Den UFC-rutinerade poängdomaren Anders ”Taxi” Ohlsson dömde i de två uppmärksammade huvudmatcherna på FCR 11 förra helgen, där flera rasade mot vad man ansåg vara skandalösa domslut.

Nu talar han ut i en exklusiv intervju med Frontkick, och förklarar varför han själv känner sig ”väldigt trygg” med hur han dömde matcherna.

I den här artikeln försöker vi gå till botten med domsluten och skapa en bredare förståelse för hur poängkriterierna ser ut samt hur MMA-matcher faktiskt ska bedömas enligt gällande regelverk.

Hur kunde thaiboxningsstjärnan Samuel Bark vinna den delade huvudmatchen på FCR 11 – trots att motståndaren Denis Jurakic tog ner honom i varje rond och totalt 16 gånger genom fajtens gång?

Och blev Rahmads Stromanis verkligen rånad på segern när David Jacobsson fick med sig domslutet i galans huvudmatch?

Det blev rejält med upprörda reaktioner från alla möjliga håll när både Bark och Jacobsson vann sina matcher förra helgen. Men domarna var enhälliga – i bägge fall.

Hur kan poängdomarna och åskådarna ha så pass olika uppfattningar när de tittar på samma matcher? Och rör det här sig verkligen om någon så kallad domarskandal – eller var matcherna i själva verket betydligt jämnare än vad många kanske tror?

Efter alla hetsiga diskussioner och allt internt tjafs inom MMA-Sverige bestämde jag mig för att söka svar på dessa frågor.

Jag började med att själv studera repriserna i lugn och ro tillsammans med min kollega Johan Taliercio. Vi räknade nedtagningar, tittade på kontrolltid och jämförde fajternas striking med deras aktivitet på marken.

Steg två var att begära ut de officiella poängkorten från Svenska MMA-Förbundet, för att få en tydligare bild över hur domarna bedömde respektive match. Det krävdes upprepade mail och tog flera dagar – men till slut lämnades de över.

Här är poängkortet för Samuel Bark vs. Denis Jurakic:

Mattias Sjödén och Tom Qvarfordt gav Samuel Bark rond två och tre, och därmed vinsten med poängsättningen 29-28. Anders ”Taxi” Ohlsson hade Bark som vinnare i samtliga ronder och dömde 30-27.

Så här bedömdes David Jacobsson vs. Rahmads Stromanis:

Här var Sjödén, Qvarfordt och Ohlsson helt eniga i att ge rond ett och två till David Jacobsson, som vann med 29-28 på alla poängkort.

Poängdomaren Anders Ohlsson: ”Få i Sverige som har koll”

Steg tre var att få tag på en av poängdomarna som dömde huvudmatcherna på FCR 11. Det hör inte till vanligheterna att poängdomare talar ut om bedömningsfrågor i media – men Anders ”Taxi” Ohlsson var vänlig nog att ställa upp på en intervju, för att förklara vilka regler och kriterier man har att utgå från när man bedömer en MMA-match.

Ohlsson var fram tills nyligen förbundskapten för svenska MMA-landslaget, och har även dömt flera stora matcher i UFC både som burdomare och poängdomare. Han är med andra ord otroligt rutinerad, erfaren och respekterad.

Och när jag ringer upp vill han klargöra en sak med en gång:

– Jag gör inte det här som något slags försvarstal, och det vill jag att det kommer med. Jag är väldigt, väldigt trygg i de här domsluten, säger Anders ”Taxi” Ohlsson med bestämd röst.

Han fortsätter:

– Vi tre som dömde är väldigt nöjda i hur lika vi dömde. Vi tre domare dömde sammanlagt 18 ronder i huvudmatcherna och hade exakt samma poängsättning i 17 av de ronderna. Det är en otroligt stor enighet i bedömningen och jag anser att vi domare som var på plats, både burdomare och poängdomare, är de främsta domarna i Sverige. Vi gör det här på en väldigt hög nivå, inte bara på svensk nivå. Så som sagt, det här är inget försvarstal alls utan det är mer att jag vill förklara hur kriterierna är uppbyggda och vad det är vi tittar på.

Att fans, nära och kära skriker sig hesa över att en viss fajter blivit ”rånad på vinsten” är något som man hör relativt ofta inom MMA. Och ”Taxi” anser att det är alldeles för vanligt för att kunna tas på allvar varje gång.

– Det är väldigt få i Sverige som har koll på det här. Publiken är ju helt lost – de går ju på känslor – men det finns också väldigt många fajters och förvånande nog coacher runtom i Sverige, som är väldigt dåliga på just bedömningskriterier. Man förstår inte hur man förlorar vissa matcher när det i själva verket kan vara ganska solklara fall, säger Ohlsson.

