Manel Kape och Charles Radtke avslutade sina segrar på UFC 293 med att använda sig av ett nedsättande ord för homosexuella i samband med deras respektive segerintervju. Nu har UFC-presidenten Dana White uttalat sig om situationen.

Dana White – ”UFC tvingade inte utövarna att be om ursäkt”

Radtke riktade sina uttalanden mot publiken i Australien, skrek obsceniteter och utmanade dem på att slåss mot honom. Kommentatorn Daniel Cormier avbröt snabbt intervjun och gick sin väg. Senare under UFC 293 vände sig Kape till Kai Kara-France i publiken, då de ursprungligen var planerade att mötas, men Kara-France tvingades dra sig ur på grund av en hjärnskakning. I sitt uttalande angrep Kape också Kara-Frances team på City Kickboxing och använde ”faggot”, ett nedsättande ord om homosexuella. Både Radtke och Kape bad senare om ursäkt för att ha använt homofoba uttryck.

Under den efterföljande presskonferensen adresserade UFC:s president White situationen och bekräftade sin långvariga policy att låta idrottarna säga vad de vill. Han förklarade att de två utövarna agerade impulsivt och gjorde misstag i stundens hetta. White framhöll att det är hur man återhämtar sig och agerar efter ett misstag som är viktigt. Han noterade att Radtke och Kape bad om ursäkt av egen vilja, och att UFC inte tvingade dem att göra det. Transkribering via MMA Fighting.

I don’t make anybody apologize for anything. You do what you want. You’re grown men and women. You’re able to say whatever you want.

Enligt UFC:s uppförandekod kan fighters dock straffas för beteende som anses vara skadligt för organisationen, inklusive det språk som Kape och Radtke använde sig av. Däremot har organisationen sällan agerat i dessa fall. Vid ett tidigare tillfälle bötfälldes Nate Diaz med 20 000 dollar och stängdes av i 90 dagar när han använde det homofoba uttrycket i sociala medier.

I detta fall berömde White Radtke för att ha bett om ursäkt, även om UFC inte vidtog några åtgärder mot honom. Han påpekade att han inte tvingar någon att be om ursäkt och att det är upp till dem. White förväntade sig att vissa skulle acceptera Radtkes ursäkt medan andra inte skulle göra det.

The post Dana White försvarar UFC:s yttrandefrihetspolicy efter skällsorden om homosexuella appeared first on MMA & UFC NYHETER – SVERIGE.

Dela