Nyheter


FCR riktar skarp kritik mot SBK efter debaclet: ”Pinsamt dåligt!”

Publicerat 11 september, 2023

By Sebastian Vendel-MartinezI helgen ägde Fight Club Rush (FCR) 17 av stapeln på Fyrishov Arena i Uppsala. Det ägde dock rum utan den tilltänkta huvudmatchen. 

Jonny Touma och Renato Vidovic skulle ha mötts om den vakanta flugviktstiteln. Dessvärre upptäcktes det dagen innan eventet att Vidovic inte fått sitt tävlingskort, som behövs för att godkännas för att gå match, skickats tillbaka till honom. 

Vidovics team, FCR och flera inom det svenska MMA-förbundet (SMMAF) försökte kontakta det Svenska Budo & Kampsportsförbundet (SBK) – som trycker och utfärdar tävlingskorten. Dessvärre gick det inte att få svar från SBK och matchen fick ställas in samma dag som den var avsedd för. 

I det senaste avsnittet av FCR-podden tog arrangörerna upp den tråkiga situationen. Arrangör och matchmaker Jörgen Hamberg medgav att ansvaret låg hos Vidovic, men att systemet med ett fysiskt plastkort som det enda alternativet är uråldrigt och ohållbart. 

– De har ju gjort det här till en viktig grej, finns inte kortet så får man inte tävla, sade Hamberg. Vi hade foto på kortet, när avstängningen var och så vidare så man kan ju tycka att det borde finnas någon typ av jour eftersom det är så viktigt för svenska tävlande och det är så svårt att förklara för 250 länder i världen varför ett fysiskt plastkort stoppar en match när vi bevisligen vet att killen inte är medicinskt avstängd, det vet vi, läkaren som var på plats som suspenderade honom var där, att den tredje i sjunde så var det där klart.

Svenska Budo & Kampsportsförbundet svarar: ”Brukar inte vara problem” 

Maximum Sports har varit i kontakt med SBK:s generalsekreterare Mona Lundkvist som menar på att FCR och Vidovic helt enkelt inkom med förfrågan alldeles för sent. 

– Vi hjälpte arrangören med kort innan galan och frågade om det fanns flera att utfärda, de sa då att det inte fanns. Det hade inte hänt om de hade frågat om ett nytt kort i tisdags, förklarar Lundkvist.

I FCR-podden menar promotor Davor Ostrogonac att de gjorde allt de kunde för att få kontakt med SBK för att lösa problemet. Lundkvist säger dock att det helt enkelt inte var möjligt. 

– Det skulle inte ha löst problemet med med vad som hände i lördags för någon måste ändå granska det och vanlig handläggningstid på ett nytt tävlingskort är två veckor, säger Lundkvist. Vi försökte i lördags och frågade om någon hade tid att åka in och trycka kort men det fanns ingen tillgänglig. Det är jättetråkgit för alla, jag vet inte vad jag ska säga mer det är jättetråkigt. Ingen av oss jobbade den helgen, hade vi haft möjlighet så hade vi gjort det.

Detta var långt ifrån den första gången då tävlingskort ställt till problem för fighters och organisationer. Exempelvis blev Awat Kohzadis match på Gorilla Fight Club 21 inställt då tävlingskortet kom bort på väg till eventet. 

Detta har skapat flera frågor om varför kortet inte kan vara digitalt då svenskar har möjlighet att exempelvis deklarera via mobilappar.

-De flesta klarar ju av att ha och ansöka om ett tävlingskort så det brukar inte vara problem, säger Lundkvist. Vi ska ta upp det med styrelsen. Tyvärr står det i vårt tillstånd att kortet måste vara fysiskt.

Läs också: Noche UFC med Josefine Knutsson – Matchkort, tider, info & allt du behöver!

Hamberg om digitaliseringen: ”Har hållit på sedan 2019!”

En efterfrågan om digitalt tävlingskort har vunnits länge. Under 2019 meddelade SBK att de skulle inleda en process om att digitalisera tävlingskorten.

Det har ännu inte hänt. 

