Den 27 april kommer den stigande talangen och Göteborgsfenomenet Ratko Tomic återvända till buren efter drygt ett års frånvaro för att ta sig an Rabouni Mbuta i Allstars Fight Nights kommande turnering.

Fighter Centres Tomic är tvåfaldig svensk mästare och han har under åren utmärkt sig som en av Sveriges allra bästa A-klassfighters med vinster över Firass Kaaki, Ibrahim Halil-Milli, Ola Jacobsson och Sebastian Palacio Gomez.

Många förväntade sig att se Tomic delta i MMA-SM 2024. Medan han var på plats i Malmö så spenderade han sin tid utanför buren istället för innanför den.

– Den främsta anledningen till att jag inte deltog var för att min broder och klubbkamrat Aboud Mourad gjorde det, berättade Tomic för Maximum Sports. Jag, personligen, skulle aldrig önska att dela bur med med en av mina nära vänner. Han blev erbjuden den platsen sedan var det också planerat att jag inte skulle befinna mig i Sverige under den perioden utan fortfarande vara kvar i Thailand där jag var på träningsläger. Men på grund av diverse anledningar så behövde jag återvända hem lite tidigare än planerat, därför följde jag med och coachade under SM 2024.

Det tilltänkta träningslägret i Thailand blev dock inte som väntat. Tomic drabbades av ofantlig otur då hans träning ständigt avbröts av mindre skador, infektioner och sjukdom.

Tomic gjorde sitt bästa för att hålla sig så aktiv som möjligt men fann det svårt att hitta kontinuet i träningen när den avbröts varannan eller var tredje vecka. Även om han inte fick ut den träningen han hade hoppats på så har han gjort sitt på gymmet sedan fansen sist såg honom.

– Det var ändå en erfarenhet och en lärdom. Tyvärr så har det gått ett år sedan jag gick match senast men jag skulle ändå säga att jag har gjort en stor utveckling både som fighter och person. Jag har tränat mycket hårdare, men också mycket smartare. Jag har haft en plan som jag har följt, både gällande styrka och kondition men även kampsport, bara för att bli så bra som möjligt på alla fronter. Så utvecklingen har gått framåt. För tillfället studerar jag, så jag jobbat lite mindre och det ger mig mer tid till att träna så jag försöker få in två pass per dag, varje dag, ibland blir det tre, ibland blir det färre, det beror på kroppen, psyket och själen mår. Men kort och gott känns det som att utvecklingen verkligen har gått framåt de senaste månaderna.

Läs mer: Lögner, svek och manipulering – anklagelser haglar över Stockholmscoach

”Publiken kommer verkligen inte glömma denna matchen”

Just nu är det mycket positivt momentum på Fighter Centre i Göteborg. Proffsfighters som Sahil Siraj, Robin Enontekiö och Navid Badi har haft framgång i buren men nästa generationen av proffsfighters ser onekligen lovande ut.

En av de som representerat inte bara klubben men även Sverige i sig briljant är Tomics lagkamrat Enes Ahmemulic – som vann MMA-VM 2024 i Serbien!

För Tomic, samt resten av klubben, blir Ahmemulics framgång som en våg resten av lagkamraterna kan surfa på.

– Min broder enes vann VM-guld nere i mitt hemland i Serbien och det var väldigt imponerande! Det är inte ofta man hör att någon kliver in i en internationell turnering för första gången i sin karriär och plockar guld på sitt första försök, så det var verkligen en imponerande insats i samtliga matcher. Jag skulle absolut säga att det har höjt motivationen väldigt mycket både hos mig men också i vår grupp. Man fattar vilken resurs man har på mattan när man tränar med Enes och man ska vara tacksam för att ta del av hans kunskaper och den kompetens han besitter.

Tomic och resten av Fighter Centre vill dock inte dröja kvar för länge i VM-guldet och vill fortsätta blicka framåt mot nya bedrifter.

Att Ahmemulic vann VM-guld under sin första vända med det svenska landslaget är en enorm bedrift, dessvärre så infaller den meriten i en lån kö utav imponerande prestationer som mainstreammedia inte uppmärksammar.