– Även på UFC-nivå så skriks det alltid om rån så det där är liksom inget att bry sig om. Jag tror att alla, oavsett vem de tycker vann i den här galans main event, är ganska överens om att det var en tight match – men ändå kallar man domslutet för ett rån. Det kan inte vara både och. Det kan ju liksom inte vara ett rån om det är en tight match. Det där med rån överanvänds för mycket i fel situationer.  Så det är väl min grundinställning. Sen så vill jag också säga att jag kommer inte diskutera de här exakta domsluten på FCR närmare, på grund av eventuella protester. Däremot diskuterar jag gärna kriterierna och tar andra matcher som exempel, fortsätter han.

Samuel Bark vann matchen mot Denis Jurakic på FCR 11. Efteråt kritiserades domslutet. Foto: Stefan Romare / Frontkick.online

”Spelar ingen roll om du är underst eller överst”

I MMA finns en seglivad myt om att nedtagningar per automatik gör att man vinner ronder. Det snackas ofta om hur en fajter kan ”säkra ronden” eller till och med ”stjäla ronden” med en enda nedtagning, oavsett om detta inträffar i rondens sista sekunder och inte leder till något särskilt väl nere på marken.

Men detta är helt fel. I synnerhet sedan reglerna uppdaterades 2017, då man mer eller mindre slog fast att en nedtagning i sig inte är det som väger tyngst – utan snarare vad som händer därefter.

Nyckelordet bakom bedömningen av MMA-matcher är effektivitet, förklarar Anders Ohlsson.

– De kriterierna vi har, om man vill gå in och läsa ordentligt, så är det ju nya regler som trädde i kraft januari 2017. Det är de reglerna vi har att luta oss mot. Det första vi tittar på, och oftast det enda vi tittar på, är effektiv striking och effektiv grappling. De två är jämbördiga. Just på strikingbiten så får man ställa sig frågan: vad innebär effektiv striking? Där handlar det om impact. Tidigare snackade man damage, men nu använder man begreppet impact. Om någon exempelvis sätter sex jabbar, men den andra får in en stenhård höger, så trumfar oftast högern de sex jabbarna, säger han och fortsätter:

– I grapplingbiten så kan vi först och främst understryka att man i princip ser på en nedtagning som ett byte av position. Det spelar ingen roll om du är underst eller överst efter en nedtagning – det handlar om vad du gör när du blivit nedtagen, eller tagit ner din motståndare. Man kan ta ett exempel som jag vet att många reagerade på, Derrick Lewis match mot Ilir Latifi i UFC. Ilir plockade ner Derrick och låg i hans guard, men gjorde ingeting mer än att ligga i guard. Sen kom de upp mot slutet varpå ”The Black Beast” träffade en eller två smällar och vann ronden. Och det var helt korrekt eftersom Derrick var den enda som hade output i den ronden. Att ligga i någons guard utan att göra något, det är 50/50.

Läs mer: FCR 11: David Jacobsson besegrar Rahmads Stromanis i huvudfajten

Även om många fortfarande tror att nedtagningar och toppkontroll är det som väger tyngst, så betonar Ohlsson att det går lika bra att vinna en match trots att man ligger underst på marken.

– Jag vet att jag dömde en annan match i UFC där det var en kille som blev nedtagen, men som då aktivt jobbade med slag och armbågar underifrån och lät aldrig sin motståndare passera hans guard. Då vann han matchen från rygg helt enkelt. Så det handlar mycket om vad man gör med det helt enkelt. Plockar du ner någon som antingen kanske sitter på rumpan och delar ut massor av hammer fists i huvudet, armbågar dig snett i tinningen eller jobbar sig upp direkt utan att du någonsin får kontroll, tar dig till en bättre position eller delar ut ett enda slag själv – då vinner du liksom inte matchen. För att få ut något av din nedtagning rent poängmässigt behöver du till exempel passera guarden till en side control, få in lite hammer fists eller hota med lås. Studsar din motståndare upp efter varje nedtagning – då har du ju noll kontroll, säger Ohlsson.

Både Samuel Bark vs. Denis Jurakic och David Jacobsson vs. Rahmads Stromanis utspelades en väsentlig tid på marken. I huvudmatchen fick vi dock se flertalet submissionförsök – och detta är något som enligt ”Taxi” kan göra att ens grappling anses vara effektiv.

