UFC, PFL MMA och boxningsmatcher som fansen inte har vågar drömma. Varför har Saudiarabien blivit ett centrum för världens största kampsportsorganisationer?

Drömmatcher och stora galor under Riyadh-säsongen

Under de senaste tre åren har Saudiarabien investerat, uppskattningsvis, 66,25 miljarder SEK i stora sport och idrottsevenemang. Mycket av pengarna har gått till att investera i sporten som fotboll, golf och Formel 1. Nu börjar dock kampsporten få ett allt större utrymme i landet. Exempelvis har landet investerat 1,046 miljarder svenska kronor i den storsatsande organisationen PFL MMA.

Sedan 2019 har den så kallade Riyadh-säsongen varit ett återkommande inslag i landets huvudstad. Från oktober till mars arrangeras en stor mängd event och galor. Sett kampsport inleddes den nuvarande säsongen med den stora boxningsmatchen mellan Tyson Fury och Francis Ngannou. Under den gångna julen fick vi se Sveriges Otto Wallin ta sig an Anthony Joshua. Säsongen är dock inte över ännu.

I februari och mars 2024 kommer flera stora kampsportsevent att äga rum på Kingdom Arena. Den 17:e februari kommer Fury att möta Oleksandr Usyk i en boxningsmatch om den oomstridda tungviktstiteln. Därefter, den 24 februari, kommer en gala äga rum mellan PFL MMA:s turneringsvinnare och Bellator MMA:s bälteshållare. I skrivandes stund är en UFC-gala inbokad till den 2:a mars, även fast det cirkulerar uppgifter om att Saudiarabien kommer flytta på galan. Enligt MMA-journalisten Ariel Helwani är Saudiarabien besvikna över det svaga kortet och har krävt en större gala av UFC. Organisationen eller dess president Dana White har inte uttalat sig om uppgifterna ännu.

Den 8:e mars kommer vi också få se ännu en stor boxningsmatch. Joshua tar sig an Ngannou i den sistnämndas andra proffsmatch.

Hälsa och turism eller sportswashing?

Under en intervju med BBC berättade sportminister prins Abdulaziz bin Turki Al Faisal om landets satsningar inom sport. Enligt prinsen satsar landet på sport för att hjälpa till att inspirera en ung befolkning att ägna sig åt fysisk aktivitet och motion, öppna upp landet för den internationella gemenskapen, öka turismen, skapa arbetstillfällen och erbjuda idrottsförbund tillväxtpotential.

Dock hävdar många kritiker att investeringen görs för att erhålla legitimitet och avleda uppmärksamheten från kontroversen kring Saudiarabiens förhållningssätt till mänskliga rättigheter och dess påverkan på miljön, en praxis som är känd som sportwashing. Någonting som MMA-journalisten Karim Zidan har uttalat sig om. Transkribering via Expressen.

På många sätt ses Saudiarabien som frälsare här, tyvärr är det så. MMA är också bland de värsta sporterna när det kommer till att bry sig om mänskliga rättigheter. Det finns en hypermaskulinitet hos både utövarna och fansen. Det är svårt att få deras förståelse i dessa frågor.

Prins Abdulaziz förnekar att landets sportsatsningar har någon koppling till landets förhållningssätt till mänskliga rättigheter. Under sin intervju med BBC kallar prinsen påståendena om sportwasing för ”mycket ytliga”. Han menade att idrotten har varit en drivkraft för reformer och framsteg och hänvisade till antalet flickor och kvinnor som nu spelar fotboll.

En annan orsak till expansionen inom sport kan handla om rivaliteten i regionen, där Saudiarabien vill konkurrera med sina grannländer inom oljeindustrin, såsom Förenade Arabemiraten, Qatar och Bahrain, som också har etablerat sig som idrottshubbar. UFC har ett kontrakt med Förenade Arabemiraten som sträcker sig till 2028, där organisationen förväntas anordna galor i landet varje år.

The post Saudiarabien: Hälsa eller sportwashing genom boxning och MMA? appeared first on MMA & UFC NYHETER – SVERIGE.

Dela