Internationella boxningsförbundet (Iba) har beslutat att stänga av Sverige och ytterligare tre nationer på grund av deras kopplingar till det nystartade World Boxing (WB). Sverige, Nya Zeeland, Tyskland och Nederländerna har alla blivit avstängda från Iba, enligt sajten Inside the games.

Internationella boxningsförbundet stänger Sverige

Iba agerar mot bakgrund av att WB nyligen bildades som ett nytt världsomfattande boxningsförbund, med syfte att rädda boxningen på OS-programmet. Iba har inte fått tillstånd från Internationella olympiska kommittén (IOK) att arrangera boxningstävlingarna vid de kommande OS-evenemangen i Paris 2024 och Los Angeles 2028, då boxningen inte kommer att vara med.

Sverige var en av de nationer som var inblandade i bildandet av WB, även om det inte officiellt skedde. Karin Mattsson, vice ordförande för Svenska boxningsförbundet, sitter i WB:s interimistiska styrelse, men i egenskap av privatperson. Det svenska boxningsförbundet har ännu inte beslutat om man ska bryta med Iba och ansluta sig till WB.

Iba anser att de avstängda nationerna har brutit mot förbundets regler genom att inte ta avstånd från WB. För att återigen få delta i Iba måste det svenska förbundet avbryta alla kopplingar till andra boxningsförbund och fördöma försöken att etablera alternativa organisationer inom boxningen.

Konsekvenserna för svensk deltagande i OS-kvalet denna sommar är ännu oklara. Ordföranden för Svenska boxningsförbundet, Per-Axel Sjöholm, har tidigare uttryckt önskan om att tillhöra det förbund som får arrangera OS-boxningen.

TT har sökt Sjöholm, som har avstått från att kommentera ärendet till och med igår.

Två svenska boxare har trotsat bojkotten

Sverige har valt att bojkotta Iba:s världsmästerskap i och med att organisationens odemokratiska styre. Dessa har dock försökt locka boxare med att bjuda på resan till mästerskapet i Uzebekistan vilket de två svenska tvillingsyskonen Adel och Adam Belalia nappat på. Dessa bor inte längre i Sverige men representerar fortfarande nationen. Efter detta ifrågasatte SBF varför boxare som inte har licenser i Sverige får delta på mästerskapet och representera landet.

The post IBA stänger av svenska boxningsförbundet appeared first on MMA & UFC NYHETER – SVERIGE.

Dela