Nyheter


Reportage: Ali Taleb – Under Akiras vingar

Publicerat 20 juli, 2023

By Sara Abouzeedan

Foto: Stev BonhageDet tuffaste av det tuffa jobbet är nu. Löpsteget ljuder i takt till musiken när Ali Taleb springer av den sista vikten på Redline Training Center i Malmö. Svetten som droppar från svettdräkten lämnar en pöl på träningsmattan. Så snart svetten torkat sitter Ali Taleb och Akira Corassani på flygplanet med destination Berlin.

”Som vilken klassresa som helst”

Akira Corassani berättar att stämningen alltid är lättsam när de är på resande fot. Det är djävulskap, mycket skämt och pranks. På matchdagen pausas bus och skratt ett par timmar och fokus flyttas mot att få personen i fokus, Ali Taleb, att känna sig trygg och oförstörbar.

”…doing work as usual. But keep your eyes wide open Saturday night. Don’t blink”

Drygt två veckor har passerat sedan Taleb klev in i PFL-buren för andra gången, med MMA-världens alla ögon på sig. Löftet inför mötet mot Kenji Bortoluzzi var ”Don’t blink”, och den som blinkade, han missade. Motståndarens gameplan märktes tidigt av och med säkerhet lyckades Ali träffa hårda slag som resulterade i en seger via knockout. En vinst som tar honom till semifinal i PFL (Playoffs) som äger rum i Paris den 20 september.

ali taleb 2. Foto Stev Bonhage

Redan 2015 när Ali Taleb skulle göra sin amatör-MMA debut uppmärksammades han av en av mina vänner, Mattias Persson. Vi begav oss till invägningen av Trophy MMA och mötte där en målmedveten 18-åring för en intervju. Alis dåvarande tränare visste redan då han var en talang, men vad är talang utan hårt arbete?

”Jag har alltid sagt till honom att det handlar om hur långt du vill gå. Målsättningen är där du sätter den, och där du sätter dit kommer du nå” – Miro Svikovic, 2015

Läs mer: Här streamar du Bellator MMA i Sverige – helt gratis

2017 var det dags för klubbytet som satte ännu mer fart på karriären. Akira berättar att Ali då var en oslipad amatörfighter. Tränarrollen har inneburit mycket arbete, bland annat att få Ali att gå från en ren slugger till en slugger med mycket högre fight-IQ.

”Typ som att mecka med en F1 bil med extrem potential”

Alis extremt hårda arbete tillsammans med duktiga träningskamrater har lett till en sanslös utveckling de senaste åren, menar Akira. En utveckling som även innebär goda resultat och en karriär fylld av framgångar.

”Erfarenhet kan man aldrig skaffa inne på gymmet. Erfarenhet måste fås genom att kliva in (i buren) tillräckligt många gånger för att bli en komplett fighter”

Micke Cederhof, som också följt Alis karriär, berömmer hans insatser:

– ”Jag tycker Alis insatser har varit grymma. Han har utvecklats och blivit en riktigt bra fighter. Bra form, bra öga för sporten, timing och styrka. Ali är alltid närvarande på träningarna och visar intresse. Han lyssnar och tar till sig vad som sägs. Han är enormt träningsvillig och pressar sig alltid till sitt yttersta. Ali är en kille med stort hjärta och är väldigt snäll och omtänksam. När det är dags för match kan han switcha om och bli den grymma fightern han är! En bra egenskap när man håller på med det han gör!”

ali taleb. Foto: Stev Bonhage

Att varje steg är välplanerat märktes tidigt i karriären. Mycket tack vare att Ali har ett stabilt team bakom sig. Ett management som sköter alla detaljer gällande Ali utanför buren och resten av teamet håller Ali varm. Nu är Ali Taleb fortsatt obesegrad, med nio raka vinster i hans proffskarriär.

”Det är inte lätt det han gör, att sänka man efter man efter man”

Från amatördebut i Malmös Glasklart, till att äga den stora scenen med miljontals tittare. Ali Talebs resa är en fröjd att följa, även när man inte är delaktig i den. Resan innehåller många prövningar (lyssna på avsnittet i Käftsmällspodden) men är också ett exempel på att hårt arbete lönar sig.

Ali har krossat många fördomar i sin väg mot toppen, och redan nu är det han som lämnar ett svenskt avtryck i buren.

”Tufft motstånd väntar men vi siktar på ett lika tidigt avslut för att knipa finalplatsen”

Vart slutdestinationen för Ali blir, det vet vi inte. Det vi vet är att det kommer att vara en karriär präglad av hårt arbete och framgång. Det vi också vet, är att strålkastarna riktas mot Ali snart igen, när flyget bär av till Paris.

Förhoppningsvis finns det en story att berätta, även då.

Till dess – ett meddelande från coach till fighter: Ali, Ge Baba (Akira) coach ett fullt camp så hade jag mördat dig!

Läs mer

Svenska UFC- och MMA-matcher 2023: Guide, Schema och RyktenKhamzat Chimaev med oväntat besked i natt: ”Jag vill ha fajten”Lista: Sveriges 10 bästa proffsboxare 2023

Hur långt tror du Ali Taleb kan gå? 

Se till att kolla in vår engelskspråkiga systersida Frontkick.online och prenumerera på vår YouTubekanal för de bästa svenska kampsportsvideorna! 

ANNONS

Inlägget Reportage: Ali Taleb – Under Akiras vingar dök först upp på Maximum Sports | Ditt hem för allt om MMA och fighting!.

Dela