2014 påbörjade tre tidigare UFC-fighters en rättegång mot UFC, något som dröjt fram tills idag för att faktiskt gå till domstol.

UFC ställs inför domstol

För idag nio år sedan gick Cung Le, Jon Fitch och Nate Quarry, alla tidigare UFC-fighters, ihop för att stämma UFC. Grunden för deras ärende var att UFC enligt dom ska brutit mot ”Sherman Act” vilket är en lag vars syfte är att reglera marknaden och förhindra företag från att få monopol.

De menade att UFC med olagliga medel eliminerat motståndare för att själva kunna styra hur mycket fighters tjänade.  UFC och dess moderbolag Zuffa LLC nekade till brott när fallet togs upp 2014. Men först idag, 9 år senare, ser det ut som att de kommer ställas inför domstol.

It’s official, the Plaintiff’s motion to certify class in the Le v Zuffa (UFC) antitrust case is granted for the bout class and denied for the identity class. The case finally moved forward. pic.twitter.com/5hpKhusvzX

— John S. Nash (@heynottheface) August 9, 2023

Kan gynna 100-tals fighters

Trots att rättegången startades av individuella utövare ville de att den skulle klassas som en grupptalan, alltså att flera hundratals fighters kan ta del och gynnas snarare än vinster delat över de tre ursprungliga individerna.

Anledningen att fallet går vidare och nu ställs inför domstol är då potentiellt bevis ska ha framförts och kunnat lägga grund för anklagelserna. Detta förklarade juristen Erik Magraken i ett inlägg på Twitter.

Major news on UFC Class Action Lawsuit. pic.twitter.com/lTescj1ck2

— Erik Magraken (@erikmagraken) August 9, 2023

Där bryter han ner de tre huvudsakliga faktorer som lett till en utveckling i fallet. Först har domstolen kommit fram till att UFC använder sig av ”förtryckande” kontrakt samt hänsynslösa taktiker utanför kontrakten för att i kombination kunna hålla fighters från fri agentur. För det tredje har domstolen kommit fram till att UFC köpt upp konkurrenter, inte för att förbättra sin produkt utan för att eliminera valmöjligheter för utövare av sporten.

The post UFC ställs inför domstol – 9 år efter att rättegången påbörjats appeared first on MMA & UFC NYHETER – SVERIGE.

Dela