Francis Ngannous avsked från UFC har varit ett av årets mest omskrivna nyhetsfenomen inom kampsportsvärlden. Nu har spekulationerna för första gången resulterat i ett konkret steg för UFCs tidigare bälteshållare.

Francis Ngannou har hittat ett nytt hem i PFL MMA

Ngannous avsked från UFC  väckte stor beundran när fans hyllade hans nyfunna frihet. Men mitt i firande fanns det även skäl att noggrant granska konsekvenserna av den tidigare UFC-mästarens beslut. Nu har han till sist landat i en ny organisation i form av PFL MMA.

Frihetens triumf och ett transformerat arv

Ngannous avsked från UFC är utan tvekan en triumf för personlig frihet. Det visar på hans förmåga att fatta oberoende beslut och följa sin egen väg. I en era som domineras av kontraktsförpliktelser är det beundransvärt att Ngannou nu har kunnat utforska andra möjligheter. Det visar på hans mod att utmana normen och söka en bättre framtid för sig själv. Ngannou ville visa att det finns faktorer som är viktigare än resultat och pengar. Uppfriskande och oväntade tankar för att komma från en professionell atlet. Från sin anmärkningsvärda resa genom tungviktdivisionen till sina elektrifierande knockoutvinster har han befäst sin plats bland sportens elit. Men med sitt avsked genomgår hans arv en förändring. Hans UFC-framgångar kommer utan tvekan att bli ihågkomna, men de måste nu sättas i sitt sammanhang inom en bredare berättelse som inkluderar hans resa efter UFC. Ovanstående faktorer till trots var Ngannous beslut nämligen inte det karriärmässigt riktiga.

Vem ska Francis Ngannou egentligen möta nu?

En av de viktigaste faktorerna som påverkar Ngannous arv är kalibern på de motståndare han kommer att möta utanför UFC. Det är viktigt att erkänna möjliga skillnader i skicklighetsnivå bland hans motståndare. Även om det är sant att Ngannou kan ställas mot motståndare som ligger en bra bit under hans egen nivå inom MMA, är det också möjligt att han kommer att möta formidabla boxare som ligger en bra bit över Ngannous förmåga inom boxning.

Vilka respektabla tungviktare finns det egentligen utanför UFC överlag? Bellator MMAs tungviktsmästaren Ryan Bader hade svårt att nå toppen i UFCs division för lätt tungvikt. Övriga i topp fem hade haft svårt att slå sig in i topp 15, sett till UFCs tungviktsklass. PFL MMAs tungviktsdivision är ännu svagare. Viktklassen består av ett gäng ratade UFC-fighters och ett annat gäng utövare som inte ens lyckades ta sig in i UFC. Oavsett vem Ngannou möter där vore det rent av en skandal om han inte hittade avslutet tidigt i matchens första rond. Var finns utmaningen där? Är fansen verkligen intresserade av sådana otroligt ojämna matcher?

Utöver en fortsatt MMA karriär har Ngannou även planer på att boxas. Han är dock endast intresserad av att möta de tre starkaste namnen i världen i form av Anthony Joshua, Tyson Fury, och Deontay Wilder. Tror någon verkligen att han har en chans mot dessa namn? Tror Ngannou själv att han kommer gå vinnande ur ringen? Om Ngannou skulle lyckas besegra några av dessa namn kan boxningen lika gärna avvecklas och försvinna till glömskans land. Sportens existensberättigande hade varit förbrukat.

Undertecknads intresse för Ngannous idrottsliga karriär har mer eller mindre försvunnit. UFC monopol är i grunden någonting negativt. Samtidigt känns det fruktansvärt ointressant när sportens främsta fighters inte möter varandra. Hade Ngannou lyckats besegra (eller till och med avsluta) Jon Jones i UFC hade han för alltid varit en legendar inom sporten.

Ngannous arv sträcker sig bortom hans karriär som fighter

Ngannous ödmjuka uppväxt, inspirerande resa och personliga utveckling har gjort honom till en symbol för motståndskraft och beslutsamhet. Oavsett de utmaningar han står inför efter UFC kommer hans påverkan som förebild för blivande fighters och individer som möter motgång att bestå. Ngannous historia är en triumf mot alla odds, och den berättelsen kommer att vara en betydande del av hans arv.

När vi reflekterar över Ngannous arv, låt oss uppskatta komplexiteten i hans resa och omfamna osäkerheten om vad framtiden har att erbjuda. Sanningen är att den här sporten mår bra av konkurrens och det är rent utav viktigt att samtliga av sportens största namn inte är under kontrakt med UFC. Även fast det innebär att fans till och från kommer lämnas otillfredsställda. Beslutet var möjligtvis inte det bästa för Ngannous karriär, men kanske ett steg i rätt riktning för sporten som helhet.

Åsikter som uttrycks i artikeln är skribentens egna

The post Krönika: Francis Ngannous karriär är förstörd efter flytten till PFL appeared first on MMA & UFC NYHETER – SVERIGE.

Dela