vilket kommer ge näring till intresset för sporten. Så varje show som lägger ner är en förlust för Sverige och indirekt för oss med. Fler shower och mer kommer ge oss alla mer publik, mer kapital och en sport som mår bra.

Enligt Hamberg har FCR hittat receptet till framgång och de kommer fortsätta att jobba i linje med det som fungerat tidigare. Att vara konsekventa, fokusera på kvalitet och att bygga upp stabila grunder som ständigt höjer medelvärdet har varit några av de många komponenterna som har lett FCR till det läget det är i idag. 

Hamberg är övertygad om att framtidens svenska UFC-fighters kommer att formas i FCR och uppmanar alla att vara med på tåget innan det lämnar stationen. 

– Detta med att vara promotors och göra galor är inte en snabb affär, det handlar om så mycket mer. Jag vill jämföra med den process som gjorde Toyota till en av världens driftsäkraste bilar. Att verkligen se på alla små delar för att skapa framgång, att ständigt utveckla oss, vara selektiva och jobba med rätt människor och ge de en möjlighet att växa. Vi utvärderar varje show och ser vad som var bra och vad som behöver utvecklas. Vi tittar på alla de stora framgångsrika showerna och tar de delar vi ser passar och utvecklar oss.

– Detta är inget man gör över en natt, det genererar inte vinst av en slump utan vara ödmjuka och slita med realistiskt fokus och mål och aldrig vara helt nöjda. Jag läste en av era artiklar igår och garvade. Folk tror detta är enkelt, att jobba med fighters är aldrig enkelt, att jobba med folk som inte är lika motiverade som du är alltid en utmaning och har man tron att detta är snabba pengar och stora penseldrag, gör något annat. Var ödmjuk, rak och ärlig och lova inte en massa i bilhandlare-style. Leverera och visa en rak väg, prioritera lojalitet. De som hoppar hit och dit för en tusenlapp mer, de kan bygga sin egen väg, utan oss. De som stannar och levererar skall vi sätta i UFC är vår enkla sanning. Vi är här, vi är kvar och vi kommer fortsätta utveckla vår plattform och de som åker på vårt tåg kommer bli morgondagens stora stjärnor är min fasta övertygelse.

FCR 17 äger rum på Fyrishov Arena i Uppsala lördag den nionde september. Utifrån uppgifter till Maximum Sports är flera stora, spännande matcher på gång och på förhand ser eventet ut att bli ännu ett trappsteg i vägen mot succé. 

Läs mer

Svenska UFC- och MMA-matcher 2023: Guide, Schema och RyktenKhamzat Chimaev med oväntat besked i natt: ”Jag vill ha fajten”Lista: Sveriges 10 bästa proffsboxare 2023

Se till att kolla in vår engelskspråkiga systersida Frontkick.online och prenumerera på vår YouTubekanal för de bästa svenska kampsportsvideorna! 

ANNONS

Inlägget FCR-bossen inför debuten: ”Vi har kändisarna, de nya hungriga & de yttersta avslutarna i norden!” dök först upp på Maximum Sports | Ditt hem för allt om MMA och fighting!.

Dela