Nyheter


Rankar: Världens 10 bästa lättviktare – ”Han är kung just nu”

Publicerat juni 24, 2023

By Philip Dersén

Lättviktsdivisionen är just nu boxningsvärldens klart mest konkurrenskraftiga viktklass. Här är Maximum Sports ranking för världens tio bästa boxare i viktklassen. För att kunna ta en plats i följande ranking måste boxaren ha boxats i lättviktsdivisionen minst en gång under de senaste 24 månaderna. 

10. William Zepeda

Under sin åtta år långa proffskarriär har Mexikos William Zepeda boxats 28 gånger utan att förlora. De första åren spenderades i hemlandet mot boxare hämtade långt ner i näringskedjan. Men med tiden har Zepeda stött på allt tuffare motstånd och hans mest imponerande prestation stod han för under förra hösten. Då gick han upp mot den förre detta världsmästaren Joseph Diaz i San Diego. Matchen var Zepedas från början till slut och det var total dominans i vad som två av domarna dömde 119-109 åt hans fördel. 

9. Isaac Cruz

Frågan är om det inte är Isaac Cruz som bjudit på bäst motstånd mot Gervonta ”Tank” Davis. Cruz kom in till matchen som ett relativt okänt namn i den amerikanska boxningssfären.  Redan i hans sjätte match som proffs åkte han på sin första förlust, mot den halvdana boxaren Luis Montano Alvarez. Men det var på Staples Center i Los Angeles den 5:e december 2021 som han presenterade sig för den breda boxningspubliken. Han lyckades gå matchens alla 12 ronder och var aldrig riktigt nära att bli avslutad. Om han vunnit ytterligare några ronder, hade det varit han som lämnat arenan med WBA-bältet runt midjan. Sedan dess har Cruz stått för två fina segrar via avslut och kan snart vara redo för en ny chans på VM-titeln. 

8. Frank Garcia

Frank ”The Ghost” Martin är en talang från Indiana som gått lite under radarn. Som amatör var han bäst i hela USA när han besegrade Vergil Ortiz Jr i Salt Lake City 2016. Som proffs har han dominerat alla sina matcher oberoende av vem som stått i andra hörnan av ringen. Senast han boxades var i slutet av förra året, då han bjöd den då obesegrade Michel Rivera på en boxningslektion. Martin vann matchens alla ronder och det är nu hög tid för större utmaningar. Den 15:e juli går han upp mot obesegrade Artem Harutyunyan från Armenien. En seger där och vi lär få se honom gå upp i en titelmatch i slutet av året. 

7. George Kambosos Jr 

Så sent som för två år sedan var George Kambosos Jr en av lättviktens kungar. Australiensaren besegrade Teofimo Lopez när han var som allra mest uppskriven, direkt efter att han snott åt sig Lomachenkos VM-titlar. Men efter den blodiga VM-matchen mot Lopez, tog Kambosos ett beslut som allt för få världsmästare gör. Han avböjde de enkla matcherna och valde att gå upp mot WBC-mästaren Devin Haney. Amatörbakgrunden mellan de båda boxarna gick knappt att ens jämföra. Haney hade varit en av USA:s största talang över alla viktdivisioner innan proffsdebuten, medan Kambosos inte ens vunnit den nationella titeln hemma i Australien. 

Inom loppet av 4 månader besegrade Haney honom två gånger om på poäng. Sedan dess har Kambosos tagit en välbehövlig paus från ringen, men återvänder i sommar för en match om IBO:s VM-titel. 

6. Ryan Garcia

En förlust förstör inte en karriär, även om det är många som verkar resonera just så. Ryan Garcia är och förblir en av världens kändaste proffsboxare. California-sonens snabbhet i händerna har dock levererat mer än bara gilla-markeringar på sociala medier. Med sina sylvassa reflexer har Garcia besegrat OS-guldmedaljören Luke Campbell och flera andra erfarna namn. 

I april var det dags för den tuffaste möjliga utmaningen i lättviksdivisionen. Matchen mot Gervonta Davis på T-Mobile Arena var den största på flera år mellan två amerikanska boxare och det syntes på siffrorna. Enligt rapporterna skulle 1,2 miljoner Pay-Per-Views sålts, något som är ytterst sällsynt. I själva matchen stod Garcia upp bra, men de flesta ronder vanns ändå av mästaren. En nedslagning i slutet av andra ronden ändrade matchens karriär och i rond nummer sju avslutades matchen via ett kroppsslag. I dagsläget är det oklart när och mot vem som Garcia ska ställas mot i sin återkomst till ringen. 