– Jag måste dock säga att på vår klubb och i vår grupp så är vi aldrig tillfredsställda. Vi kan vara nöjda med en prestation men vi är aldrig klara, vi slutar aldrig jobba, man kan alltid bli bättre och man blir aldrig färdig och det gäller även för Enes. Så vi är absolut stolta över honom, han ska vara stolt över sig själv och sin prestation, men han är tillbaka på mattan och knegar i vanlig ordning igen! Jag tycker dock att Enes fått alldeles för lite uppmärksamhet generellt sett! Jag tycker att större, mainstreamtidningar och sidor borde skriva om honom. Det känns som tidningar i Balkan har skrivit mer om Enes än svenska tidningar, vilket är ganska konstigt för det är Sverige som Enes representerar och det är Sverige han tagit guld för.

– Så personligen tycker jag att publiciteten kan bli bättre för Enes del. Det gäller alla tidningar, både lokaltidningar, Aftonbladet, Expressen, vilka det nu är, han förtjänar mer.

Härnäst väntar mötet med Mbuta i kvartsfinalen i AFN:s turnering. Det är en kvartsfinal som lär smälla ordentligt.

Det är dock två fighters som är väl bekanta med varandra som möts. Tomic och Mbuta har tränat tillsammans mycket och Göteborgaren ser sin kommande motstånadre som en vän.

Tomic är dock beredd att lägga vänskapen på is under den tiden de spenderar i buren tillsammans.

– Rabouni och jag är vänner sedan tidigare vi har haft kontakt via Instagram under en längre tid där vi hjälpt och stöttat varandra inom sporten vi har träffats på olika galor vid olika tillfällen där vi har pratat, gett varandra tips och bara haft en bra, skön vibe mellan varandra. I somras var han här nere i Göteborg och tränade med mig och några andra grabbar från Fighter Centre, käkade efteråt. Jag skulle säga att Rabouni och jag är vänner, vi har skön vibe mellan oss, det är absolut inget ont blod. Det är en sport med två atleter, må bäste man vinna, precis som vilken sport som helst. Det är bara kärlek och hård arbete helt enkelt.

På pappret är Tomic den mer erfarne, Mbuta har dock tävlat betydligt mer under de senaste månaderna, bland annat under SM 2024.

Trots att motståndaren hållit sig mer aktiv så är Tomic självsäker i vad han behöver göra för att säkra segern.

– Det jag behöver göra för att vinna denna matchen är precis det jag gjort och det jag gör. Jag har tränat väldigt hårt, jag har tränat smart, jag har hållit mig i form och jag har även studerat och analyserat, så jag har koll på läget helt enkelt. Jag kan tyvärr inte avslöja min gameplan men jag vet vad jag behöver göra för att få med mig vinsten.

Nu när Tomic är tillbaka i tävlingssammanhang så vill han dock inte ta ut något i förskott. Även om han har stora ambitioner så ser Tomic inte förbi Mbuta och tänker inte längre än den 27 april.

– Jag tar alltid en match i taget och fokuserar därför enbart på en match åt gången, det är matchen som är framför mig; Rabouni Mbuta. Det ni kan förvänta er är en förberedd Ratko som kommer göra allt för att leverera en bra och oförglömlig match. jag kommer försöka väva in samtliga grenar inom MMA, jag kommer visa min striking, brottning, grappling, ground and pound, så publiken kommer verkligen inte glömma denna matchen! Blinka inte, se till att vara där, köp era biljetter nu för ni kommer inte vilja missa detta eventet!

Läs mer

Svenska UFC- och MMA-matcher 2023: Guide, Schema och Rykten
Khamzat Chimaev med oväntat besked i natt: ”Jag vill ha fajten”
Lista: Sveriges 10 bästa proffsboxare 2023

Tror du Ratko Tomic tar sig till final i AFN:s turnering?

Se till att kolla in vår engelskspråkiga systersida Frontkick.online och prenumerera på vår YouTubekanal för de bästa svenska kampsportsvideorna!

ANNONS

Fler Nyheter

Dela