Nyheter


Helgens stora proffsgala i Malmö: Matchkort, tider & allt du behöver

Publicerat maj 24, 2023

By Philip Dersén

På lördag kommer Sveriges klart största proffsgala gå av stapeln nere i Malmö. Två titelmatcher, forna EM-mästaren Anthony Yigit och mycket mer kommer den skånska publiken att få se under promotor Armand Krajncs proffsgala. ABP Fight Night är tillbaka i Malmö

9 år är en lång tid och det är tiden som gått sedan Armand Boxing Promotions sist anordnade en gala i Skånes största stad. Då var året 2014 och galan som gick av stapeln på Amiralen hade bland annat Sven Fornling på matchkortet. Fornling som därefter gick hela vägen fram till en VM-titel innan han valde att hänga upp handskarna. Till helgen är det en blandning av fajters som går upp i proffsringen på Quality Hotel ute i Hyllie. Veteraner som Simon Henriksson och Anthony Yigit har varit med länge på den här scenen, medans ungtupparna Adolpe Sylva och Constantino Nanga är nya förmågor för de skånska boxningsfansen. 

För att dra igång den här kolumnen väljer jag att citera Armand Kranjc, han som ligger bakom alltihop.  

”Det blir en historisk kväll!”

Publiken bjuds på två titelmatcher

Vi som är någorlunda bevandrade i boxningens värld, vet att det finns en salig massa bälten där ute. Men ändå är titelmatcher fortfarande det som får publik och boxare att tagga till det där lilla extra. Under helgens gala kommer det att boxas om 2 titlar nere i Malmö. Den första är ett titelförsvar av WBA-titeln (Inter-kontinental) i Super-Flugvikt. Växjötjejen Linn Sandström bor numera i Australien och inledde sin proffskarriär under Corona-pandemin. På sina 9 matcher har hon lyckats kamma hem 7 segrar och går nu sin största match i karriären. Motståndaren Johana Zuniga kommer från 5 raka förluster och går därför in som en rejäl underdog i huvudmatchen. 

Matchen om det svenska cruiserviktsbältet ser på förhand ut att bli galans jämnaste fajt. Bakom USA-proffsen Badou Jack och Robin Safar, är det titelmatchens boxare som är de högst rankade cruiserviktarna i Sverige. Samo Jangirov har redan innehaft bältet för några år sedan, medans Goran Babic så sent som i höstas gick en match om Serbiens motsvarighet. Även om de båda boxarna befinner sig en bit bakom världstoppen så kan detta bli den tuffaste matchen under hela kvällen. 

Hemmafavoriterna

Simon Henriksson och Mohammed Abdulrahim. är båda boxare med rötter och stöd hemma i Malmö. Henriksson har haft ett nära samarbete med Armand Krajnc under sin karriär, men av olika anledningar har han tvingats vara borta från ringen sedan 2019. Även om han blandat segrar med förluster som proffs, så är han ett omtyckt hemmafavorit med alla möjligheter att få till en nytändning vid en seger på lördag. 

Abdulrahim har även han varit borta från ringen i snart 4 år. Malmöboxarens fajt mot Artur Antanian blir hans blott tredje som proffs. Men hans sejour som amatörboxare bjöd på desto fler matcher, där SM-silvret från 2018 var den stora höjdpunkten. 

Svenska UFC- och MMA-matcher 2023: Guide, Schema och RyktenKhamzat Chimaev med oväntat besked i natt: ”Jag vill ha fajten”Lista: Sveriges 10 bästa proffsboxare 2023 Rankar: Sveriges 10 bästa boxningstalanger

 

Galans två största stjärnor

Anthony Yigit är en av Sveriges största boxningsstjärnor under hela 2000-talet. Den lysande amatörkarriären avslutades med OS i London 2012 där Anthony var nära att besegra självaste silvermedaljören. Proffskarriären inleddes direkt därefter och under 10 år som aktiv har han nått stora framgångar internationellt. Han blev den första att ta hem ett EM-bälte sedan ”Lillen” Eklunds dagar och lyckades dessutom försvara det. Närmst kommer han från en förlust på en stor gala i New Jersey mot den framtida världsstjärnan Keyshawn Davis. Trots att Yigit bara haft några veckor på sig att återhämta sig från förlusten i USA, bör han ta hem sin match utan problem. Motståndaren Jacob Quinn har aldrig tidigare delat ring med en så erfaren boxare som Anthony. 

 

Boxaren med störst potential är utan tvekan Costantino Nanga. Den förre detta thaiboxaren har sedan bytet till proffsboxning samlat på sig 8 segrar under bara ett och ett halvt års tid. ”Costas” har visat en stor förbättring i sin boxning sedan flytten till Spanien och det dröjer nog inte länge tills vi får se honom boxas om en internationell titel. Matchen mot Michal Loniewski måste dock sluta med en seger för att en titelmatch ska kunna bli verklighet. 

Fullständigt matchkort:

Galan kommer att sändas på Viaplay med start 19.00. 

WBA-titel i Super-Flugvikt: Linn Sandström vs. Johana ZunigaSvenska titeln i Cruiservikt: Samo Jangirov vs. Goran Babic Lätt tungvikt: Constantino Nanga vs. Michal LoniewskiLättvikt: Anthony Yigit vs. Jacob QuinnMellanvikt: Simon Henriksson vs. Martin ShawSuper-Bantamvikt: Anna Donatella Hultin vs. Angelika Oles Fjädervikt: Mohammed Abdulrahim vs. Artur Antanian Mellanvikt: Adolpe Sylva vs. Yevhen Turovskyi

ANNONS

Inlägget Helgens stora proffsgala i Malmö: Matchkort, tider & allt du behöver​ dök först upp på Maximum Sports | Ditt hem för allt om MMA och fighting!.

Dela