Nyheter


UFC tjänar mer pengar än någonsin – men drar ner på fighters löner

Publicerat 26 maj, 2023

By Sebastian Vendel-MartinezDet råder inget tvivel om att UFC har skapat en framgångsrik, lyckad produkt. Organisationen har till och med haft ett rekordår vad gäller ekonomiska intäkter. I skuggan av de enorma intäkterna som UFC drar in fallerar dock löner och andra kostnader relaterade till de fighters som byggt upp varumärket. 

UFC har tidigare lagt cirka 17%-18% av de totala intäkterna på fighterlöner. Nu när årsrapporterna från 2022 offentliggjorts via SEC så har procenten av intäkterna som går till fighters löner sjunkit till 13%-14%. Detta meddelar den respekterade MMA-journalisten John Nash

Denna beräkningen innebär att UFC-löner skulle vara på den lägsta nivån någonsin sedan det köpts upp av Endeavour. 

Läs mer: Här streamar du Bellator MMA i Sverige – helt gratis

UFC:s företagssammanslagning nu värt över 12 miljarder dollar

Dessa uppgifter där ytterst bekymrande med tanke på att UFC och WWE gått ihop i en företagssammanslagning som är värd mer än 12 miljarder dollar.

Förra året genomförde UFC dessutom nedskärningar på bland annat kostnader relaterade till fighters. Mellan 2021-2022 sparade UFC 32.8 miljoner dollar på indragna kostnader för fighters – främst löner. Detta tröts stora intäktsökningar. 

UFC-fighters går igenom mycket för att tävla på den högsta nivån. Medan de flesta skador är uppenbara och i samband med matcher så finns det alltid risker för långvariga skador som inte uppenbarar sig förrän senare i livet. 

Den forne UFC-fightern och publikfavoriten Spencer Fisher lever idag med allvarliga, beståenden men för livet på grund av sina år i UFC. Det är till och med så illa att han ibland inte kan komma ihåg vad hans barn heter. UFC erbjuder inte något slags stöd vare sig ekonomiskt eller hälsovård. 

Att UFC drar in på fighterlöner samtidigt som företaget tjänar mer än någonsin är en av anledningarna till stämningsansökningar som riktats mot företaget.

Det säger dessutom väldigt mycket om hur UFC ser dess fighters. 

Läs mer

Svenska UFC- och MMA-matcher 2023: Guide, Schema och RyktenKhamzat Chimaev med oväntat besked i natt: ”Jag vill ha fajten”Lista: Sveriges 10 bästa proffsboxare 2023

Borde fighters i UFC få högre löner i samband med organisationens enorma intäkter? 

Se till att kolla in vår engelskspråkiga systersida Frontkick.online och prenumerera på vår YouTubekanal för de bästa svenska kampsportsvideorna! 

ANNONS

Inlägget UFC tjänar mer pengar än någonsin – men drar ner på fighters löner dök först upp på Maximum Sports | Ditt hem för allt om MMA och fighting!.

Dela