MMA året 2022 är inte över ännu, men efter den gångna helgens UFC gala i Las Vegas är det dags att summera året för världens största MMA-organisation.

UFC 2022 – besvikelsernas år

Kring årsskiftet var förhoppningarna höga. Kommer vi få se Khamzat Chimaev med ett mästarbälte kring sin midja? Är det dags för Jon Jones att återvända till buren? Får vi se ännu en UFC gala på svensk mark? Likt ett barns skuffelse på julaftonskvällen är det sällan som drömmar och förväntningar infrias fullt ut. Kalenderåret 2022 måste dock ta hem priset för flest besvikelser inom loppet av tolv månader. Det finns faktiskt få höjdpunkter under årets gång som inte har kantats av någon form av antiklimax.

Skador och domslut förstörde upplevelser

Få saker är så frustrerande som när en huvudmatch avbryts på grund av en skada. Tom Aspinall och Brian Ortega berövades att visa upp sina kunskaper inne i buren och skadades tidigt i deras respektive matcher.

Ett stort antal gånger under årets gång har undertecknad klickat sig in på Kimura efter nattskiftet för att mötas av diskussioner om domslut istället för utövarnas insatser inne buren.

Organisationen behöver nya stjärnor

Det pågår ett generationsskifte i UFC och organisationen är i stort behov av stjärnor. Khabib Nurmagomedov har pensionerat sig. Nate Diaz har lämnat organisationen. Conor McGregor vinner inte längre och Jones verkar inte fightas längre. Vilka kan ersätta dessa utövares stjärnstatus. UFC pushar namn som Sean O’malley och Paddy Pimblett. Den förstnämnda har potential att nå stora framgångar inom sporten, men inga av dessa utövare är tillräckligt stora för diskuteras ute i landets fikarum.

Chimaev då? En utövare med potential att dominera inom sporten och köra för bältet i flera viktklasser. Dessutom täcker utövaren många marknader bland fansen. Chimaves år har dock inte handlat om prestationer inne i buren. En misslyckad invägning, konfrontationer utanför buren och en ovilja att kommunicera med media har fått stå i fokus. Var och en har sina egna nöjen i livet, men något husshållsnamn kommer det inte bli av Chimaev. Oavsett prestationer inne i buren.

Sanningen är att UFC behöver megastjärnor för att fortsätta kliva framåt och locka nya fans. Riktigt stora galor blir endast stora om dessa får uppmärksamhet i traditionell sportmedia.

Svalt intresse för UFCs satsningar

Av praktiska skäl har många av organisationens galor ägt rum på Apex-anläggning i Las Vegas. Inga fans, ingen hajp och en ovilja från UFCs sida att marknadsföra svaga kort på organisationens hemmaplan.

Realityserien The Ultimate Fighter återvände efter flera års frånvaro. Endast för att leverera den sämsta säsongen någonting. Både när det kom till karaktärer inne i huset och nivån på fighting inne i buren. Höjdpunkten? Kamaru Usmans bror var med. Att bygga en hel TV-serie kring släktskap är inget koncept för framgång.

Med förhoppningar om en vändning 2023

Hur ser då den närmaste framtiden ut? Mycket av det som undertecknad såg fram emot inför årsskiftet kan faktiskt äga rum 2023. Chimaev är en vinst ifrån en titelmatch. Det ryktas (återigen) om att Jones är nära sin tungviktsdebut. Kanske kommer vi till och med få se en gala på svensk mark innan nästa nyårsafton.

Slumpvisa skador är just slumpvisa och det är inte omöjligt att vi får vara helt befriade från dessa under det kommande året. Kanske är det en rad oförsvarbara domslut som krävs för att sportens aktörer ska ta tag i problemet med underliga domslut en gång för alla. En ny stjärna kan komma från ingenstans och redan kända fighters kan återfå deras plats i rampljuset efter ett par imponerande insatser. Möjligtvis är det konkurrensen från andra organisationer som tvingar UFC att konfronteras med segermättnaden och fortsätta driva verksamheten till nya nivåer. UFC är redo att ge sig ut på vägarna igen och redan i mars kommer vi få bevittna en europeisk PPV-gala.

Möjligtvis är det undertecknad som inte är kapabel att lära sig av sina misstag. Men inför UFC året 2023 är förhoppningarna alltjämt höga.

The post Krönika över UFC året 2022 – det tråkigaste året i organisationens historia? appeared first on MMA & UFC NYHETER – SVERIGE.

Dela