 

5. Vasyl Lomachenko

Det tar emot att inte tillskriva Vasyl Lomachenko en högre plats på den här listan. Men efter två förluster under de senaste åren är det bara att acceptera, den ukrainska stjärnans storhetstid närmar sig sitt slut. Efter dubbla OS-guld och en väldekorerad proffskarriär är Lomachenko sedan länge cementerad i framtidens Hall Of Fame. Även om han idag hunnit bli 35 år gammal, har han visat upp stora kvalitéer de sista åren. Efter förlusten mot Teofimo Lopez 2020, lyckades han komma tillbaka till toppen genom tre raka segrar. 

I maj fick Lomachenko därför en ny chans på VM-titlarna. Denna gången var det mot Devin Haney, talangen som gick in till matchen som obesegrad. Efter 12 ronder såg samtliga domare Haney som matchens segrare, men folket tyckte något annat. Även de flesta experter ansåg att Lomachenko skulle tilldelats segern. Nu är den stora frågan om han orkar komma tillbaka till toppen ännu en gång. 

 

Läs också:

Svenska UFC- och MMA-matcher 2023: Guide, Schema och RyktenKhamzat Chimaev med oväntat besked i natt: ”Jag vill ha fajten”Lista: Sveriges 10 bästa proffsboxare 2023 Rankar: Sveriges 10 bästa boxningstalanger

 

4. Shakur Stevenson

Än så länge har inte New Jerseys stolthet Shakur Stevenson hunnit visa särskilt mycket i lättviktsdivisionen. Det var som fjäderviktare han både slog igenom och regerade som världsmästare innan bytet till sin nya viktklass. 25-åringen som blev proffs efter sitt OS-silver i Rio De Janeiro 2016 har dock redan visat upp en oerhörd högstanivå i ringen. Under sin första match som lättviktare gjorde han processen kort mot världsrankade japanen Shuichiro Yoshino så sent som i april.

Det är idag bara en tidsfråga tills dess att han får gå sin första VM-match i lättvikten. Det enda frågetecknet är hur hans slagstyrka står sig mot de nya tyngre konkurrenterna. 

3. Devin Haney

Devin ”The Dream” Haney har 30 raka segrar som proffs. Även om det finns skilda meningar kring om han egentligen förtjänade sin senaste seger mot Lomachenko, så står det klart att han är en talang utöver det vanliga. VM-titlar har han haft ända sedan 2019 och de har bara blivit fler med tiden. Trots att han bara är 24 år gammal är han redan på den absolut högsta hyllan i världen. 

Detta gör att han framöver endast kommer att gå tuffa matcher. Det finns många i toppen som vill få en chans på hans olika titlar och det finns en match alla vill se, den mot Gervonta Davis. Davis som har det sista återstående bältet utanför Haneys ägo, WBA:s VM-titel. 

2. Teofimo Lopez

Teofimo Lopez är sedan några dagar tillbaka en 25 år gammal pensionär. Hans karriär har varit spektakulär men kort. Segern mot Vasyl Lomachenko under 2020 gjorde honom till kung av lättvikt, men för bara en kort stund. Förlusten mot George Kambosos Jr var en rejäl missräkning och det var med nöd och näppe att han lyckades besegra Sandor Martin i vintras. Dessa två prestationer blir dock bara en liten parentes efter hans prestation den 10:e juni. 

Josh Taylor har varit en av Storbritanniens bästa boxare de senaste åren och varit omöjlig att besegra. Men inne på Madison Square Garden hade han inget att sätta emot Lopez attacker. Segern visade att prestationen mot Lomachenko för 3 år sedan inte var en enskild händelse. När man går igenom de här boxarnas tyngsta segrar, är Lopez nog de tyngsta. Det vore väldigt synd om karriären tar slut redan här. 

1. Gervonta Davis

Det råder just nu inga tvivel om vem som är lättviktens stora kung för tillfället. Gervonta Davis har kommit en lång bit sedan han började slåss på gatorna i Baltimore.  Efter att Floyd Mayweather själv pensionerat sig från sporten, var det Davis som utsågs till hans arvtagare. Än så länge har han uppfyllt alla kriterier. Slagstyrkan som han besitter är något av det jävligaste som existerar i boxingsvärlden idag. Matcherna kan avslutas när som helst och hans publik växer för varje år.  

 

Efter segern mot Ryan Garcia råder det inga som helst tvivel, ”Tank” som han kallas har blivit den nya PPV-kungen bland amerikanska boxare. Hans mål bör vara att besegra utmanarna, en efter en. Devin Haney eller Shakur Stevenson, vem det blir spelar ingen roll. Gervonta ”Tank” Davis matcher kommer sälja sig själva framöver. 

ANNONS

Inlägget Rankar: Världens 10 bästa lättviktare – ”Han är kung just nu”​ dök först upp på Maximum Sports | Ditt hem för allt om MMA och fighting!.

Dela