Nyheter


Svenska boxningsförbundet utesluts från världsförbundet IBA

Publicerat maj 23, 2023

By Philip Dersén

Idag kom beskedet från det stora internationella förbundet IBA. Det svenska boxningsförbundet utesluts tillsammans med tre andra länder och förbundets logga är inte längre tillåten att bäras på de internationella tävlingarna. Konflikten mellan förbunden fortsätter

Det har varit en långt pågående konflikt mellan IBA och det svenska boxningsförbundet. Efter OS i Tokyo 2021 har IOK som anordnar OS-spelen varit öppna med sin kritik gentemot IBA (internationella boxningsförbundet). De kräver stora förändringar inom IBA:s styrelse som de anser inte vara demokratiskt fungerande. Det gör att det finns stora frågetecken kring boxningens vara eller icke vara som en OS-sport under de kommande olympiska spelen. 

Sverige har varit ett av de länderna som visat på störst kritik mot IBA och den förre detta styrelsen valde att gå med i utbrytarförbundet World Boxing (WB) som ska försöka bli det nya världsförbundet. Den som var tydligast drivande i frågan från svenskt håll var den förre detta ordföranden Per-Axel Sjöholm som kommunicerat ut sin kritik mot IBA till både SVT och de största kvällstidningarna. 

IBA utesluter svenska boxningsförbundet

Därför har nu IBA valt att utesluta Sverige, Nederländerna, Nya Zeeland och Tyskland. Detta efter att samtliga länder blivit en del av den nya organisationen World Boxing. Boxningsförbundet har på sin hemsida meddelat att  svenska boxare fortfarande kommer få boxas på internationella turneringar, men att förbundets logga inte längre är tillåten att bära på tävlingarna. 

 

Svenska UFC- och MMA-matcher 2023: Guide, Schema och RyktenKhamzat Chimaev med oväntat besked i natt: ”Jag vill ha fajten”Lista: Sveriges 10 bästa proffsboxare 2023 Rankar: Sveriges 10 bästa boxningstalanger

 

Bojkott som ledde till W.O

Svenska boxningsförbundets kritik mot IBA har framkommit på flera olika sätt det senaste året. Efter Rysslands invasion av Ukraina röstade styrelsen fram en bojkott mot alla ryska boxare. Bojkotten innebar att inga svenska boxare eller domare skulle få möta eller döma ryska boxare i ringen. Så sent som för några veckor sedan tvingade denna bojkotten Sveriges stora tungviktstalang Elwin Belezika att ge W.O i semifinalen på Junior-EM i Armenien. Detta efter att han lottats mot en rysk boxare. 

 

Valt en ny ordförande

Det svenska boxningsförbundet valde så sent som den 14:e maj en ny ordförande på årsmötet i Umeå. Susanne Kärrlander vann omröstningen och har därmed tagit över ordförandeposten från Per-Axel Sjöholm. Hur den nya ordföranden kommer ställa sig i frågan om de två olika förbunden är än så länge oklart. Men någon svensk förbundslogga lär vi inte se på de nästkommande internationella turneringarna. 

ANNONS

Inlägget Svenska boxningsförbundet utesluts från världsförbundet IBA​ dök först upp på Maximum Sports | Ditt hem för allt om MMA och fighting!.

Dela