Sedan PFL drog i gång 2018 har svenska kickboxaren Sadibou Sy varit organisationen trogen. 2019 föll han på målsnöret, förra året gick han hela vägen och kammade hem en miljon dollar. En annan fin fjäder i hatten för Sadi är att han har ett av de snabbaste avsluten i organisationens historia, en leverspark ynka 17 sekunder in i matchen.

För att vinna fjolårets turnering tog han sig igenom Nikolay Aleksakhin, Rory MacDonald, Carlos Leal och slutligen Dilano Taylor. De två sistnämnda ingår även i årets säsong. En skugga från Sadis förflutna ingår också i årets welterviktsturnering – Magomed Magomedkerimov, som har besegrat Sadi Sy genom domslut och går också match denna afton.

Sadi Sys första motståndare i årets turnering blir Jarrah Al-Silawi, som haft titeln i Brave CF. Al-Silawi inledde fjolårets PFL starkt med ett snyggt avslut, därefter norpade han ett delat domslut men sedan såg Magomed Umatalov till att släcka ljusen hos jordaniern. Stark upprättelsevilja lär vara en faktor i mötet. Bägge två är strikers, men Sadi kommer ha ett längdövertag.

Under en pressträff uppgav Sadi att han inte struttar in med förhöjt självförtroende, trots fjolårets framgångar.

– På inget vis tänker jag att jag går in i säsongen som regerande mästare eller något sådant. Jag går in mer hungrig än jag var förra säsongen, för nu har jag hittat vägen, och jag kommer försöka göra ett statement den här säsongen.

Med ”statement” syftar han möjligen på att det var länge sedan han avslutade en motståndare.

REGERANDE PFL-MÄSTARE MOT UFC-FAVORIT
I fem år återfanns Olivier Aubin-Mercier i UFC, där han generellt förlorade via domslut när han ställdes mot lite större namn. Han har hållit till i PFL sedan 2021 och i fjol vann han lättviktsturneringen. Aubin-Mercier var dock inte säker på att skulle komma tillbaka i år eftersom PFL-schemat är slitigt.

– Rent mentalt var det rätt utmattande att fajtas varannan månad, ibland oftare. Och den andra grejen är skador. Det är svårare för mästaren att återvända året därpå, eftersom alla andra fick längre semester, förklarade han för Cageside Press.

Han möter en annan omtyckt UFC-bekanting, Shane Burgos, som hade en blomstrande UFC-karriär med många matchbonusar på lönekontot. Han har nu två raka domslutsvinster från UFC, senast mot Charles Jourdain, dessutom hade Burgos klättrat upp på welterviktsrankingen. Burgos erbjöds ett lönebelopp av PFL han inte kunde motstå och UFC-presidenten Dana White har medgett att han ångrar att Burgos slant mellan fingrarna.

I PFL tar Shane Burgos klivet upp till lättvikt. Det blir intressant att se om Burgos tar med sig sin publikfriande stil och om Olivier Aubin-Mercier lyckas avväpna Burgos genom sin fina grappling.

ALLT FLER SPÄNNANDE NAMN I PFL
PFL har flyttat fram positionen bland de internationella MMA-organisationerna – konkurrensen har hårdnat och UFC-meriter har sällan räckt långt, Anthony Pettis och Jeremy Stephens är exempel på det. Häromhelgen lyckades varken Thiago Santos, Marlon Moraes eller Krzysztof Jotko vinna sina PFL-premiärer. Moraes fick till och med smaka på egen medicin och avslutas genom lowkicks.

I helgens upplaga av PFL ser vi lättviktaren Natan Schulte, som vann turneringen 2018 samt 2019 och var den som i november släckte UFC-veteranen Jeremy Stephens PFL-ambitioner genom en armtriangel. Schulte ställs mot Stevie Ray, som kom tvåa i fjol.

Exempel på andra höjdpunkter är Magomed Magomedkerimov som vann turneringen 2018 och kom tvåa 2021, som nämnt har han besegrat Sadibou Sy. Vi ser även Raush Manfio, som var PFL:s lättviktsvinnare 2021.

FULLSTÄNDIGT KORT OCH SÄNDNINGSTIDER
Det här är sista PFL innan det blir lite andrum i schemat – i juni drar nästa runda i gång. Galan går i Las Vegas och kan ses på DAZN, sändningen startar klockan 01 på söndagsmorgonen. Här nedan är helgens matcher, med reservation för ändringar.

Huvudkort
Lättvikt – Olivier Aubin-Mercier vs. Shane Burgos
Weltervikt – Sadibou Sy vs. Jarrah Al-Silawi
Lättvikt – Natan Schulte vs. Stevie Ray
Lättvikt – Raush Manfio vs. Alexander Martinez
Weltervikt – Shane Mitchell vs. Nayib Lopez
Lättvikt – Bruno Miranda vs. Ahmed Amir

Underkort
Tungvikt – Denis Goltsov vs. Patrick Brady
Lättvikt – Clay Collard vs. Yamato Nishikawa
Weltervikt – Magomed Magomedkerimov vs. Ben Egli
Weltervikt – Carlos Leal vs. David Zawada
Weltervikt – Magomed Umalatov vs. Dilano Taylor
Weltervikt – Zach Juusola vs. Brandon Jenkins

Inlägget Inför PFL 3: Svenske fightern och welterviktaren Sadibou Sy är tillbaka i buren! dök först upp på Fighter Magazine.

Dela