– Nu har man då haft ett projekt ganska länge på SBK och när jag säger att det hållit på länge så menar jag pinsamt länge, säger Hamberg frustrerat. Hade det här varit en kommersiell privat verksamhet så hade det väl förmodligen tagit tre månader att ta fram en mjukvara som tar fram det här digitalt. Man har hållit på sedan 2019 någon gång, man har skyllt på pandemin, man har skyllt på GDPR man har skyllt på alla andra utmaningar som alla andra företag har haft och ändå levererat digitalisering av mjukvara, men SBK har alltså inte lyckats ta fram det på fyra och ett halvt år.

Det gränser till en orimligt lång väntetid för digitaliseringsprocressen. SBK hänvisar till flera olika anledningar om varför det har dröjt så lång tid. 

-Gud ja, det [digitalisering] håller vi på med, det har tagit mycket längre än vi önskat. Men vi jobbar på det.

– Jag är absolut ingen tekniker så jag vet inte riktigt varför, medger Lundkvist. Jag vet dock att vi inte fick tillstånd från SPAR-funktionen där man trycker inte med bank-id, det fick inte vi använda som förening. Och att vi bytte leverantör för utveckling.

– Just det, ett tillägg om varför det tagit tid med [digitalisering av] tävlingskortet, vi inväntar bland annat godkännande av appen från Google/Apple, lägger Lunkvist till i ett sms. 

Lundkvist kan inte heller ange någon prognos om när tävlingskorten faktiskt kommer att digitaliseras. 

Läs mer: Här streamar du Bellator MMA i Sverige – helt gratis

– Jag har tidigare sagt tider som inte har hållits, så jag tänker inte göra det nu, jag kommer bara göra folk besvikna, säger Lundkvist.

En frustrerad Hamberg anser att han fått flera olika förklaringar kring dröjsmålet men att ingen av de är särskilt tillfredställande med tanke på den långa väntetiden. 

– Jag har genom åren fått en uppsjö av förklaringar, det kommer GDPR, pandemi och än den ena än den andra och alla som jobbar inom IT vet att det går. Sånt här går att passera inom en vecka. 

– En bra lögn kan alltid gå hem en gång. Men när lögner skickas fram i fem år så så accepterar jag inte det. Det här är inte det största IT-projektet i världen. Att säga att de inte kan ha bank-ID, det är bara ett tecken på att de inte lyckats. Att de inte har någon progression hos deras anställda, då får man ha kompetent personal som kan föra saken framåt. Det finns inga program som tar så här lång tid, det finns underförbund som har digitala kort, det finns inga ursäkter.

Hamberg lägger även till att resultaten talar för sig själv – att press bör läggas på SBK för att faktiskt få fram digitala tävlingskort. 

– Det är en ledarskapsfråga skulle jag säga. Det betyder att de har en utmaning de fungerar tydligen inte så effektivt som man skulle kunna hoppas och tro. Så SBK ni måste ta till er det här ni måste få någonting gjort. Ni måste få de berömda fingrarna ur bakvagnen och jobba på det här för det är pinsamt dåligt.

SBK har rätt i att det nuvarande systemet oftast har fungerat samt att det huvudsakliga ansvaret ligger hos Vidovic och hans team. Samtidigt framför FCR legitima argument till varför digitalisering kommer underlätta för alla parter. 

Debaclet kring FCR 17 blir onekligen en dyrbar men tung läxa för Vidovic och alla andra, men det återstår att se hur länge SBK behöver för att utveckla ett digitalt tävlingskort. 

Läs mer

Svenska UFC- och MMA-matcher 2023: Guide, Schema och RyktenKhamzat Chimaev med oväntat besked i natt: ”Jag vill ha fajten”Lista: Sveriges 10 bästa proffsboxare 2023

Vad tycker du om responsen från det Svenska Budo & Kampsportsförbundet? 

Se till att kolla in vår engelskspråkiga systersida Frontkick.online och prenumerera på vår YouTubekanal för de bästa svenska kampsportsvideorna! 

ANNONS

Inlägget FCR riktar skarp kritik mot SBK efter debaclet: ”Pinsamt dåligt!” dök först upp på Maximum Sports | Ditt hem för allt om MMA och fighting!.

Dela