– För att tydliggöra: effektiv striking och effektiv grappling väger lika tungt, men man måste också förstå vad effektiv grappling är. Du behöver ha kontroll, du behöver ta positioner och du behöver hota med lås. Om du hotar med armbars, kimuras, giljotiner, du tar ryggen, du jobbar liksom medan den andra får skydda sig – då är det otroligt effektiv grappling. Man måste alltid titta på hur effektiv strikingen är och jämföra det med hur effektiv grapplingen är. Ett försök till submission – det är ett försök att avsluta matchen, precis som att en högerslägga som skakar om motståndaren är ett försök att avsluta matchen, konstaterar han.

David Jacobsson vann två av tre ronder mot Rahmads Stromanis i en väldigt jämn huvudmatch på FCR 11. Foto: Stefan Romare / Frontkick.online

”Octagon control” spelar nästan aldrig någon roll

Vidare vill Anders Ohlsson understryka hur bedömningskriterierna används – och rangordnas.

– Vad jag tror det är viktigt att man förstår är att vårt första kriterium – effektiv striking och effektiv grappling – oftast är det enda vi tittar på i majoriteten av fallen.. Skulle det anses vara exakt lika, först då går man över till nästa som är effektiv aggressivitet. Där snackar man fortfarande effektivitet och de kriterierna går lite in i varandra, men handlar mer om försök att avsluta matchen. Det sista kriteriet, som bara används i extremt sällsynta fall där allt annat är helt jämt, är octagon control. Men många tror fortfarande att octagon control gör att man vinner matcher, förklarar han.

”Taxi” använder en känd titelmatch i UFC, Carlos Condit mot Nick Diaz, som exempel.

– Diaz pressar framåt genom hela matchen och har ju octagon control, medan Condit rör sig runt och backar konstant – men kontrar Diaz gång på gång. Då är det Condits output i strikingen som man tittar på och octagon control förbises helt och hållet. Det är inte relevant i det fallet eftersom Condit vinner med mer effektiv striking, säger han.

Frontkicks bedömning: Jämna matcher – men korrekta resultat

När Frontkick gick igenom matcherna från FCR 11 i efterhand kunde vi konstatera att vi delar domarnas uppfattning, även om det rör sig om två väldigt jämna matcher som väcker intressanta frågor om hur MMA ska bedömas.

Jag anser personligen att Samuel Bark gjorde nog för att vinna åtminstone rond två och tre genom att ta varje chans att få in hårda träffar dels i de fåtal lägen som öppnade sig ståendes, men även i många av momenten som utspelade sig mot buren medan Denis Jurakic försökte få ner honom.

MMA-reglerna lämnar visst rum för tolkning men, som Anders Ohlsson förklarar, finns ändå tydliga kriterier att förhålla sig till där effektiviteten är ordet som betonas.

Vad som däremot kan sägas är att Jurakic hade kunnat vinna ifall burdomaren Rebin Saber varit mer uppmärksam på hur Bark greppade tag i burstängslet flera gånger – något som kan leda till poängavdrag vid upprepade förseelser, men som här släpptes förbi gång på gång.

Gällande huvudmatchen mellan David Jacobsson och Rahmads Stromanis var detta en jämnare match, där allt egentligen handlar om hur man bedömer rond ett. Stromanis skakade Jacobsson tidigt med en hård träff, men orsakade ingen avsevärd skada medan Jacobsson senare fann framgång med stark jiu-jitsu och diverse submissionförsök.

Det går säkerligen att argumentera för att Stromanis skulle ha fått med sig vinsten – men det finns ingen anledning att tro att något uppenbart fel skett i bedömningen.

Särskilt inte med tanke på vilka tre poängdomare som dömde, och hur eniga de faktiskt var.

Vi tackar Anders ”Taxi” Ohlsson för att han ville medverka i den här artikeln och hoppas att med dessa perspektiv kunna bidra till en mer nyanserad diskussion om matcherna på FCR 11 samt en större förståelse för regelverket överlag. Även om man kan ha olika åsikter om hur MMA-matcher bör dömas, så kan det vara bra att veta om hur kriterierna är utformade och komma ihåg att matcher ofta kan vara betydligt jämnare än man tror vid första anblick – i synnerhet om man kollar med partiska glasögon då en landsman, klubbkamrat eller annan närstående fajtas.

Relaterad video: Liam Pitts vann MMA-debuten på FCR 11

Följ Frontkick.online på Facebook för senaste nytt om svensk MMA, UFC och kampsport – klicka här!

The post MMA-domaren talar ut – efter kritikstormen: ”Väldigt få i Sverige som har koll” appeared first on Frontkick.online.

Dela
Generated by Feedzy