Nyheter


MMA-Sverige sågar Expressens reporter Carl Bolinder – efter intervjun med Khamzat: ”Smutsigare journalist får man leta efter”

Publicerat 4 juli, 2023

By Sebastian Vendel-Martinez

Det som skrivs är skribentens egna åsikter och delas inte nödvändigtvis av resten av Maximum Sports redkation. 

Foto: Expressen, Stev BonhageFörra månaden gjorde sig Expressens journalist Carl Bolinder sig känd för många inom svensk MMA när han fick till en intervju med den svenske UFC-stjärnan Khamzat Chimaev.

Intervjun berörde Khamzats karriär och kommande matcher i UFC, men tog även en något väntad törn när Bolinder tog upp UFC-stjärnans relation med den ökända diktatorn Ramzan Kadyrov – som håller makten i  Khamzats hemregion Tjetjenien.

Khamzat svarade utförligt att han inte nekar en inbjudan från sitt hemlands president på samma sätt som han inte heller hade gjort det om det gällde Sveriges kung eller USA:s president.

Bolinder försökte sedan ställa Khamzat mot väggen vad gäller Kadyrovs brott mot mänskliga rättigheter – helt utan någon förståelse till den komplicerade situationer vad gäller tjetjener utomlands.

Khamzat har fortfarande mycket familj kvar i Tjetjenien och de löper troligtvis stor risk för förföljelse om UFC-stjärnan skulle neka en inbjudan från Kadyrov.

MMA-fans och medier reagerade starkt på att en ett så pass känsligt, komplicerat och framförallt farligt ämne hanterats på ett sådant tondövt sätt av en erkänd journalist.

Hur kan Bolinder inte ha koll på den känsliga situationen och allvaret kring de frågorna som ställs? 

Flera som mördats under mystiska omständigheter

Kadyrovs välde över Tjetjenien är minst sagt ökänt och till skillnad från Sverige, där yttrandefrihet är grundlagsskyddat, så löper tjetjener både inhemskt och utomlands en stor risk för dödliga konsekvenser om de uttalar sig negativt om regimen.

Sedan början av 2000-talet har ett flertal tjetjener runtom i Europ och andra världsdelar mördats i fall där misstankar riktats mot den tjetjenska regeringen.

Sommaren 2019 mördades Zelimkhan Khangoshvili i en park i Berlin. Khangoshvili hade deltagit i en tjetjensk separatiströrelse och tysk domstol riktade misstankar mot Kadyrov.

Umar Israilov var före detta livvakt till Kadyrov som sedan flytte till Österrike efter att ha börjat kritisera regeringen. Han blev mördad nära sitt hem i Wien. Återigen riktades starka misstankar mot tjetjenska agenter, skickade av Kadyrov. 

I Turkiet har minst fem tjetjener dödats under mystiska och misstänksamma omständigheter och i Qatars huvudstad Doha blev Zelimkhan Yandarbiev mördad. Polis i Qatar arresterade två ryska män som jobbar för rysk säkerhetstjänst. Männen överlämnades till Ryssland och slapp någon form av domstol i Qatar.

Detta är enbart ett mindre antal av de många morden som skett mot etniska tjetjener, det krävs inte mycket forskning eller research för att hitta ännu fler liknande, tragiska fall.

Tjetjener har betalat ett dödligt pris för något som svenskar tar för givet: yttrandefrihet. De flesta av dessa offer har dock glömts bort och Expressen skriver inte om deras uppoffringar.

Expressen, som är en av Sveriges största medier, bör ha enkel tillgång till information om dessa samt liknande fall.

Om Bolinder inte visste om situationen så har han inte tagit sitt ansvar som journalsit. Om han däremot känner till situationen och allvaret har han medvetet riskerat Khamzats säkerhet för ett par klick. 

Läs mer: Här streamar du Bellator MMA i Sverige – helt gratis

”Smutsigare journalist får man leta efter”

Sveriges största kampsportspodcast Käftsmällspodden tog upp Bolinders skeva frågeställningar.

Käftsmällspodden och Maximum Sports boxningsskribent Philip Dersén gav då en klockren känga till Bolinder, samt svensk medias bisarra besatthet med betagativitet vad gäller kampsport.

 

 

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Ett inlägg delat av Käftsmällspodden (@kaftsmallspodden)

– Nu är det dags för veckans käftsmäll och den här veckan går den till Carl Bolinder. Sportjournalist på Expressen. Det var förra veckan som han intervjuade Khamzat Chimaev och var den första som valde att ställa de tuffa frågorna till Khamzat och varför han har umgåtts med Kadyrov, som är ledare över Khamzats hemland Tjetjenien. Khamzat svarade då, kort men koncist, att Kadyrov han är som deras kung. Så om svenska kungen Carl Gustav hade ställt samma fråga. Om att äta middag till Khamzat. Då hade han också tackat ja.

– Det ifrågasätter dock svensk media. Men då säger jag som så här: Om Armand Duplantis hade fått åka på middag till Vita huset och Joe Biden i USA. Hade vi ställt samma negativa frågor då? För USA har också gjort dåliga saker i historien. Nej, det hade ni inte! Ni har valt att se ner på svensk kampsport under flera år. Carl Bolinder, Expressen och även Aftonbladet. Det är dags att ändra inställning. För de svenska MMA-fansen de skiter i de här frågorna. Det där var veckans käftsmäll till Carl Bolinder.

I inlägget, som hyllats på sociala medier, valde också den svenske stjärnmanagern Majdi Shammas att uttrycka sin irritation mot Bolinders sätt att hantera den känsliga frågan i försök om att få idrottaren Khamzat att stå till svars för en diktators agerande.

– [Carl Bolinder] kommer aldrig att få till en intervju och ser jag han någonsin i samma sal som någon av våra atleter kommer han flyga ut genom dörren oavsett anledningen han kommer dit för, skrev Shamas.

Senast idag kunde Expressen själva rapportera om att den ryska journalisten Jelena Milasjina kidnappats i Tjetjenien efter att ha kallats för ”terrorist” av Kadyrov.

När sådana nyheter, samt de tragiska morden på etniska tjetjener runtom i världen, är vardag för stora nyhetsbyråer som Expressen kan MMA-Sveriges kritik mycket troligtvis vara befogad.

För inte skulle en seriös journalist ta upp en så allvarlig och komplicerad situation enbart med syfte att få klick fullt vetandes om de dödliga konsekvenserna som kan drabba Khamzat? 

Man kan ju hoppas att det rör sig om okunskap, det är åtminstone inte lika illa. 

Läs mer

Svenska UFC- och MMA-matcher 2023: Guide, Schema och RyktenKhamzat Chimaev med oväntat besked i natt: ”Jag vill ha fajten”Lista: Sveriges 10 bästa proffsboxare 2023

Vad tycker du om hur Carl Bolidner hanterade frågorna vad gäller Khamzat, MMA och kadyrov?

Se till att kolla in vår engelskspråkiga systersida Frontkick.online och prenumerera på vår YouTubekanal för de bästa svenska kampsportsvideorna!

ANNONS

Inlägget MMA-Sverige sågar Expressens reporter: ”Smutsigare journalist får man leta efter” dök först upp på Maximum Sports | Ditt hem för allt om MMA och fighting!.

Dela