Nyheter


INFÖR: Wallin vs. Gassiev –
Det är nu eller aldrig för Wallin

Publicerat september 29, 2023

By Philip Dersén

Det är 4 år sedan Otto Wallin var nära att besegra Tyson Fury i Las Vegas. Sedan dess har i princip ingenting hänt och nu får han sin sista stora chans. Mot förre detta världsmästaren Murat Gassiev i Turkiet.  Otto Wallin mötte tungviktskungen

14 september 2019 hade kunnat vara ett datum som skrivit om den svenska kampsportshistorien. Tyson Fury är den tungviktare som både stilistiskt och personlighetsmässigt kommit närmst att likna ”The Greatest”. Precis som Muhammad Ali bär Fury på en stil svår att sätta fingret på och ännu mer komplex att besegra. Idag är Tyson Fury fortfarande obesegrad och regerande tungviktskung, men vi svenskar vet att så inte hade behövt vara fallet. I Las Vegas för 4 år sedan fick ju Sverige och i synnerhet Sundsvall sin egen Rocky-historia. Norrländska tungviktaren Otto Wallin hade ansetts vara en hygglig boxare, med ett obesegrat matchfacit och en seger i den historiska tungviktsfajten mot Adrian Granat som kronan på verket. 

Borde Wallin besegrat Fury?

Det fanns egentligen få argument till varför det var just Otto som skulle få dela ring med Fury kort efter hans uppmärksammade första möte med Deontay Wilder. Men så blev fallet och det var bara en tillåtande matchläkare som gjorde att Otto inte gav den blivande legendaren hans första förlust. Efter ett lyckat slag i matchens inledning öppnades det upp ett sår ovanför Furys högra öga som senare krävde 47 stygn. 

Men Fury tilläts fullfölja matchen och efter 12 ronder var det ju inget snack, förhandsfavoriten hade gjort det som krävdes för en seger. Sedan dess har Fury enligt många cementerat sin plats som en av 2000-talets främsta tungviktare. 

Otto Wallin i sin tur har nästan inte uträttat någonting alls. 

De senaste åren har varit en mardröm

När Otto Wallin nu återvänder till den stora scenen, är det i en match mellan två boxare som haft samma problematik. Sedan Wallins uppmärksammade match mot Tyson Fury 2019 har han boxats 5 matcher mot boxare längre ner i näringskedjan. Vägen har varit lång och det är självklart det måste ha byggts upp tvivel hos svensken kring sin fortsatta satsning. Han skulle egentligen fått den där riktigt stora matchen under 2021. Det var ju bokat och klart, Otto mot Dillian Whyte på 02 Arena i London. Men efter en märklig skada på britten försvann möjligheten och Whyte fick istället ta emot sin karriärs största lönekuvert när han ställdes mot Tyson Fury på Wembley. 

Murat Gassiev är livsfarlig

Wallins motståndare Murat Gassiev må inte vara ett av boxningsvärldens mest kända namn. Men jag minns hans stora genombrott som om det inträffade igår. Det var ett år innan Wallins match mot Fury och skedde i den prestigefyllda turneringen Muhammad Ali Trophy. Under vägen fram mot finalen bjöd Gassiev på två vackra avslut och insatsen mot Yuniel Dorticos i semin var brutalitet i dess bästa form. Med en klassiskt välskolad rysk boxningsstil och tuff mentalitet fanns det stora förhoppningar att han även skulle rå på Oleksandr Usyk i finalen. Men precis som vanligt i Usyks matcher, var det ukrainaren som inkasserade segern. 

Efter turneringen valde Gassiev att precis som Usyk flytta upp till tungvikten. I den tyngsta viktklassen har han ännu inte mött några större stjärnor, men samtliga matcher har avslutats nästan omgående. 

Svenska UFC- och MMA-matcher 2023: Guide, Schema och Rykten
Khamzat Chimaev med oväntat besked i natt: ”Jag vill ha fajten”
Lista: Sveriges 10 bästa proffsboxare 2023 
Rankar: Sveriges 10 bästa boxningstalanger

 

Wallin blir aldrig stor i Sverige

Att påstå att Otto Wallin har blivit ett välkänt namn hemma i Sverige vore en rejäl överdrift. Det är ytterst få utanför kampsportsbubblan som känner till honom och hans gemytliga personlighet gör honom inte till en rubrikvänlig idrottare. Flytten till New York har gjort att distansen till Sverige blivit allt större, både geografiskt och medialt. Men jag skulle inte se det som ett större problem. De matcherna han har kvar i karriären kommer ändå att gå av stapeln långt utanför Sveriges gränser. Det finns inget som tyder på att den svenska proffsscenen kommer att bli tillräckligt stor under det kommande årtiondet för att arrangera några större titelmatcher. 

Därför är det lika bra för Otto att prioritera sina internationella intressen.  Vid en seger i Turkiet kommer hans framtid att vara i USA eller Storbritannien, det två stormakterna inom tungviktsboxning. 

Det norrländska lugnet

De senaste prestationerna har inte skrämt någon. Otto har boxats mot tungviktare utanför topp 100 på världsrankingen och har till skillnad från Gassiev inte lyckats stoppa en enda. Han är inte extremt vass i någon enskild aspekt. Varken större än sina konkurrenter eller besitter hårdare slag. Men det norrländska lugnet och hans iq i ringen har bevisligen tagit honom långt. 

Det är nu eller aldrig

Gassiev kommer att jaga avslutet från första sekund. Om Otto inte är på tå från början kan det bli en kort och smärtsam kväll för den svenska boxningspubliken. Nyckeln för svensk del blir att hålla Gassiev på rätt distans och slå just så mycket eller lite som krävs för att knipa ronderna, en efter en. Jag tror att Ottos enda chans till seger är en match som går tiden ut och inte bjuder på allt för många slagväxlingar. 

I år är det 62 år sedan en svensk senast gick en match om VM-titeln i tungvikt. Vid en förlust i helgen kan det komma att dröja minst lika länge. Min magkänsla säger att Murat Gassiev är mannen som får oss att sluta drömma. 

Det är nu eller aldrig för Otto Wallin. 

I skrivande stund sänds inte matchen av något svenskt bolag. 

ANNONS

Inlägget INFÖR: Wallin vs. Gassiev – Det är nu eller aldrig för Wallin dök först upp på Maximum Sports | Ditt hem för allt om MMA och fighting!.

Dela