Khamzat Chimaev kommer inte möta den tidigare UFC-mästaren Robert Whittaker nästa helg. Vi tar oss en närmare titt på ”Borz” tid i världens största MMA-organisationen.

Khamzat Chimaev tog hem 3 vinster på 66 dagar

Den ursprungliga tanken var att Chimaev skulle möta den tidigare mellanviktsmästaren Whittaker i samband med huvudmatchen för UFC Saudiarabien. I samma veva som Conor McGregor drog sig ur UFC 303 på grund av en skada meddelade UFC-presidenten Dana White att även huvudmatchen för UFC Saudiarabien var inställd. Detta efter att Chimaev brottats med någonting som beskrivs som en ’allvarlig sjukdom’. Exakt vad det rör sig om har inte offentliggjorts i nuläget. ”Borz” manager, Majdi Shammas, berättar dock att UFC-stjärnan har åkt in och ut från sjukhuset.

”Borz”, som tidigare representerade Sverige i UFC, slog sig in med buller och bång i världens största MMA-organisation. Debuten ägde rum i juli, 2020, och Chimaev tog hem en seger över John Phillips via en D’arce Choke i drabbningens andra rond. Därefter tog han hem ytterligare två vinster i organisationen. Båda kom via avslut i första ronden och allt ägde rum inom loppet av 66 dagar. Ett sällan skådat tempo och ”Borz” fick snabbt en stjärnstatus. Båda i Sverige så väl som internationellt. Sedan dess har han dock endast hunnit med fyra matcher på, närmare, lika många år.

Motgångarna började med COVID-19

Efter sina inledande tre vinster drabbades Chimaev av COVID-19. En nyhet som Kimura var först med att offentliggöra. Återhämtningsprocessen tog lång tid och Chimaev drog sig ur två inbokade matcher mot Leon Edwards på grund av sjukdom.

2021 besegrade ”Borz” Jingliang Li via en rear-naked choke i matchens första rond och 2022 vann han över Gilbert Burns via enhälligt domslut.

2022 var fajtern, som numera representerar Förenade Arabemiraten, inbokad för en match mot Nate Diaz. Drabbningen skulle äga rum under UFC 279, men matchen ställdes in efter en grov viktmiss signerad Chimaev. Istället fick ”Borz” möta Kevin Holland. ”Borz” tog hem segern i den matchen via en D’arce Choke  i fajtens första rond.

2023 var han inbokad för en match mot Paulo Costa. Då var det brasilianaren som drog sig ur fajten på grund av en operation. Istället tog Chimaev sig an den tidigare welterviktsmästaren Kamaru Usman och vann via majoritetsdomslut. Drabbningen gick dock i mellanvikt.

Sedan 2020 har alltså Chimaev dragit sig ur från fyra matcher i världens största MMA-organisation. Sedan september 2020, har han endast klivit in i buren vid fyra tillfällen.

Trots motgångarna är han rankad på plats nummer tio, sett till UFC:s officiella ranking för mellanviktsdivisionen. 30-åringen är dessutom obesegrad i så väl UFC som i sin professionella karriär. Han står med ett totalt matchfacit som lyder 13-0-0.

The post Statistiken som inte talar för Khamzat Chimaev efter 4 år i UFC appeared first on MMA & UFC NYHETER – SVERIGE.

Dela