I den spännande huvudmatchen för UFC 300, som äger rum i Las Vegas den 13 april 2024, ställs den regerande mästaren i lätt tungvikt, Alex ”Poatan” Pereira (9–2), mot den tidigare mästaren Jamahal ”Sweet Dreams” Hill (12–1–1). 

Pereira är ett högt ansett namn inom kickboxningsvärlden och före detta dubbelmästare i GLORY som nu även har gjort sig ett namn inom MMA genom sin minnesvärda seger över Israel Adesanya och som nu senast satt stopp för Prochazka med flera tunga armbågar i den andra ronden under UFC 295. Detta blir Pereiras första titelförsvar sedan han återerövrade den vakanta titeln. Med sitt rykte som en av de bästa strikers inom UFC, ser Pereira fram emot att försvara sin titel med ännu ett spektakulärt avslut.

Hill återvänder till buren efter att ha varit borta på grund av en skada – en avsliten hälsena – vilket inte ledde till att han förlorade sin titel på vanligt sätt, utan han var tvungen att lämna den bakom sig.

Jamahal Hill, vars senaste seger var mot Glover Teixeira vid UFC 283 i januari förra året, går in i denna match med en vinstsvit av fyra raka segrar. Hill är fast besluten att återta sin position som kungen i lätt tungvikt.

Båda fighters är kända för sin slagkraft och avancerade striking, vilket gör att matchen har en stor chans att avslutas med en knockout

HELKINESISKT I STRÅVIKTSTITELMATCH

I den delade huvudmatchen ser vi stråviktsmästaren Weili Zhang (24-3) försvara sin titel mot sin landsman, Xiaonan Yan (17-3). 

Det blir Weilis andra titelförsvar sedan hon vunnit tillbaka titeln. Efter två förluster mot Rose Namajunas har Zhang kommit tillbaka starkare än någonsin, med tre imponerande segrar som befäst hennes ställning som en av de främsta i divisionen genom tiderna. Mest känd är nog Weili för att ha försvarat sitt stråviktsbälte mot Joanna Jedrzejczyk i en galen match där båda tog mycket stryk. Matchen utsågs till årets match av flera MMA-medier och efteråt följde långa medicinska avstängningar.

Xiaonan Yan, å sin sida, har visat sig vara en värdig utmanare med två raka segrar, senast genom en knockout mot Jéssica Andrade i maj 2023. Xiaonans formkurva och vinster signalerar att hon är redo att ta sig an Weili, men det kommer nog trots det att bli en svår match för Yan.

BAD MOTHER FUCKERS-BÄLTET

Huvudkortet bjuder ytterligare titelmatch: det är UFC:s BMF-titel (Baddest Motherfucker) som kommer att få en ny ägare under galan. I oktogonen står den före detta fjäderviktsmästaren Max ”Blessed” Holloway (25–7) mot den topprankade lättviktaren Justin ”The Highlight” Gaethje (25–4). Matchen kommer att äga rum i lättvikt, vilket innebär att det blir Holloways andra kamp i den viktklassen.

Det är mycket att förvänta sig av sammandrabbningen mellan dessa två män då de bägge har gjort sig kända för sin extraordinära kamplust och uthållighet. Redan när matchen annonserades började fansen prata om att Gaethje vs. Holloway kan bli Fight of the Year, men med två sådana extremt uttåliga fighters krävs det också något extra för att avsluta matchen.

HYPAD BROTTARE

Det är anmärkningsvärt att Bo Nickal (5–0) bara hade gått tre proffsmatcher innan UFC valde att kontraktera honom. Vad som har väckt UFC:s stora förtroende för Nickal är hans imponerande bakgrund inom brottning – 2019 tog han guld både på brottnings-VM och på US National Championship. UFC måste verkligen tro på Nickals förmåga, en orankad fighter, då de placerar honom på kortet över sju tidigare mästare – bland annat Charles Oliveira, Aljamain Sterling, Jiri Prochazka och den mycket hypade UFC-debutanten Kayla Harrison. Hursomhelst så ställs den tidigare framstående brottaren på collegenivå, mot Cody Brundage (10–5) i en mellanviktsmatch. Det är svårt att inte se den här matchen som en gåva till Nickal​, men det här är ju MMA – och allt kan hända…

HÖGTEKNOLOGISK KRIGSFÖRING

Det spännande mötet mellan Charles Oliveira och Arman Tsarukyan, förutspås bli en av kvällens mest tekniskt intressanta drabbningar. Med båda kämparnas förmåga att avsluta matcher, antingen via knockout eller submission, är denna match osannolik att gå tiden ut. 

Charles ”do Bronx” Oliveira (34–9), tidigare mästare i lättviktsdivisionen, är känd för sin fenomenala grappling, sin exakta striking och sitt höga tempo. På sina 34 vinster har han 20 via submission och 10 via knockout – vilket gör Oliveira till en av de mest farliga atleterna i divisionen. Oliveiras senaste matcher har cementerat hans status som en toppfighter, och en seger mot Tsarukyan skulle kunna positionera honom för ännu en titelchans.

Arman Tsarukyan (21–3) är en stigande stjärna i lättviktsdivisionen med en imponerande MMA-statistik på 21 vinster och 3 förluster. Med en bakgrund i både sambo och fristilsbrottning, har Tsarukyan visat att han är mer än kapabel att hantera både stående och på marken. Men nu är det upp till bevis om Tsarukyan hör hemma bland divisionens absoluta toppskikt.

KANSKE BÄSTA UNDERKORT NÅGONSIN

På det preliminära kortet står de lätta tungviktarna Jiri Prochazka (29–4) mot Aleksandar ”Rocket” Rakic (14–3) ut som en högprofilerad match. Båda kämparna är kända för sina imponerande striking och förmåga att avsluta matcher, vilket lovar en explosiv kamp​​

I fjäderviktsdivisionen kommer Calvin Kattar (23–7) att möta Aljamain Sterling (23–4), som efter sin titelförlust mot Sean O’Malley droppar till fjädervikt. Denna match ställer Sterlings brottning och grappling mot Kattars striking, vilket skapar en intressant matchning​.

På damsidan ser vi tidigare bantam-mästarinnan Holly Holm (15–6) möta Kayla Harrison (16–1) i bantamvikt. Harrison, som är dubbel olympisk guldmedaljör i judo, gör sin UFC-debut efter framgångar i Professional Fighters League (PFL), medan Holm är en före detta UFC- och boxningsmästare. Denna match som har potential att sätta vinnaren i titelutmanarposition​, ser ut att bli en väldigt svår historia för Holm.

Men den match på underkortet som förtjänar lite extra uppmärksamhet är lättviktsmötet mellan veteranerna (kolla deras totala antal matcher!) Jim Miller (37–17) och Bobby Green (31–15). Miller mötte Mac Danzig under UFC 100 i en spännande match som sträckte sig över alla tre ronder. Trots en hård kamp lyckades Jim ta hem segern genom ett enhälligt domslut. Sedan, under UFC 200, imponerade Miller genom att avsluta den japanska legenden Takanori ”The Fireball Kid” Gomi redan i första ronden via TKO. Både Danzig och Gomi hade sedan länge gått i pension när Miller återigen går in i buren för UFC 300.

Sedan ska vi inte glömma öppnings- och bantamviktsmötet mellan de tidigare mästarna Deiveson Figueiredo (22–3) och Cody Garbrandt (14–5) – en match som har potential att bli hur bra som helst.

Vi tror att Holloway kan ta hem det mot Gaethje, samt att favoriterna Zhang Weili och Alex Pereira vinner. Du kan rygga spelet som ligger på 6.25x pengarna hos ComeOn!

Om du behöver liter mer pepp så ta en titt på det här klippet:

https://www.youtube.com/watch?v=W_FVMbOc-Ik

MATCHKORT OCH SVENSKA TIDER

Sänds den 14 april via UFC Fight Pass

Huvudkort (Start kl. 04.00 svensk tid)

Titelmatch i lätt tungvikt: Alex Pereira (c) vs. Jamahal Hill

Titelmatch i stråvikt: Weili Zhang vs. Xiaonan Yan

Lättvikt (BMF-titelmatch): Justin Gaethje vs. Max Holloway

Lättvikt: Charles Oliveira vs. Arman Tsarukyan

Mellanvikt: Bo Nickal vs. Cody Brundage

Underkort (Start kl. 02.00 svensk tid)

Lätt tungvikt: Jiri Prochazka vs. Aleksandar Rakic

Fjädervikt: Calvin Kattar vs. Aljamain Sterling

Bantamvikt: Holly Holm vs. Kayla Harrison

Fjädervikt: Diego Lopes vs. Sodiq Yussuf

Tidigt underkort (Start kl. 12.00 svensk tid)

Lättvikt: Jalin Turner vs. Renato Moicano

Stråvikt: Jessica Andrade vs. Marina Rodriguez

Lättvikt: Jim Miller vs. Bobby Green

Bantamvikt: Cody Garbrandt vs. Deiveson Figueiredo

Inlägget Inför UFC 300 – Uppsnack och Matchkort dök först upp på Fighter Magazine.

Dela